Щастя, помножене на чотири. Кропивницька четвірня відсвяткувала перший день народження

, КП

11040Святкова фотозона, кульки, ліхтарики, дитячі пісні й усміхнені гості. Іменинниці Вікторія, Єлизавета, Діана і Мілослава разом із мамою Анастасією у сукнях, як у принцес, а тато Владислав – у сорочці в тон до вбрання улюблених дівчат. Відома родина Валіхновських відсвяткувала перший день народження близнючок. Ми не раз розповідали про унікальних сестричок. Лікарі називають їх справжнім дивом, адже ідентична однояйцева четвірня – унікальне явище не лише в Україні, а й у світі. Такі пологи бувають одні на 13 мільйонів! На світ дівчатка з’явилися передчасно на 32 тижні. Чого вони навчилися за рік, як змінилося життя багатодітних батьків, хто прийшов на день народження, як готувалися і що дарували, бачила «КП», яку батьки запросили на свято.

 

Свято вдалося

– Ще півроку тому ми не знали, як святкуватимемо. Готувалися до дня народження десь за місяць. Вибирали кафе, оформлення… Нам усі йшли назустріч – робили знижки, пропонували гарні ідеї. Підготували фемілі лук. Майстриня дошивала наші сукні вже у ніч перед святкуванням. Хвилюва­лася, щоб устигнути. На день народження запросили найближчих – рідних, хрещених, друзів, – каже Анастасія Валіхновська.

На свято прийшли майже три десятки гостей – вітали, співали, розважалися у конкурсах.

11042– Перед цим днем було хвилювання – все-таки перший день народження дів­чаток. Спішив, щоб не запізнитися на свято. А зараз – радість, – ділиться з «КП» хрещений Єлизавети Богдан Зіненко (на фото справа). – Усі дівчата активні, позитивні, грайливі. Ліза, можливо, більш самостійна. Мені так здається. Але, як хрещений, я не виділяю лише Лізу. Так, хрестив її, але для мене всі дів­чатка рівні, кожній приділяю увагу. Як є вільний час, намагаюся до них заходити в гості, хоча б раз у тиждень-два.

Не обійшлося на святі без традицій. Наприклад, так зване ворожіння на майбутнє. Для цього перед дітками розклали різні предмети – що вони оберуть, із тим буде пов’язана доля. Зокрема, за повір’ями, книга – символ мудрості, гроші – до багатства, фарби, музичний інструмент – тяга до мистецтва, клубок ниток – символ хазяйновитості, довголіття, ключі – своє житло…

– Віка вибрала пензлика, Діана – книжку і клубок із нитками, Ліза взяла цукерочку, Мілуся – ключі, – розповідає «КП» Анастасія. – Свято вдалося – було весело, яскраво. Ми хотіли зробити так, щоб усім було добре, комфортно, щоб гості запам’ятали день народження наших діток і потім розповідати і показувати фото та відео донечкам. Дів­чатка дали і нам відсвяткувати цю дату. Так добре розгулялися – сміялися, танцювали, повзали по всьому танцполу. Їх і бабусі, і хрещені нянчили, а коли вони плакали і ніхто не міг заспокоїти, то тоді бралися ми з Владом. Надарували багато різних подарунків. Хрещені подарували два подвійні велосипеди. Ще дівчаткам подарували дитячі столик і стільці, кімнатний тунель із наметами.

Плюс 11 кілограмів і понад 40 сантиметрів

– Дівчатка дорослішають, зміню­ються. З ними змінюється і наше життя. Ми стали дорослішими і витривалішими, підлаштовуємося під їхній режим і настрій. Раніше було важко, бо вони недоношені і потрібно було чомусь учити – навіть смоктати ті ж пляшечки. Зараз вони в цьому плані вже самостійніші. Але вони дорослішають і з’являються нові завдання. Важче, що вони стають більш рухливими, потрібно бути уважними, бо вони – хто куди. Вимагають більше уваги, на ручки просяться, хочуть у сестрички забрати іграшку, показують свій характер, – розповідає про донечок Настя. – Поки ходять із допомогою, але вже ось-ось самі підуть. У дівчат різні характери, за рік кардинально зміни­лися. Я думала, що вони ось такі і будуть, як від народження. Одна спокійніша, інша більш вразливіша. Діана від народження була спокійна, потім десь у півроку стала дуже непосидюча, зараз дуже любить обіймати, цілувати, щоб її на ручках носили. Вікуся була така серйозна, зараз показує характер – заплаче, щоб тільки її брали... Дуже змінюються характери.

11043– І ще разів десять поміняються, – додає тато дівчат Владислав Валіхновський. – Граються між собою, будять одна одну, смішать, хіхікають одна до одної, доганяють одна одну. Спілкуються по-своєму, кажуть ма-ма, па-па, ба.

За рік сестрички набрали кожна майже по 11 кілограмів і виросли в середньому на 43 сантиметри.

– Зараз вони по 13-14 кілограмів і зріст мають десь по 85 сантиметрів. Вони високі у нас, крупненькі, попри те, що народилися 1700-1800 грамів і 42-43 сантиметри. Їдять уже м’ясо, картопельку, інші овочі, фрукти, – уточнює багатодітна мама.

Молоді батьки щодня радіють і дивуються своїм діткам. Зізнаються, попри те, що звикли до статусу й обов’язків, легше не стає.

– Тільки додаються клопоти різні. Але приємно – втомлюєшся під вечір, померти готовий, а додому приходжу, підійде доця обійме, потім друга, третя, четверта. І вже ніби легше трохи стає. Але фізично і фінансово важко. Легше не буде, – каже Влад.

Множити щастя на 4 і ділити негаразди на всіх

– Ми з чоловіком живемо не в місті, тому рідше буваємо з внучечками, але вони нас впізнають, ідуть на ручки. Ми пишаємося своїми онуками і свої­ми дітьми. Вони молодці, справжні герої. Будемо докладати всіх зусиль, щоб тільки добре було їм. Радість, любов, щастя, які будуть у їхній родині, хай множаться на чотири. А негаразди будемо ділити на всіх, – каже бабуся четвірні Оксана Валіхновська.

– Наші дівчатка ростуть швидко, гарненькі. Головне, щоб були здорові, а ми допомагатимемо. Спочатку переживали, як братимемо їх на ручки, вони ж були такі маленькі. А потім потроху звикли. А тепер ось які принцеси. І тато з мамою молодці. Ми не думали, що будуть аж настільки хорошими батьками, а вони з перших днів стали такими, наче мали досвід, –
додала ще одна бабуся Людмила Гончаренко.

Здійснення мрії

Минулого місяця міська влада виділила один мільйон гривень, щоб купити багатодітній родині власне житло, адже зараз вони його орендують.

– 40 квадратних метрів на шістьох замало. Діти ростуть, вони хочуть повзати, пізнавати світ, їм потрібно більше місця, частіше виходити гуляти… Але реально немає можливостей, – розповідала раніше «КП» Настя.

Нині родина завершує збирати необхідні документи. За ті кошти родині придбають чотирикімнатну квартиру в районі Пацаєва.

 

11041


текст: Наталка Маринець
фото: Ігор Демчук


e-max.it: your social media marketing partner