Сумне лідерство: Кіровоградщина продовжує бути в топі з онкохвороб

,

11033Медики констатують: відколи в Україні триває епідемія коронавірусу, статистика показує зменшення кількості онко­хворих, які звертаються в лікарні за допомогою, натомість значно збільшилася кількість виявлених випадків захворювань на рак легень. Пояснюють це тим, що люди стали більше робити обстеження через ковід. Утім називають і інші цифри: 70% всіх смертей в державі складають онкологічні та кардіологічні захворювання. Близько 3,3% – ковідна інфекція. Про ситуацію із захворюваністю на рак в області, на що мають звертати увагу пацієнти і які медичні послуги можуть отримати безкоштовно, «КП» розповів генеральний директор комунального закладу «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» Костянтин Яриніч.



Про статистку

Кіровоградщина продовжує тримати сумне лідерство з онкологічних хвороб і за рівнем захворюваності на 50% перевищує загальноукраїнський показник. Утім Костянтин Яриніч констатує, за минулий рік кількість пацієнтів, які звертаються в онкологічний центр, зменшилася на 30%.

– Це ті пацієнти, які просто не доходять до онкологічного центру. По-перше, вони сконцентровані тільки на ковідній інфекції і сидять зі своїм захворюванням вдома. По-друге, чекають, коли хвороба дасть про себе знати. Онкологічні захворювання на початкових стадіях ніяк себе не проявляють. А вже на третій-четвертій, коли вже є симптоми, пацієнти починають звертатися до фахівців. Це та біда, яку ми чекаємо наприкінці 2021 року. Через невчасне звернення до онкологічного закладу, пацієнти дочекаються третьої-четвертої стадії, коли ефективність лікування значно зменшується, а його вартість значно зростає, – каже заслужений лікар-онколог.

 

На 100 тисяч населення в області 393 випадки онкозахворювання, в Україні – 263


Через зволікання зі зверненням до лікаря Костянтин Яриніч припускає, що вже в цьому році рівень занедбаності онкологічних захворювань зросте до 65%, а це відповідно зменшить і шанси на одужання пацієнтів. Сьогодні медикам уже доводиться з цим стика­тися, бо через ковід люди не звертаються до них і втрачають дорогоцінний час. Тоді як на початкових стадіях вилікувати хворобу можна приблизно в 90% випадків. На першій стадії одужують 95-97% пацієнтів, на другій – приблизно 70-77%. А долають хворобу на третій-четвертій стадії 45% пацієнтів.

– Про ковід думають не лише пацієнти, а й я, як керівник онкоцентру. Сьогодні у влади «завдання №1» – подолати епідемію коронавірусу, тому це вплинуло як на пріоритети фінансування лікувальних закладів, так і на оснащення, і на зарплатні лікарів. І це стосується не тільки онкологічних медичних установ, а й інших напрямків – кардіологічних, терапевтичних, хірургічних тощо... Дійсно, статистика МОЗу України свідчить, що за основними показниками з онкології за 2020 рік у порівнянні з 2019 роком на Кіровоградщині захворюваність знизилася на 17,3%. В Україні вона зменшилася на 18,9%. Але ж 11034є області, де ці показники значно перевищують середньоукраїнські. Наприклад, Вінницька, Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Львівська. В цілому ж Кіровоградщина, за оперативними даними, знаходиться, як і раніше, на першому місці по захворюваності. В нашій області вона складає 393 випадки на 100 тисяч населення, тоді як по Україні 263. Кіровоградщина на 50% перевищує середньоукраїнські показники з онкології, – пояснює Костянтин Яриніч.

Лікар додає, що рідше до онкологів звертаються жителі сільської місцевості. На Кіроворадщині, на півтора відсотка збільшилася захворюваність на рак серед дітей. Причину цьому вбачає у тому, що батьки більше турбуються про дітей, ніж за себе, і коли бачать негаразди, звертаються до лікаря.

Щодо видів злоякісних пухлин, як і раніше, найбільше виявляють рак легень, підшлункової залози, шлунка, товстого кишківника, стрімко поширюється рак простати у чоловіків. Ці захворювання з року в рік залишаються лідерами загальних рейтингових показників.

– Хворих на рак у нас багато. Звичайно, це пов’язано з несприятливою екологією і зокрема радоном. У найближчий час ми запропонуємо обласній раді розглянути та затвердити обласну програму радіологічного та соціального захисту населення Кіровоградщини, бо тут треба своїми зусиллями, своїм фінансуванням зробити певні кроки у напрямку змін у ситуації із захворюваннями. Наступним кроком буде, я сподіваюся, затвердження концепції загальнодержавної програми. І найважливішим показником, який впливає на те, існуватиме ця програма чи ні, є онкологічні захворювання, – каже генеральний директор онкоцентру.

Про гроші і перспективу

Занепокоєння керівника викликає сьогодні і ситуація з фінансуванням медзакладу. Зауважує, не раз звертав увагу очільників облдержадміністрації та обласної ради на проблему з недофінансуванням онкоцентру, через що є ризик втратити цілий пакет фінансування медичної допомоги.

– Це пакет променевої терапії, який кош­тує половини всіх коштів, що ми отримуємо. Але виходить замкнуте коло: якщо у нас не з’явиться нова апаратура, ми не отримаємо заключення пакету. А якщо немає цього пакету, то ми не отримаємо фінансування від Національної служби здоров’я. Говорили про це з керівництвом області ще рік тому, але досі нічого не змінилося. До нас приїжджала комісія депутатів облради, дивилися, вивчали, чому ми досі працюємо на апаратурі 1978 та 1991 років, яка не дає можливості заключити ці договори. Мені тим більше прикро про це говорити, бо я є членом експертної групи Міністерства охорони здоров’я за напрямком онкології, а наша область сьогодні першою в Україні ризикує втратити радіологічну службу. Не буде радіологічної служби, не буде й онкологічної служби. Є три стовпи, які є основою для лікування онкологічної хвороби – хірургічне лікування, хіміотерапія і променеве лікування. Не буде променевого лікування, не буде взагалі комплексного лікування пацієнта. Тому сподіваюся, що до обласного бюджету таки внесуть зміни, щоб ми встиг­ли оснастити лікувальний заклад сучасною променевою терапією, яка дасть нам можливість не тільки отримати фінансування, а й набагато якісніше надавати променеву терапію пацієнтам, – каже Костянтин Яриніч.

Про безкоштовні обстеження

У боротьбі з онкологічними захворюваннями багато залежить не тільки від медиків, а й від пацієнта. Аби зменшити ризики, лікар радить стежити за своїм здоров’ям. Сьогодні в онкологічний центр може зверну­тися абсолютно кожен. Тут немає обмежень, закритих відділень, можна пройти не тільки обстеження на наявність онкологічних захворювань, а й взагалі перевірити стан свого здоров’я. Для цього в онкологічному центрі спеціально відкрили «Довідкове бюро», де пацієнту 11035підкажуть цілу програму, що треба обстежити. Для цього достатньо зателефонувати і записатися на зручний день і час, не потрібне направлення від сімейного лікаря, достатньо назвати лише код декларації пацієнта з сімейним лікарем. Це потрібно для того, щоб отримати гарантовані державою безплатні послуги. Якщо декларації немає, у допомозі все одно не відмовлять, але послуги вже коштуватимуть згідно з тарифікацію обласного онкоцентру.

Також тут можна отримати пріоритетні послуги, до яких входять мамографія, цистоскопія, гастроскопія, колоноскопія, гістероскопія, бронхоскопія. Безплатно їх отримують пацієнти після 50 років, мамографію – жінки після 40 років. Обстеження, діагностика, хіміотерапія – майже безкоштовні за направленням сімейного лікаря.

– На сьогоднішній день онкоцентр має весь необхідний ресурс для того, щоб приймати пацієнтів. Але у зв’язку з епідемією ковіду зменшилася кількість пацієнтів. Стаціонар завантажений на дві третини, але очікуємо, що вже за 2-3 місяці матимемо іншу кількість відвідувань. Ті пацієнти, які чекають вдома, прийдуть до нас. Але сьогодні головне – не втратити медичний персонал. Тому що багато хто з наших колег не бачить достатнього рівня фінансування і йде з медицини. Це найбільша втрата, – наголошує керівник закладу.

Про пильність і вчасність

Чи існує профілактика раку? Що повинні знати люди, щоб убезпечити себе від такої хвороби? На ці питання лікар-онколог каже, якби можна було тільки профілактикою передбачити онкологію, то вона б не виникала.

– Люди повинні не шукати те, що убезпечить, а знати, що така хвороба існує і вона лікується майже стовідсотково, якщо виявлена вчасно. Тому обстеження регулярні і правильні – це головний механізм збереження нашого здоров’я, яким ми можемо користуватися. Жінки повинні ходити до гінеколога раз на рік, чоловіки після 50 років –
обов’язково обстежувати простату, шлунково-кишковий тракт, легені. Якщо хворобу вчасно виявити, то результативність лікування буде високою і це збереже здоров’я будь-якого пацієнта, – радить лікар і додає: пацієнти можуть і самі бути пильними і самообстежуватися, помічати зміни в організмі, на шкірі. До речі, цього року в онкоцентрі відкрили кабінет патології шкіри, куди будь-хто може звернутися навіть без направлення лікаря і з’ясувати, куди далі рухатися зі своєю проблемою.

Керівник онкоцентру каже, тут настільки наблизили послугу до пацієнтів, що навіть якщо якась проблема зі здоров’ям хвилює на рівні підсвідомості, приходьте сюди без направлення лікаря.

Запис до лікаря

Процедура запису на прийом нині спрощена. Аби уникнути черг у закладі, запровадили електронну чергу запису на прийом. Кожен пацієнт, який зателефонував, отримує «віртуальний талон» у чергу до фахівця на конкретний час. Пацієнту призначають день і час на прийом до конкретного лікаря.

 



11036

Телефони довідкового бюро та реєстратури:


0 800 303-716;

(0522) 32-22-90;

(067) 610-27-05;

(067) 610-32-52;

(067) 610-31-76.

 

 



 

11039 
Адреса: місто Кропивницький, вулиця Ялтинська, 1

 

 


 

текст: Любов Попович

фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner