На Кіровоградщині хворі на туберкульоз лікуються інноваційним методом

,

11056Туберкульоз, який раніше лікували не менше 20 місяців, відтепер можна побороти за 6-9 місяців. Замість 12 таблеток достатньо пити три. Поки це лише інноваційне дослідження. До нього долучилися – п’ять жителів Кіровоградщини, хворих на туберкульоз, стійкий до ліків. Про складність лікування туберкульозу та нове дослідження «КП» розказала заступниця головного лікаря КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмунологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради» Оксана Цапик.

– Оксано Олександрівно, яка типова схема лікування туберкульозу?

– Туберкульоз, включаючи хіміорезистентний (стійкий до основних протитуберкульозних препаратів), залишається однією з нагальних проблем в Україні і Кіровоградській області зокрема. Протягом останніх п’яти років частка хіміорезистентного туберкульозу має тенденцію до збільшення. Особливе місце займає туберкульоз, який не піддається лікуванню не тільки основними, але й резервними протитуберкульозними препаратами. Протягом багатьох років пацієнти, хворі саме на таку форму недуги, лікувалися за типовою схемою Всесвітньої організації охорони здоров’я 20 місяців. Для пацієнтів, які страждали на туберкульоз з широкою лікарською стійкістю, скорочення термінів лікування було неможливим через високий ризик загострення хвороби у разі дострокового завершення лікування. Тому хворі повин­ні були пройти 20-ти місячний курс лікування, приймаючи від 5 до 7 антибіотиків одночасно, тобто 9-12 таблеток щодня. Тільки уявіть, що людина 600 днів мала приймати таку кількість таблеток, не рахуючи вітамінів та інших лікарських засобів, які призначаються при наявності супутньої патології. У деяких пацієнтів кількість таблеток доходила до 20 штук на добу.

– Тобто існують неабиякі ризики, що хворий не дійде до завершення лікування?

– Через тривалість лікування хіміорезистентного туберкульозу та велику кількість протитуберкульозних препаратів не всі пацієнти доходили до кінця лікування. Багато не витримували, здавалися, відмовлялися, незважаючи на всі зусилля лікарів, психологів та соціальних працівників утримати пацієнтів на лікуванні. У частини пацієнтів внаслідок запущеності хвороби, декомпенсації супутньої патології тощо так і не вдавалося одужати. Так, ефективність лікування хіміорезистентного туберкульозу не тільки в Україні, але й у всьому світі станом на 2017-2018 роки складала у різних регіонах від 35% до 58%.

– Враховуючи такий складний шлях лікування туберкульозу, як його спростили задля досягнення ефективнішого результату?

– Учені всього світу постійно шукали шлях до скорочення термінів лікування та щоденної кількості таблеток на фоні підвищення ефективності лікування. У серпні 2019 року в США, а у березні 2020 року в Європі, за результатами дослідження, яке ґрунтувалося на лікуванні туберкульозу з широкою лікарською стійкістю протягом 6-9 місяців схемою із застосуванням трьох протитуберкульозних препаратів, схвалили до застосування ще один новий протитуберкульозний препарат – претоманід. У дослідженні лікування за схемою із застосуванням трьох протитуберкульозних препаратів, ефективність лікування пацієнтів, які брали участь у дослідженні, склала 90%. Враховуючи такі приголомшливі результати, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала використовувати цей режим лікування. Наразі в Україні з’явилася можливість у таких пацієнтів одужувати швидше.

– Розкажіть детальніше, яка особливість цього дослідження?

– Це схема лікування туберкульозу з широкою лікарською стійкістю (коли збудник стійкий до основ­них та резервних протитуберкульозних препаратів), яка складається з 3 протитуберкульозних препаратів (бедаквілін, претоманід, лінезолід) та має загальну тривалість від 6 до 9 місяців. Пацієнти, які страждають на таку страшну форму туберкульозу, можуть вилікуватися за 6-9 місяців, а не 20 місяців, приймаючи при цьому лише 3 препарати, а не 5-7, як це було раніше.

– Як долучитися хворим на туберкульоз до цього методу лікування?

– Це операційне дослідження поки що організоване на базі Державної установи «Національний інститут фтизіатрії та пульмонології імені Яновського Національної академії медичних наук України» у партнерстві з Міжнародним благодійним фондом «Організація оптимальних технологій у галузі охорони здоров’я» за технічної підтримки міжнародної організації «Фонд протидії туберкульозу» (Нідерланди) та фінансової підтримки Партнерства «Зупинимо туберкульоз» (Швейцарія).

Кіровоградщина одна з небагатьох областей, які змог­ли долучитися до участі в цьому дослідженні. Тому вже зараз пацієнти Кіровоградської області мають можливість отримувати лікування новими протитуберкульозними препаратами за скороченими режимами лікування. Пацієнтів із мультирезистентним туберкульозом направляємо до Інституту фтизіатрії і пульмонології, де і розпочинають лікування за даною схемою.

У подальшому пацієнта виписують додому, де він продовжує лікування з використанням одного з варіантів амбулаторного лікування, а саме відео-ДОТ. Це вид амбулаторного лікування вдома, в комфортних умовах, із застосуванням інтерактивних засобів (планшет, смартфон, ноутбук), коли пацієнт приймає лікування під безпосереднім наглядом медичного працівника дистанційно.

Госпіталізація, лікування та обстеження в Інституті фтизіатрії і пульмонології протягом усього курсу лікування, включаючи рентгенологічне обстеження методом спіральної комп’ютерної томографії (на початку та в кінці лікування) проводиться безплатно. У схемі лікування – лише таблетки, жодних ін’єкційних протитуберкульозних препаратів. Безперебійне забезпечення протитуберкульозними препаратами на увесь курс лікування. Ретельний щомісячний моніторинг за лікуванням. Підтримка фахівців благодійної організації «100 відсотків життя. Кропивницький», які надають психологічну, соціальну, юридичну та матеріальну підтримку пацієнтам (компенсація проїзду до Києва та у зворотньому напрямку, сертифікатів на отримання продуктових наборів) згідно індивідуальних потреб пацієнтів.

– Скільки пацієнтів із Кіровоградщини за цією схемою лікують стійкий до ліків туберкульоз?

– П’ятеро жителів Маловисківського, Новоукраїнського, Онуфріївського районів, з Кропивницького та Олександрії вже лікуються в Інституті фтизіатрії і пульмонології. Фахівці фтизіатричної служби Кіровоградщини долучитися до даного дослідження, зважаючи на можливість допомогти швидко та безпечно подолати хіміорезистентний туберкульоз багатьом пацієнтам! Бажаю пацієнтам легкого лікування, швидкого одужання, дослідникам – наполегливості, натхнення та досягнення бажаних результатів, а всім українцям міцного здоров’я!

текст: Вікторія Семененко

e-max.it: your social media marketing partner