Тести на коронавірус: де можна зробити і скільки коштують

,

10865Сьогодні епідемія коронавірусу тривожить буквально кожного. Останні повідомлення про заражених і померлих у країні і в області, наче вісті з фронту. Лякає не тільки статистика, а й ситуація в медзакладах. Переповнені стаціонари лікарень, довжелезні черги в поліклініках на прийом до сімейного лікаря часто змушують людей за перших симптомів респіраторного захворювання самим вдаватися до діагностування, аби з’ясувати, чи то звичайна застуда, чи ковід. Для цього можна здати тест на коронавірус. Де це можна зробити, скільки коштує проведення ІФА- та ПЛР-тестування і чи потрібне для тесту направлення сімейного лікаря?

Порівняно з початком року, коли епідемія коронавірусу тільки набирала обертів, а тестів катастрофічно бракувало, сьогодні ситуація змінилася кардинально. Тести стали не тільки доступними, а й обов’язковими у деяких випадках і зробити їх можна не тільки в державній лабораторії, а й у приватних клініках.

Перш за все пояснимо, які існують тести.

Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) – основний тест, який виявляє наявність вірусу на ранній стадії захворювання. Для дослідження проводиться забір біоматеріалу (слизу з ротоглотки) спеціальними тест-системами. Готові зразки терміново передають до вірусологічної референс-лабораторії, яка має необхідне обладнання. Щоб результати були достовірними, найкраще здавати ПЛР-тест вранці.

ІФА-тест (Імуноферментний аналіз (ІФА) на антитіла IgM та IgG). Антитіла класу IgМ вкажуть на гостру стадію захворювання. А наявність антитіл класу IgG відповість на питання: чи зустрічався організм з коронавірусом раніше і, можливо, переніс його безсимптомно. Для дослідження потрібен зразок венозної крові пацієнта.

Першим кроком у ланцюжку до тестування і подальшого лікування є прийом сімейним лікарем, який має надати хворому направлення на тест, наголошує директорка обласного лабораторного центру, головна санітарна лікарка області Надія Оперчук. При цьому не обов’язково йти на прийом до лікаря особисто, достатньо зателефонувати або викликати мобільну бригаду медиків додому. ПЛР-тестування хворому проводять безкоштовно за направленням лікаря у двох державних лабораторіях – обласному лабораторному центрі й обласній лікарні. Безкоштовно також тестують контактних осіб, людей, які потребують планової госпіталізації для проведення операцій. Медиків, які працюють з хворими на COVID-19, працівників Нацполіції і Нацгвардії, які безпосередньо контактують з великою кількістю людей.

10867– Якщо людина захворіла чи перебувала у контакті з хворими, має ознаки респіраторного захворювання – високу температуру, катаральні прояви, кашель, втрату нюху і смакових якостей, треба звертатися до сімейного лікаря, а той уже визначить, потрібно хворому робити тести на коронавірус чи ні. Нині в області створено 28 мобільних бригад саме для того, щоб виїхати до пацієнта з проявами захворювання додому і зробити забір матеріалу для аналізу. Якщо у людини є підозра на ГРВІ, вона не повинна сама ходити у медичні заклади і здавати аналізи. Мобільні бригади існують для того, щоб хворі залишалися вдома й не інфікували інших людей, – пояснює Надія Оперчук.

Головна санітарна лікарка каже, відібрані зразки аналізів привозять у вірусологічну лабораторію, де їх приймають двічі на добу – зранку і ввечері. Якщо зразки привезли зранку – результат можна отримати вже увечері того ж дня, якщо аналіз робили увечері, результат буде на ранок. Результати тестів направляють сімейному лікареві, а той повідомляє їх хворому. Буває, що зразки матеріалу для тестів привозять із віддалених районів і на це витрачається більше часу, ніж доба. Надія Оперчук запевняє, це не страшно, допускається зберігання зразків матеріалу у спеціальних холодильниках до трьох діб.

– За направленням сімейного лікаря державна лабораторія робить всі тести безкоштовно. Люди можуть самі зробити тест у приватній лабораторії, але усі результати тестів, де б їх не робили, направляють на, так би мовити, контрольну перевірку знову ж таки у нашу державну лабораторію, і ці тести також ми робимо безкоштовно, – пояснює Надія Оперчук.

В обласному лабораторному центрі надають і платні послуги із проведення тесту на вияв коронавірусу. Їх можуть зробити громадяни, які виїжджають за кордон або поверну­лися з-за кордону і знімаються із самоізоляції. Вартість такого тесту 780,60 гривні.

За потреби кожен охочий може зробити тести в платній лабораторії. Обласний лабораторний центр – державна установа, яка чітко працює за наказами та стандартами МОЗу. Тож під категорію безкоштовних обстежень підпадають такі категорії населення: хворі з підозрою на коронавірусну інфекцію, з підтвердженим діагнозом; хворі з госпітальними та позагоспітальними пневмоніями; хворі з тяжкими гострими респіраторними інфекціями, синдромами; контактні особи, що мають прояви ГРВІ; особи, в яких ІФА-тест виявив позитивні антитіла.

Вірусологічна лабораторія обласного лабцентру працює у дві зміни з 7:30 до 21:50 без вихідних.

 

10866

Здати ІФА-тести можна і в поліклініках та приватних лабораторіях. Щоправда там за аналіз доведеться заплатити. У Кропивницькому тести можна зробити у:

⊲ лабораторії міської поліклініки №1, вартість одного тесту –132,6 гривні;

⊲ лабораторії «Сінево», вартість тесту 990 гривень;

⊲ лабораторії «Діла», робить кілька видів тестів, ціна від 500 до 2400 гривень;

⊲ лабораторії «Лабсервіс», вартість тесту 350 гривень;

⊲ лабораторія «Савон», вартість тесту 810 гривень;

⊲ лабораторії «Іnvitro», вартість тесту 400 гривень.

На сьогоднішній день у Кіровоградській області є сім основних медзакладів для лікування пацієнтів, які захворіли на коронавірус: обласна лікарня, Центральна міська лікарня Кропивницького, Олександрійська міська лікарня, Добровеличківська та Маловисківська ЦРЛ, а також обласний госпіталь для ветеранів і Боб­ринецька ЦРЛ.

Важливо пам’ятати, що прості речі рятують життя: дотримуйтесь маскового режиму, соціальної дистанції, мийте руки, використовуйте дезінфектори та дотримуйтеся самоізоляції.

 

10868

текст: Любов Попович

фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner