Олів’є, шампанське і делікатеси – у скільки обійдеться українцям новорічний стіл 2021
Кілька днів лишається до святкування Нового року. Найбільше передчуття свята помітне у супермаркетах і на ринках. Завбачливі господині заздалегідь готуються, купують продукти, щоб накрити стіл на всю родину. Уже зараз у магазинах аж занадто людно, а досвідчені покупці вже знають, що 31 грудня там буде просто яблуку ніде впасти. Люди намагаються встигнути купити продукти і подарунки для рідних і близьких. У цих святкових перегонах мало хто думає про соціальну дистанцію і карантин, головне – встигнути купити бажане. «КП» вийшла в люди, щоб запитати, що у кропивничан буде на новорічному столі і скільки вони готові на це витратити грошей.
Який же Новий рік без святкового столу? Хоча у цей період ще триває Різдвяний піст, мало хто зважає на гастрономічні обмеження. Зазвичай на це свято в кожній родині готують страви, якими не ласують щодня. Стіл має бути щедрим – із ковбасами, печенею, холодцем, не обійтися й без голубців і картоплі, а ще салати, випічка і солодощі. Звісно поміж цими стравами є традиційні, які звикли готувати саме на Новий рік і без них важко уявити це свято.
Отож, «КП» підрахувала скільки у нинішньому році доведеться витратитися на традиційні салати, овочі і фрукти та алкоголь.
Олів’є. Сьогодні на цей салат потрібно витратити приблизно 160 гривень. Найдорожчим інгредієнтом є варена ковбаса, яка вартуватиме в середньому майже 70 гривень за пів кіло. Картопля, морква, цибуля, солоні огірки, горошок потягнуть на пів сотні, 15 гривень доведеться заплатити за п’ять домашніх яєць і 30 гривень за пачку майонезу. Можна витратитися ще й на пучок свіжої зелені. Одного вистачить, аби прикрасити кілька страв на столі.
Оселедець під шубою. Трохи менше коштуватиме цей здавна улюблений салат. Аби його приготувати, вистачить 80-100 гривень. Оселедець коштуватиме приблизно 40 гривень, буряк, морква, картопля потягнуть на 20 гривень, додасться ще 30 за майонез. Якщо зробити страву зовсім гарною, можна додати потертого твердого сиру, це ще 35-50 гривень, а можна просто прикрасити зеленню.
Холодець. На найм’яснішу страву святкового столу цього року доведеться викласти близько 220 гривень, залежно від того, що кладуть у холодець господині. Свиняча рулька коштує 50 гривень за кіло, домашня курка потягне на 180 гривень. Можна замість курятини покласти шматок свинини – 100-120 гривень за кіло. Ця страва доволі економна, бо зазвичай її вистачає на кілька днів для всієї родини.
Гаряча страва. Звісно, кожна господиня готуватиме ту страву, яку найбільше полюбляє її родина. Ми ж узяли для прикладу смажену курку і печеню. Отже, тушка курки обійдеться у 130 гривень у магазині. Печеня трохи дешевша: кіло картоплі коштує
10 гривень, пів кіло свинини – 50-60 гривень.
Бутерброди. Ця закуска – необхідний атрибут святкового столу. Ми прицінилися до традиційних бутербродів з червоною ікрою. Отож, банка ікри залежно від виробника і ваги коштує 120-250 гривень, масло вершкове (пачка 200 грамів) – 45 гривень, багет – 13 гривень.
Фрукти й овочі. Без них стіл втрачає всю красу й апетитність. До того ж, сьогодні навіть серед зими доступні свіжі помідори, огірки й інші овочі, які раніше колись ставили на стіл тільки соленими. Отже, пів кіло свіжих огірків – 22,50 гривні, свіжих помідорів – 38 гривень, зелена цибуля (пучок) – 10 гривень. Який Новий рік без мандаринів? Ці соковиті фрукти нині коштують 30-35 гривень за кіло, приблизно стільки ж просять і за банани.
Обов’язково на святковий стіл треба поставити пляшку шампанського. Тут вибір і за ціною, і за якістю досить широкий, в середньому пляшка обійдеться у 100 гривень.
До витрат додасться ще й торт і солодощі. Тут уже кожна господиня рахуватиме залежно від кількості родичів, які сидітимуть
за столом.
Скільки кропивничани готові витратити на святковий стіл?
– Я пенсіонерка, тож не дуже розкошуватиму, максимум, що можу витратити – до пів тисячі гривень. Стушу картоплю, зварю холодець із курячих гомілок і хоч би з пів кіла свинячого м’яса, зроблю олів’є. Для мене однієї цього буде достатньо. Ніякого шампанського і вина не буде, бо я не п’ю. Тільки домашній напій чи мінеральна вода, – говорить Тамара Сергіївна.
– Мені 22 роки, а моєму чоловіку 25. Будемо святкувати вдвох, купимо все, чого хочеться. На стіл готові витратити близько чотирьох тисяч. Буде ікра, шампанське, м’ясна нарізка, деякі смаколики передадуть батьки, тому сама багато готувати не буду. Вважаю, що у свято не стіл головне, а позитивний настрій. Хочу побажати в такий скрутний час всім здоров’я, не падати духом і бути стресостійкими. Будьте завжди на позитиві, не бійтеся змінювати себе і наше місто на краще, – каже кропивничанка Катерина.
– Новий рік відзначатимемо всією родиною, діти вже дорослі, але на всі свята приїжджають до нас додому. Планую вкластися у три тисячі. Стіл буде, як у попередні роки, пару традиційних страв, таких як олів’є, шуба, але без червоної ікри. Хочу побажати всім нам у наступному році в першу чергу міцного здоров’я, роботи й удачі, – ділиться з нами Ольга.
– Цього свята чекаємо усі – і ми, і діти. Грошей витратимо багато, але ми до цього готувалися. Треба купити живу ялинку, подарунки дітям, звісно – продукти на стіл, солодощі. Підготуємо подарунки і батькам, яких чекаємо в гості. Хочеться і собі придбати до свята якусь обнову. На все треба 6-8 тисяч гривень. Грошей не шкодуємо, ми їх ще заробимо, а свято має бути веселе і щасливе в усіх. Здоров’я всім, з Новим роком! – привітав з прийдешнім святом кропивничанин Юрій.
Скільки б ви не витратили на святковий стіл, хай він принесе усім незабутні емоції, а Новий рік – мир і достаток!
текст: Маргарита Тарасенко
інфографіка: Тетяна Франчук