Чим запам’ятався рік, що минає

,

10889Напевно багато з вас, шановні читачі, скажуть: нарешті добігає кінця 2020-й. Рік, який змінив не тільки життя у нашій країні, а й на всій планеті. Рік, який залишив невиправданими наші сподівання на завершення війни в Україні, нездійсненою обіцянку президента, що всі ми розбагатіємо і додому повернуться мільйони заробітчан. Рік, який додав у гардероб буквально кожної людини життєво необхідний аксесуар – захисну маску. Рік, який випробовує людство пандемією коронавірусу, закрив кордони, змінив усталений ритм життя, відправив на дистанційне навчання і водночас дав нові можливості для розвит­ку. Рік, який попри негаразди, подарував і приємні та незабутні моменти. «КП» перегорнула шпальти річної підшивки і згадала, чим запам’ятався нам рік, що минає.

Якщо коротко назвати визначальну рису 2020-го року, то вистачить одного слова – маска. Її надягли буквально всі, навіть заядлі скептики, які не вірили, що справді існує вірусна загроза. Утім рік, як і його попередники, був насичений різноманітними подіями – радісними, смішними, сумними, обнадійливими. Най­яскравіші з них згадуємо сьогодні.

10890Зустріч

Ніхто не сподівався, що 2020 рік піднесе нам стільки неприємних сюрпризів, адже почався з такої довгожданої і радісної події. Додому у Кропивницький після п’яти років російського полону в окупованих Донецькій і Луганській областях повернулися спецпризначенці окремого полку імені Святослава Хороброго – Олександр Коріньков і Сергій Глондар. Обмін відбувся наприкінці грудня 2019 року, утім додому хлопці приїхали за два місяці після лікування і реабілітації. Кропивничани зустрічали їх на площі Героїв Майдану з оркестром, квітами і сльозами.

– За те, що ви чекали нас так довго, що підтримували наших рідних, організовували акції на нашу підтримку, за все – велика подяка, – сказали тоді спецпризначенці.

 





10891Вчинок

Початок року здивував геройським вчинком і рішучістю одинадцятикласника з Кропивницького Олексія Стожка, який пірнув у холодну річку, щоб врятувати восьмирічного хлопчика. Він допоміг йому вибратися з води, подзвонив його мамі і передав друзям, а сам тихо пішов, сказавши лише друзям бідахи, що навчається у школі №19. Уже наступного дня мама постраждалого хлопчика написала листа в школу з подякою і про героя дізналися всі. Сам Олексій Стожок героєм себе не вважав.

– Я не вважаю це героїзмом, адже це звичайний вчинок, який може зробити кожен, – скромно сказав тоді «КП».

 





10892Зашквар

Не відзначився скромністю нардеп від «Слуги народу» Євген Брагар, який у лютому запропонував пенсіонерці з Аджамки Кропивницького району Любові Колючій продати собаку, щоб сплатити за газ. Тоді ця цинічна заява викликала обурення не тільки жителів села, про неї говорила вся Україна. В Аджамці жителі навіть збиралися на сходки, куди запрошували й нардепа, утім він не приїхав. Пізніше він вибачився перед бабусею, сказавши, що він ще нова людина в політиці і не навчився відповідати на чутливі питання.

 





10893Поповнення

Ще одна радісна і дивовижна подія сталася на початку березня в обласному перинатальному центрі. У родини кропивничан Анастасії та Владислава Валіхновських народилося четверо дівчаток – Вікторія, Єлизавета, Мілослава і Діана. Такі пологи сталися вперше за всю історію функціонування медичного закладу. На День міста молодим батькам, які живуть в орендованій квартирі, подарували сертифікат на нову квартиру у будинку, який поки не зданий в експлуатацію. Тож у нове житло багатодітна родина поки не переїхала.

 






10894Карантин

У березні «КП» повідомила, що вся країна йде на суворий карантин. Закрилися всі школи, дитячі садки, навчальні заклади, магазини непродовольчих товарів, заклади громадського харчування, кінотеат­ри і спортивні школи. Зупинилися залізничний пасажирський транспорт і міжміське автобусне сполучення. Станом на 18 березня в Україні було зафіксовано 14 випадків інфікування на коронавірус, на Кіровоградщині – жодного. Про перших шість хворих на ковід «КП» повідомила 2 квітня, а вже за тиждень – про перші два летальні випадки. Далі «КП» у кожному номері повідомляла невтішну статистику і розповідала про життя жителів області, про роботу підприємств і організацій в умовах карантину, про благодійну підтримку медичних закладів і закликала усіх лишатися вдома. З 11 травня суворі обмеження скасували, відновили транспортне сполучення і відкрили магазини та заклади громадського харчування, проте Кіровоградщина і далі продовжила жити в умовах карантину.

 





Перспективний план

48 об’єднаних територіальних громад залишилося на Кіровоградщині згідно з затвердженим Кабміном Перспективним планом області. Уряд не врахував пропозицій деяких громад, внаслідок чого в Олександрійському районі Приютівську громаду розірвали, Попельнастівську об’єднали з Червонокам’янською, у Добровеличківському районі об’єднали Олексіївську й Піщанобрідську громади, в Долинському – Братолюбівську і Гурівську, до Новомиргорода приєднали Йосипівську громаду. Незгодні з таким рішенням жителі цих громад протестували у Києві під Кабміном і Офісом Президента. Пізніше уряд затвердив нову адміністративно-територіальну реформу, внаслідок якої на Кіровоградщині утворили чотири райони – Голованівський, Кропивницький, Ново­український і Олександрійський.

 





10895Прощавай Балонь

Наприкінці червня голову Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Балоня і його помічника Сергія Шевченка затримали на хабарі. Посадовець разом зі своїм посередником хотіли отримати один мільйон 800 тисяч гривень. Частину грошей вони вже отримали. Під час передачі наступних 250 тисяч їх упіймали на гарячому. Під час обшуків у робочому кабінеті і вдома у Балоня знайшли 4 мільйони 500 тисяч гривень, 320 тисяч доларів і 24 тисячі євро. Наступного дня Президент Володимир Зеленський підписав указ про його відставку.

 





10896Візит Президента

27 серпня Володимир Зеленський вперше з офіційним візитом приїхав у Кропивницький, щоб представити нового голову облдерж­адміністрації Андрія Назаренка. Його візит співпав із початком виборчої кампанії, тож багато хто розцінив його як агітацію за пропрезидентську політичну силу.

 





10897Стихія

Небачений досі смерч пронісся обласним центром 17 жовтня і буквально залишив без даху над головою майже три сотні будинків у мікрорайонах Лелеківка і Стара Балашівка. Сотні кропивничан відгукнулися і поспішили на допомогу постраждалим. Допомагали і кандидати на посаду мера та в депутати, адже біда сталася напередодні виборів.

 





10898Будівництво

У жовтні у Світловодську відбулася презентація великого будівництва: до річкового терміналу прибула 128-метрова баржа, яку на замовлення олександрійського холдингу «Агровіста» збудували ізмаїльські підприємства «Дунайсудносервіс» і «Дунайсудноремонт».

 





10899Вибори

«КП» відзначила, 25 жовтня місцеві вибори відбулися спокійно і без ексцесів, проте з найнижчою за останні 26 років явкою – 36,88%. Міського голову Кропивницького обрали у першому турі. За Андрія Райковича проголосували 53,53% виборців.

 





10900Страйк

Під завісу року неспокою не тільки Кіровоградщині, а й столиці додали гірники Інгульської, Смолінської і Новокостянтинівської уранових шахт ДП «СхідГЗК», які вийшли на страйк через кількамісячну заборгованість із виплати заробітних плат і рішення Міненерго припинити роботу шахт. Кілька днів вони перекривали рух транспорту на трьох дорогах державного значення. Врешті, уряд їх почув, борги почали виплачувати, гірникам пообіцяли, що шахти не закриватимуть.

 

текст: Любов Попович

фото: архів КП

e-max.it: your social media marketing partner