Мандруємо Кіровоградщиною. Легендарна вузькоколійка в Гайвороні

,

11045Вузькоколійка «Рудниця-Гайворон-Голованівськ» – одна з найдовших вузькоколійних залізниць Європи. Побудована в 1897 році як частина великої мережі вузькоколійок. Її створило на півдні України Південне товариство під’їзних шляхів. Протяжність становить 130 кілометрів (78 кілометрів від Рудниці до Гайворона і 52 кілометра – від Гайворона до Голованівська). Розташована на сучасній території п’яти областей України і на території сучасної Молдови.

Інфраструктура залізниці включала: вокзал, паровозне депо, локомотиворемонтний завод, ремонтні майстерні. Вагонами в основному перевозили зерно, граніт із кар’єрів і пасажирів. На роботу в Гайворон їздили з усієї округи. Тільки на тепловозоремонтному заводі працювали дві тисячі осіб, і стільки ж на залізниці.

Цікаві факти

Маленькі, майже іграшкові, вагончики перевозили пасажирів по колії шириною всього 75 сантиметрів.

У повоєнний час на вузькоколійній мережі працювали паровози, побудовані в Східній Німеччині. Паровоз ГР-280, напевно, чи не єдиний в Україні. Він у робочому стані. Але виводять його з депо рідко, в основному для туристів і кінозйомок. Цей паровоз можна побачити у кількох фільмах, зокрема, «Дев’ять життів Нестора Махна», «1942», «Поводир, або Квіти мають очі».

Є в Гайвороні ще один вузькоколійний паровоз – МТ-202, виготовлений у Бельгії в кінці ХІХ століття, тобто це ровесник вузькоколійки. Нині він стоїть на постаменті у центрі міста як пам’ятник.

Родзинкою міста є автомотриса на базі автомобіля ЗІМ.

Активно використовуються шість пасажирських вагонів і чотири тепловози ТУ-2, а також сім платформ і два критих товарних вагони для підвозу матеріалів на утримання колії.

 

1104611047



Локація для відпочинку та риболовлі

Одним із дуже цікавих і популярних місць для місцевих жителів є металевий капітальний міст на вузькоколійній залізниці через річку Південний Буг. У цьому місці є база відпочинку і неподалік розташований дитячий табір «Чайка».

Мостом часто ходять пішоходи, їздять велосипедами і навіть скутерами: для сіл по той бік річки – це найближчий шлях до міста.

Координати для Google Maps: 48.346543, 29.812139

 

1104811049

 

текст: Ксенія Стукаліна

фото: Ксенія Стукаліна, Петро Чернега, stejka.com

e-max.it: your social media marketing partner