Таємниці новорічних бажань. Як загадати, щоб збулося

, КП

10904Новорічний сезон – один із найчарівніших періодів. Святкова метушня, прикрашені ялинки, вогники новорічні, а якщо ще й сніг кружляє… Все це часто викликає відчуття дива. У цій атмосфері хочеться забути про проблеми, відпустити тривоги, видихнути і подумати про хороше, помріяти і загадати бажання… Про що мріють жителі області, які бажання вже збулися і як загадувати, щоб омріяне здійснилося – дізнавалася «КП».

– Я вважаю, що мріяти і загадувати бажання варто завжди, адже таким чином ми підсвідомо йдемо до своєї мрії. Торік я загадувала бажання і воно збулося. Радість – це не те слово, яке охарактеризувало б мої емоції. Ми купили будинок! – ділиться з «КП» Алла Стоян із Доб­ровеличківки. – У нас є маленька квартира, купували її колись на 10905певний час, а живемо в ній уже 16 років. Так і діти виросли. Але тепер підходить час народження внуків, тому думки про більшу квартиру постійно роїлися в голові. Новий рік зустрічали у сватів із дітьми. І я загадала, от би в цьому році купити більшу квартиру. Переглянули кілька варіантів, одну квартиру ледве не купили. Пішли до нотаріуса, але в останній момент власниця квартири передумала. Я тоді дуже плакала. Так засмутилася, інші варіанти житла навіть дивитися не ходила. Та через пів року прочитала оголошення, що продається будинок. І хоч мрія була про квартиру, вирішили таки подивитися. Це була любов із першого погляду. Будинок на три кімнати, є двір, де ми все облаштовуватимемо самі. То тепер знову вже купа мрій і планів на наступний рік. Цей рік, звичайно, тяжкий. Але мені він приніс радість: внучечку Василісу, власний будинок, я перемогла ковід. Тому для мене рік не такий уже і поганий, головне, щоб здоров’я було, тоді можна і мріяти.

 




10906Молода вчителька школи №1 «Перлинка» у Кропивницькому Наталя Олійник каже, загадувати бажання на Новий рік – це гарна традиція, яка в той момент дарує чудовий настрій та емоції.

– Кожен із нас хоч колись мріяв про успіх у навчанні, кохання, престижну роботу… Наші мрії підштовхують нас до рішучих дій, ми ставимо перед собою мету і наполегливо йдемо до неї. Та, як це не дивно, здійснення бажань залежить не тільки від наших кроків, а й від віри і позитивного настрою, потрібно візуалізувати свої мрії, якщо вони справжні, їх можна втілити завжди. У мене здійснюва­лося загадане, мріяти – чудово, – переконана Наталя.

 




10907Дарина Кожухар-Сопілка підтримує думку, що треба мріяти. Однак не варто приурочувати це саме до свят.

– Мабуть, все-таки варто мріяти-загадувати. Немає нічого поганого в цій казковій атмосфері, в яку люди вірять. Але я не загадую бажання, особливо спеціально не мрію на Новий рік, Різдво. Якщо є якісь мрії, бажання, я не прив’язую їх до свят, вони поза часом. А загалом, варто мріяти – це добре, це налаштовує людей на позитив, – каже дівчина.

 




10908А от для Галини Волошиної з Боб­ринця новорічні свята – особливий сезон.

– Для мене Новий рік – завжди ніби казка, початок чогось нового. Кожного року ніби обнуляєшся і з відліком останніх секунд старого року забуваєш про всі печалі. Мрієш, що рік прийдешній буде незабутнім. Я мрійниця ще та! З дитинства малювала собі яскраві мрії, фантазувала, аж дорогу додому губила, поки зі школи йшла. Доросле життя не зламало і я досі мрію, а ще дуже вірю в силу думки. Впевнена, щоб збулася мрія, в ній має бути ще одна людина... З якою ти хочеш розділити своє бажання. З нетерпінням чекаю новорічну ніч і заплющую очі, загадуючи бажання. Майже всі мої бажання збу­лися. З найбільш яскравих – я замовляла блакитне авто і ця мрія здійснилося, хотіла побачити Париж і теж здійснилося, будиночок біля моря став маленькою квартирою в Очакові, – розповідає Галина Волошина з Бобринця.

Та було у жінки ще одне найго­лов­ніше і найпотаємніше бажання.

– Я дуже хотіла синочка, але колишній чоловік був категорично проти, казав є доня, досить. А я біля ялинки, під феєрверк і бризки шампанського шепотіла, що хочу сина від коханого. Так сталося, що доля звела мене з іншим чоловіком, якого я покохала і в 2015 році у нас народився син. Я щаслива людина – маю донечку 17 років і синочка, якому майже 6, – радіє Галина.

Нині жінка намагається підтри­му­вати дух очікування дива у дітей.

– Доня доросла, тому подарунки просто замовляє, разом обираємо. Вона не мрійниця, більш прагматична. Але я завжди намагалась подарувати їй омріяне. Вона з дитинства не дуже любила порядок, могла ліжко не застелити, речі розкидати. То Миколай туди їй поклав подаруночки, з тих пір ліжечко ідеально застелене завжди, – посміхається жінка. – А син вірить і в Діда Мороза, і в Миколая і так хочеться для нього цю казку якомога довше втілювати, бачити радісний блиск в очах, від того, що мрії здійснюються. Цього року теж із сином пишу листа... Задля годиться, щоб син не запідозрив нічого, замовили мені в листі електровафельницю. Так він біжить до чоловіка і кричить, «тату, мама вафельний завод замовила».

Галина каже, дуже важливо правильно формулювати свої бажання, і одразу зауважує, кожна мрія потребує праці.

– Насправді мої мрії цьогоріч не для себе. Мене обрали депутатом місцевої ради. Тепер мрію, щоб знайшли фельдшера для села, що входить до мого округу. Мрію про два кисневих концентрати, які потрібні для роботи моїй знайомій сімейній лікарці. Мрію, щоб знайшлося фінансування Червоного Хреста для моєї подруги, яка горить цією справою. Я буду дуже щаслива, якщо хоч щось із цього стане реальністю. Мені комфортно, коли поруч щасливі люди, коли збува­ються чиїсь мрії, – каже жінка.

 





10909Психологиня з Кропивницького Альбіна Печена пояснює, під час загадування бажання треба правильно його формулювати.

– Напередодні новорічних свят, поринувши у казкову атмосферу, думки людей дещо переключаються від побутових питань і починають думати, а чого ж хочеться собі, кому що подарувати, що ж загадати. Всі ми родом із дитинства, а діти завжди чекають Новий рік. Десь ще на підсвідомості залишилося, що це чарівний період, і психіка підлаштовується під це. Тому що кінець року, як будь-яка циклічність, перелаштовує психіку на щось нове. Навіть та людина, яка заперечує свято, підсвідомо завершує один період і починає новий. Багато людей загадують бажання в новорічну ніч, виконуючи різні ритуали – написати і спалити бажання, з’їсти 12 виноградинок та інше, але важливе формулювання! – наголошує фахівець. – Воно має бути без «я хочу», а, наприклад, «я маю», «я володію», «я здобуваю», «я приймаю в дар». Цей стан, ніби вже все відбулося. Важливий момент – бажання має бути без частинок «ні, не» чи заперечення. Тобто замість «я не хворію», варто казати «у мене гарне самопочуття», «я здорова». Також бажано, щоб не було ніяких інших людей – не приписуємо своє бажання до когось, навіть, якщо хочеться благополуччя сім’ї і дітям. Тоді треба формулювати, наприклад, «я щаслива дружина, щаслива мама щасливих дітей», а не «Маша і Петро навчаються на 12 балів».

За словами Альбіни Печеної, важливо розуміти, що бажання – це запускаючий механізм вчинків людини.

– Щоб був розвиток особистості, потрібен рух, а бажання для нас, як пальне для автомобіля. Спочатку ми знаходимося у стані «я хочу», а далі бажання потрібно перевести у плани, наміри, цілі. Це вже конкретика. Навіть до того, як загадати бажання, потрібно підвести раціональні підсумки цього року, проаналізувати, яким він був для людини, де і коли людина була ефективною, щоб зробила, якщо повернути час, що можна тепер зробити… Людина має поставити собі додаткові питання, які допоможуть проаналізувати і завдяки цьому потім можна скласти план дій. І після того, як пройдуть усі свята, перейти до формулювання цілей, де є чіткі конкретні цифри, дати. Щоб щось у житті з’явилося, здійснилося, треба цього забажати, захотіти, потім подумати, що для цього можна зробити і діяти. Оцей ефект магії, як у новорічній атмосфері, наприклад, – дуже короткий, за будь-яким дивом можна роздивитися, що людина щось таки робила, щоб воно здійсни­лося, – каже жінка.

Коли дуже довго людина жила лише однією мрією і не мала інших, після її здійснення може виникнути відчуття спустошеності. Такий же ефект може з’явитися, якщо бажання довго не здійснюється.

– Я завжди раджу писати людям 200 бажань, маленьких радощів. Наприклад, побачити гарний світанок, купити собі якусь іграшку, яку не могли купити в дитинстві, відчути новий смак, купувати новий фрукт… Важливо, щоб були маленькі радощі, приємності, які теж потрібно планувати, щоб підживлювати свою психіку позитивом. А ми не вміємо планувати задоволення. Більшість бажань звучать «треба», а не «хочу». Треба кватиру, треба машину... Тому, крім пріоритетної цілі, треба хоча б трохи додаткових, які більш доступні, але при цьому, щоб людина постійно відчувала задоволення. І ще важливий момент – людина має навчитися дякувати собі за кожне бажання, бачити свої успіхи. Не вихвалятися комусь, а сама казати, «а все-таки я молодець, що постарався, не здався». Тоді психіка отримує додатковий бонус енергії. Інколи треба брати невеличку паузу і знову ставити нові цілі. Не можна засиджуватися в режимі «нічогонехотіння». Це шкідливо для здоров’я – немає розвитку, ймовірні депресії, руйнування особистості як такої. Тому радимо, мати постійний дефіцит бажань, навіть дрібних, і постійно його задовольняти. Усе це важливо для психологічного здоров’я людини. Ще хотілося б порадити людям загадувати бажання щодо внутрішнього стану – бути здоровим, у гармонії, тоді буде і матеріальне благо, – підсумувала психологиня Альбіна Печена.

 

текст: Наталка Маринець

фото: Ігор Демчук та з соцмереж

e-max.it: your social media marketing partner