У Кропивницькому школярка впала з даху недобудови і загинула. Що відомо?

, КП

11006Трагедія сталася у неділю близько 10:00 години на вулиці Жадова. 14-річна дівчина від отриманих травм загинула на місці. Правоохоронці внесли матеріали до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею «умисне вбивство» з позначкою «самогубство». Нині слідчі з’ясовують усі обставини події. Через трагедію громадськість просить огородити всі недобудови, аби туди не було доступу. Водночас між собою люди обговорюють, чи не пов’язаний цей випадок із інцидентом у Боярці, де дві семикласниці наковталися пігулок, одна з них померла. Така ж біда сталася і в Умані, на щастя, школярки живі. Фіксують і інші випадки самогубства підлітків нібито під впливом груп смерті у соцмережах.

– Вона була дуже позитивною дівчинкою. Добре навчалася . Старанна дитина, – розповіли «КП» про загиблу у школі, де вона вчилася.

Також дівчина займалася танцями.

Недобудова, де сталася трагедія, не огороджена і не охороняється. Тому будь-хто вільно може зайти в середину.

Неодноразово патрульні рятували там людей, які хотіли вкоротити собі віку, зістрибнувши з багатоповерхівки. Рік тому у шахту ліфта у цій же недобудові впав студент будівельного коледжу. Хлопець вижив, але отримав численні травми, подію кваліфікували, як нещасний випадок.

Тоді міський голова Андрій Райкович звернувся до орендарів і власників недобудов в обласному центрі, аби вони довели до ладу приміщення і убезпечили об’єкти від потрапляння на них сторонніх осіб.

Семиповерхівку на вулиці Жадова почав будувати ще в 90-х роках житлово-будівельний кооператив «Авіатор», який потім розділився на ЖБК «Надія» і ЖБК «Політ», за державної фінансової підтримки.

За словами представника «Польоту», частина власників житлово-будівельного кооперативу зробили свої внески і почали зводити будинок, але держава не виділила кошти на добудову. Тепер ні земельної ділянки, ні самої недобудови у власності ЖБК «Політ» немає. Тому і правових підстав встановлювати паркан чи охорону кооператив не має.

Юрист Юрій Деркаченко у коментарі «Суспільному» пояснив, які повноваження та відповідальність у міської влади і житлово-будівельного кооперативу.

– Земельна ділянка у комунальній власності. Тобто вона не сформована і не передана цьому кооперативу для цільового використання, саме для будівництва багатоповерхового будинку. Але відповідальність несе саме ЖБК. Бо це колегіальний орган. Місцева влада немає ніякого відношення ні до земельної ділянки, ні до будинку. Але ситуація патова, тому що як такої юридичної відповідальності колегіальні органи, тобто члени цього кооперативу, не несуть. А місцева влада вплинути на них теж не може, – сказав юрист.

«Там повно дітей. Вони ходять по краю даху, перелазять із балкона на балкон. Коли приїжджає черговий патруль до цього будинку, вони розбігаються. Щороку там як мінімум один смертельний випадок. Діти там збираються з усього мікрорайону», – відреагувала на новину про загибель дів­чинки на сторінці «КП» у фейсбуці кропивничанка Тетяна.

Уже наступного дня після трагедії житель обласного центру Павло Бобро зареєстрував петицію, щоб недобудови взяли під охорону.

«Я, Бобро Павло Олегович, представник спільноти @krop.ua (інстаграм), звертаюся з проханням встановити цілодобову охорону біля усіх недобудов міста (приватна та комунальна власність). А також унеможливити вхід сторонніх людей до недобудов із багаторічним замороженим будівництвом. Це зменшить травмування та летальні випадки серед молоді міста. Особливу увагу звертаємо на будинок за адресою: вулиця Жадова, 20 через гибель дитини 21.02.2021», – написав автор петиції.

За два дні її підписали 237 людей із 450 необхідних. Станом на 23 лютого до кінця збору підписів лишилося 44 дні.

У соцмережах деякі люди писали, що трагедія сталася через вплив інтернету і соцмереж, де закликають до самогубства.

Після отруєння у Боярці, уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба написав:

«За попередніми даними, є підозра, що ці випадки пов’язані з небезпечними «іграми», які поширюються в інтернеті.

До уваги батьків! Небезпека в інтернеті більша, ніж здається. Діти можуть не розуміти наслідків своїх дій, можуть вважати розвагою те, що призводить до катастрофічних наслідків.

Поговоріть зі своїми дітьми про небезпеку онлайн! Нагадайте дітям про важливі правила користування інтернетом і соціальними мережами:
⊲ не спілкуватися з незнайомцями;
⊲ не повторювати дії, які пропону­ються в мережі;
⊲ поясніть, що «розваги» онлайн несуть небезпечні, а часом – невідворотні наслідки в реальному житті!».

За даними департаменту захисту дітей та протидії насильству Офісу генерального прокурора в країні станом на лютий 2021 року зафіксовано 21 випадок самогубства серед підлітків.

«Близько місяця тому школярка, що вижила (з Боярки – «КП»), побачила в соціальній мережі «Тік Ток» відеозапис, де на чорному екрані було речення: «Випий 40 таблеток «Но-шпи» та побачиш, що буде». Ось результат – дитина 13 років загинула! Відпрацьовуються версії негативного впливу інтернету, схиляння до самогубства, відносин із родиною та однолітками, законність продажу ліків дітям. Але, забігаючи наперед, дівчата не були схильні до самогубства, проблем у сім’ї та з однолітками не мали.

(…) Причиною зростання кількості самогубств деякі джерела називають активізацію так званих «груп смерті», на кшталт «Синього кита». І в кожному окремому випадку важлива робота підрозділів кіберполіції із виявлення таких небезпечних контентів, вжиття заходів до їхнього блокування. За даними кіберполіції, ними постійно здійснюється моніторинг таких каналів, але, на жаль, жодної інформації щодо їхнього офіційного встановлення чи блокування немає. У протидії цим явищам та негативному впливу на підлітків небезпечного контенту в інтернеті мають об’єднатися не лише правоохоронці, але й батьки та працівники закладів освіти, в яких навчаються діти», – написала на своїй сторінці у фейсбуці керівниця департаменту захисту дітей та протидії насильству Юлія Усенко.

Про групи смерті та наслідки небезпечних ігор «КП» розповідала ще чотири роки тому. Спеціалісти кажуть, аби вберегти свою дитину, батькам достатньо уважніше ставитися до неї. Якщо вона апатична, замкнена, вранці не може прокинутися – це має насторожити.

– Підлітки мають таку особливість, що їм потрібно бути у спільноті, у кораблі разом із усіма. Не можна сказати, що вразливі групи – це діти з неблагополучних сімей. Діти потрапляють у такі ситуації насправді з різних родин. Буває, що з цікавості, за компанію, але переважно це діти, яким часто не вистачає просто спілкування з батьками, – пояснювала тоді «КП» психологиня Олена Каліман. – Перш за все, дитина має довіряти своїм батькам. Тільки тоді ви будете в курсі всього, що відбува­ється у неї в житті. Це найголовніше. Друге, з дітьми обов’язково потрібно обговорити тему небезпечних ігор. Але це має бути спокійно. Прямо запитати дитину, але не казати одразу, що вам ця гра не подобається, що телефон, планшет конфісковуються і починає діяти домашній арешт… Ні! Цим лише можна викликати агресію, спротив. Достатньо запитати, чому та гра зацікавила сина чи доньку, чи почала дитина вже виконувати завдання, спитати, які у неї відчуття, коли вона це робить, запропонувати пограти разом. І вже під час розмови обережно й ненав’язливо можна показати свою негативну оцінку до гри. Далі варто створити в житті дитини ситуацію успіху, за якої небезпечний квест їй не буде потрібен. Тобто, переорієнтувати на щось інше, позитивне.

Аби уникнути сумних наслідків, фахівці радять і нині притримуватися цих порад і бути уважнішими до дітей.

 

 




11005У Кропивницькому загинула школярка. Поліція веде слідство і дасть достовірну інформацію.

Звертаюся до управління освіти відпрацювати усі без виключення навчальні заклади, у тому числі й ПТУ, з максимальним залученням батьків, учителів, психологів, щоб унеможливити такі випадки. Ми повинні упередити створення таких ситуацій.

Найголовніше – треба зрозуміти, що відбувається? Хто спонукає вести дітей зошити смерті, хто пише їм повідомлення і закликає до самогубства, що це за крайнощі?

Звертаюся також до поліції, до управління охорони здоров’я – необхідно провести спільну нараду з власниками аптечних мереж, щоб заборонити продавати школярам будь-які медичні препарати, тим більше у великих кількостях.

⊳ Андрій Райкович, міський голова Кропивницького

e-max.it: your social media marketing partner