У «Кіровоградгазі» пояснили, чому збільшився тариф на розподіл газу?

,

10943Останніми днями в містах України прокотилися акції проти збільшення тарифів на комунальні послуги. Люди не тільки виходили на центральні площі своїх міст, під стіни адміністрацій місцевої влади, а й навіть перекривали важливі транспортні магістралі. Основна причина, яка підвищила градус соціальної напруги – збільшення ціни на газ і його доставку. На ситуацію, що склалася в країні, відреагував і Президент України Володимир Зеленський, давши доручення провести повний аудит тарифів на комунальні послуги в усіх областях України, і Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який повідомив, що уряд знизив ціну на газ і встановив граничну – не більше 6,99 гривні за куб. Тариф на розподіл газу становитиме 1,79 гривні за куб. Ці тарифи набудуть чинності уже з лютого і діятимуть до кінця опалювального сезону.

Сьогодні кожен українець розуміє, що на зростання тарифів впливають не тільки економічні чинники, а й політичні та комерційні. Впливає на них і тиск суспільства. Останнім підтвердженням цьому є рішення уряду, який під натиском громадських протестів, встановив державне регулювання тарифів на газ і його розподіл. То звідки ж у тарифів «ноги ростуть»? «КП» вирішила з’ясувати це на прикладі тарифів на розподіл газу. Як формується цей тариф, хто його затверджує, які чинники можуть на нього вплинути, кому належать газові труби – розповів комерційний директор ВАТ «Кіровоградгаз» Віталій Линник.

За що платимо?

10944– Для початку треба пояснити, що таке газорозподільна компанія «Кіровоградгаз». Це досить велика компанія, де працює 1322 чоловіки. Ми маємо в експлуатації майже п’ять тисяч кілометрів газорозподільчих мереж, які експлуатуються від 25 до 40 років. Цю мережу треба утримувати, тобто забезпечити безперебійну подачу газу споживачам. Ми не можемо собі дозволити такі ситуації, коли, наприклад, прорвало водопровідну чи каналізаційну трубу і вода тече, поки її не відремонтують. Газ витікати не може, бо це небезпечно для людей, – пояснює комерційний директор підприємства.

Робота «Кіровоградгазу» поділена на технічну частину – підтримання мережі в належному стані, безпечному для експлуатації та надання якісної послуги, і забезпечення безпеки громадян. Цим займається служба «104», у сфері обслуговування якої побутові споживачі, витоки, технічні проблеми. Крім того підприємство сервісно обслуговує газове обладнання, внутрішньобудинкові газові мережі, прибудинкові прилади. До спектру надання послуг входять контролери, повірка лічильників, абонентські служби. Усе це і формує тариф на розподіл газу, зазначає Віталій Линник.

– Підприємство формує тариф із витрат на обслуговування мережі, придбання паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, технологічного газу, оплату праці працівників. Як відбувається ця процедура? Підприємство в листопаді формує економічно обгрунтований розрахунок своїх витрат, який ляже в основу тарифу. Після громадського обговорення ці розрахунки виносимо на розгляд Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, яка розглядає їх дуже прискіпливо, вивчає кожен пункт і лише потім затверджує. Ми захищаємо кожну позицію розрахунку тарифу. Так було і цього року, але нам тариф знизили майже на 15%. За рахунок чого? У нас є така стаття витрат як газ на виробничо-технологічні витрати. В ціну тарифу нам заклали ціну на газ 6,50 гривні на рік. Сьогодні вартість газу фактично становить 9,50 гривні. Ми вже розуміємо, що підприємство матиме збитки. Тобто, ми подали економічно обґрунтований тариф, але нам НКРЕКП, після прискіпливого вивчення, його знизило. Сьогодні ми маємо тариф на розподіл газу
1,92 гривні за кубометр газу з ПДВ, – пояснює механізм формування тарифів співрозмовник «КП».

Віталій Линник зазначає, цей тариф для підприємства економічно необґрунтований і збитковий. Розуміючи ситуацію, що склалася в державі, керівництво «Кіровоградгазу» змушене йти на оптимізацію і скорочення чисельності працівників, економію видатків, аби бути готовим працювати за цим тарифом. На що витрачає підприємство зібрані кошти?

– У нас 7-8% споживачів системно не платять за розподіл газу. Теплогенеруючі підприємства області на сьогодні заборгували «Кіровоградгазу» близько 50 мільйонів гривень. Це все ускладнює діяльність підприємства. Вартість сталевої труби зросла на 45% порівняно з січнем 2020 року, курс гривні коливається в межах 30-35%. Відповідно обладнання, необхідні матеріали здорожчали. Не переглядати наш тариф ми не можемо, інакше робота підприємства буде паралізована. Що це означає на практиці? Добре, коли все добре. Але ми пам’ятаємо ситуацію, коли восени негода наробила лиха у мікрорайонах Старої Балашівки і Лелеківки у Кропивницькому. Там більше тисячі мет­рів газопроводу було пошкоджено. У людей повиривало лічильники, труби. Ми за власний кошт протягом двох тижнів відновили газопостачання. Це стало можливим, бо за рахунок тарифу підприємство мало резерв матеріальних ресурсів. А якби цього не було? А тарифу недостатньо, щоб забезпечити належну діяльність підприємства. Ми не змогли б відновити мережу і близько 1400 дворів залишилися б без газопостачання. Наші споживачі бачать, що аварійне відключення газу трапляється дуже рідко. «Кіровоградгаз» працює добре і виконує свої обов’язки, – переконаний посадовець. 

Тарифи нормальні – зарплати малі

Проблему Віталій Линник вбачає в іншому. На його переконання, треба піднімати зарплати і пенсії людям, щоб вони мали змогу платити за комунальні послуги за економічно обґрунтованими тарифами. Тоді не потрібно буде вводити жорсткі регулювання, а споживачі не наражатимуться на фінансові муки.

Світова ціна на газ не стабільна і можна припустити, що вона знизиться, як це вже було минулого літа. Чи зміняться у такому разі тарифи на розподіл газу?

– НКРЕКП може переглянути тариф на розподіл газу. Але велика складова, на жаль, це матеріали, електроенергія, те, що вже здорожчало і ціна на нього не зміниться, – каже співрозмовник «КП».

Хоча на розгляд Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг підприємство подає економічно обґрунтовані розрахунки, однак уже всі переконалися, що на тарифи можуть впливати не тільки сухі економічні обґрунтування і рішення НКРЕКП, а й тиск громадськості і рішення уряду. І це зрозуміло, адже газ, як енергетична складова, потягнув зростання інших тарифів – на тепло, водопостачання, цін на товари першої необхідності.

– НКРЕКП затвердила економічно обґрунтований тариф. На мою думку, комісія знаходиться в складному становищі, бо соціальна вимога і вимога уряду орієнтовні на те, щоб зменшити ціну на розподіл. Тому комісія зараз більш ретельно переглянула документи, які є підставою для складення тарифу тих чи інших облгазів. Уже відомо, що для 14 облгазів тариф переглянуть. «Кіровоградгаз» не потрапив у цей перелік, бо у нас тариф не перевищує межу, визначену урядом. Але якщо тариф на розподіл газу ми можемо переглядати, то ціна на газ – це питання ринку газу та цін на ньому, – пояснює Віталій Линник.

З часу, коли для споживачів розділили плату за газ і його доставку на дві платіжки, вони могли оплатити доставку газу наперед – за квартал, пів року. Як бути їм зараз, коли тариф змінився, запитуємо керівника «Кіровоградгазу».

– ВАТ «Кіровоградгаз» пропонує громадянам оплачувати послугу за місяць, квартал та півріччя. Хвилюватися про переплату або неповну сплату не потрібно, підприємство здійснить перерахунок автоматично, у разі зміни тарифу на розподіл, – пояснює співрозмовник «КП».

Ще одне питання, яке найчастіше задають люди: кому належать газові труби у приватних будинках, де люди самі проводили газ, створювали кооперативи, купували труби за власні кошти. Чи треба їм платити за розподіл газу, який доставляють у їхні будинки цими трубами?

– Є мережі, які, можливо, прокладали люди, місцева влада, держава. Але, не дай Бог, на цьому відрізку в межах населенного пункту або чиєїсь присадибної ділянки стався порив газової труби, або інша нештатна ситуація. Яким чином ця громада реагуватиме на цю надзвичайну ситуацію? Чи є у них аварійно-диспетчерська служба, чи є у них спеціально навчені люди, які знають, що треба робити в цих умовах, необхідне обладнання? Це питання набагато ширше. До труби, яка є у приватному домоволодінні, ще є сотні кілометрів надземної та підземної мережі, яку треба обслуговувати, щоб нею доставити газ високого або середнього тиску до газорозподільчого обладнання, яке його понизить до низького тиску і розведе по трубах споживачам. Є технічне обслуговування мережі, майстри, слюсарі, контролери, метрологи, які повіряють лічильники. Це все входить в обслуговування й розрахунок тарифу. Не доведи Боже, якщо виникне якась надзвичайна ситуація, хто тоді скаже, за що я плачу? Якщо умовно розподілити газову мережу, то все те, що доходить до подвір’я громадянина, це сфера обслуговування ВАТ «Кіровоградгаз». Усе, що знаходиться в його приватному домоволодінні, це його власність, – наголосив посадовець. 

Яку ціну чекати далі?

Запитала «КП» у Віталія Линника і його думку стосовно подальших змін ціни на газ і від чого вона залежить.

– Я не є експертом газового ринку, користуюся загальнодоступною інформацією. Коли минулого літа ми купували газ для потреб підприємства по 4 гривні, розраховували, що він у 2020/21 році не коштуватиме по 8-10 гривень за куб. Але, напевно, зовнішні та внутрішні економічні чинники впливають на цю ціну. Економіка сусідніх країн оживає і є потреба в газі, тож вартість його росте. Спрогнозувати, яким буде подальше коливання, справа невдячна. Чітко можна сказати, що є тенденція зростання, тому передбачати, якою буде ціна на газ у березні-квітні, на жаль, важко.

10945Ситуація

⊲ Близько сотні жителів обласного центру тричі виходили на площу Героїв Майдану у Кропивницькому на акцію протесту «Ні тарифному геноциду!». 

Тим часом

23 січня СБУ затримала російського агента, який готував «тарифний майдан» в Україні – жителя Херсонщини, очільника однієї з проросійських партій Едуарда Коваленка. Від російського ФСБ він отримав завдання і грошову винагороду за поширення штучно спровокованих масових протестів.

 

текст: Любов Попович

фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner