Як заповнювати бюлетень на виборах-2020. Інструкція

, КП

10732На виборах, які відбудуться 25 жовтня, голосуватимемо вже за новим Виборчим кодексом, із основними нововведеннями якого «КП» ознайомила читачів ще на початку серпня. Серед усіх змін, про які газета розповідала – оновлена форма бюлетеня. Згідно з соціологічним опитуванням Research & Branding Group, яке компанія провела у вересні, більше половини (61%) українців не знають, як заповнювати бюлетень за новим Виборчим кодексом. У цьому матеріалі ми зібрали основні роз’яснення, як це зробити, аби не зіпсувати бюлетень і ваш голос зарахували.
Виборці отримають кілька бюлетенів різного кольору. Деякі з них матимуть уже звичний вигляд, зокрема для обрання голів громад. А от бюлетені з кандидатами у депутати, наприклад, до обласної ради, матимуть ще й відкриті списки. Тепер виборцю потрібно не тільки поставити галочку чи хрестик навпроти партії, яку підтримує, а й за бажанням – номер кандидата від неї.

КОЛЬОРИ БЮЛЕТЕНІВ

Центральна виборча комісія затвердила форми бюлетенів. Вони мають бути надруковані державною мовою на однаковому папері на одному аркуші відповідного кольору з текстом лише з одного боку.

10733блакитний – із виборів депутатів обласної ради;

світло-зелений – із виборів депутатів районної ради;

світло-жовтий – із виборів депутатів міської ради;

світло-сірий – із виборів депутатів районної у місті ради;

кремового кольору – з виборів депутатів сільської, селищної ради;

світло-рожевий – із виборів сільського, селищного, міського голови.

ЯК ПОСТАВИТИ ВІДМІТКИ У БЮЛЕТЕНЯХ ІЗ ВИБОРІВ ГОЛІВ ГРОМАД АБО ДЕПУТАТІВ ГРОМАД, ДЕ МЕНШЕ 10 ТИСЯЧ ВИБОРЦІВ

– Голосування за сільських, селищних, міських голів є вкрай легким, як ми завжди голосували у межах мажоритарної виборчої системи або за президента. Прості дані, ставимо галочку або хрестик, – каже голова правління Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

У бюлетені в алфавітному порядку будуть вказані прізвища, імена та по батькові кандидатів, а також інші дані – суб’єкт висування кандидата або позначка «самовисування», відомості про рік народження, посаду, місце проживання. Праворуч від порядкового номера і даних кандидата – порожній квадратик. У ньому виборець має поставити позначку напроти даних кандидата, якого підтримує. Це може бути плюсик, галочка, хрестик або інший знак.

Якщо виборець не поставить жодної позначки за кандидата або проголосує за більше, ніж одного – бюлетень вважатимуть не дійсним. Також не зарахують голос, якщо позначку не можливо встановити.

10734

ЯК ПОСТАВИТИ ВІДМІТКИ У БЮЛЕТЕНЯХ ІЗ ВИБОРІВ ДЕПУТАТІВ ОБЛАСНОЇ, РАЙОННОЇ, РАЙОННОЇ У МІСТІ РАД, А ТАКОЖ МІСЬКОЇ, СІЛЬСЬКОЇ, СЕЛИЩНОЇ РАД, ДЕ БІЛЬШЕ 10 ТИСЯЧ ВИБОРЦІВ

– У бюлетені побачимо дві колонки даних. Перша зліва – назва політичної партії та її лідер, який не балотується у жодному територіальному окрузі, але на нього орієнтуються громадяни. Навпроти назви партії буде стояти простий квадратик, куди традиційно вписуємо галочку або хрестик. Далі побачимо список від 5 до 12 кандидатів, які мають номери. Заповнюючи бюлетень, необхідно вписати в індексний спосіб цифру кандидата, якого побачите справа у списку партії. Голосувати потрібно саме за кандидата зі списку тієї партії, яку ви підтримали. У квадратик, що складається з двох частин, вписуємо лише ту цифру, яка стоїть навпроти кандидата, якому хочете надати перевагу. Таким чином ця особа має шанс просунутись вгору, якщо набере необхідну кількість голосів. Тоді ці списки дійсно будуть відкритими, де рішення виборця є ключовим, – каже голова правління Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

Перший крок. Обрати організацію партії. Спочатку у порожньому квадраті навпроти організації партії, яку підтримує виборець, він має зробити познач­ку – плюс, галочку, літеру, цифру або іншу (×, ◊, ○ та ін.).

Другий крок. Вписати за бажанням номер кандидата в депутати, якого підтримує виборець, у другому квадраті з нанесеним трафаретом.

Порядкові номери кандидатів у депутати, за якими їх включено до територіальних виборчих списків, позначатимуться у виборчому бюлетені за трафаретним форматом.

Як зазначають у Центральній виборчій комісії, «Кодексом не встановлено вимог до варіантів трафаретного написання номера кандидата в депутати під час безпосереднього заповнення виборцем виборчого бюлетеня. Таким чином, виборець під час написання номера кандидата у квадраті з нанесеним трафаретом може вписати номер у форматі, що відрізняється від того, яким позначено порядкові номери кандидатів у бюлетені. У разі підтримки кандидата, порядковий номер якого відповідає одноцифровому числу, наприклад 6, виборець може у другому квадраті з нанесеним трафаретом вписати «_6», «06» або «6_». Зазначення цифри «нуль» (0) перед позначенням номера кандидата в депутати не є обов’язковим. Виборчий бюлетень вважається дійсним незалежно від розміщення однієї цифри у квадраті з нанесеним трафаретом та проставлення перед нею нуля».

Також у ЦВК зауважують, не обов’язково писати цифру по трафарету. Головне – аби вона була чітко написана і за нею можна встановити, якого кандидата підтримує виборець. Тобто той же номер «6» людина може написати прописом посередині відповідної клітинки.

 1073710738


Якщо ж виборець не впише номер кандидата від партії, яку підтримав, або впише навпроти іншої партії чи у двох і більше квадратах для написання номера кандидата, чи номер не існуючого кандидата – вважається, що такий виборець підтримує весь список кандидатів у депутати від організації партії без надання підтримки окремому кандидату.

Так само вважатимуть, якщо виборець впише цифру (це вважатимуть іншою позначкою) у квадратик для голосування за партію. А навпроти не впише нічого чи поставить галочку або плюсик.

Бюлетень вважатимуть не дійс­ним, якщо виборець не поставив жодної позначки біля повної назви організації партії або проголосує за більше, ніж одну партію. Також зіпсованим вважатимуть бюлетень, якщо позначку не можливо встановити.

ПОМИЛИЛИСЯ? СПРОБА №2

У ЦВК пояснюють, якщо виборець помилився, заповнюючи бюлетень, він може з письмовою заявою звернутися до члена дільничної виборчої комісії, який видав йому бюлетень і попросити видати інший.

Член комісії в обмін на неправильно заповнений бюлетень видасть новий, у списку виборців поставить відповідну відмітку, а людина має поставити підпис біля позначки.

Третьої спроби замінити бюлетень не буде. У ЦВК закликають бути уважними, бо додаткових бюлетенів на всіх може не вистачити.


НЕ ЗАРАХУЮТЬ ГОЛОС

1073910740

ЗАРАХУЮТЬ ГОЛОС ЗА ПАРТІЮ

107411074210743


ЗАРАХУЮТЬ ГОЛОС ЗА ПАРТІЮ І ЗА КАНДИДАТА

1073710738


текст: Наталка Маринець
ілюстративний матеріал: ЦВК

фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner