На Кіровоградщину завезли альпійських кіз і розвивають гастрономічний туризм

,

10560Кіровоградщина смачно заявила про місцевий гастрономічний туризм. Гостей із області й усієї України запрошує племінне фермерське господарство «Лісова коза», що у Підлісному Кропивницького району. Що можна побачити, що посмакувати і про що цікаве дізнатися у «Лісовій козі» – бачила «КП»

З чого почалося?

Фермерське господарство засноване не так давно – 2016 року. За цей час тут не тільки збільшилося удвічі поголів’я елітних племінних кіз, а й відкрилася власна сироварня і тепер продукцію «Лісової кози» можна знайти у торговельній мережі як Кропивницького, так і багатьох інших міст України. Утім господарство не тільки пропонує смачну продукцію споживачам, а й запрошує усіх до себе подивитися, як виготовляється козиний сир. Тут відкрили туристично-рекреаційний комплекс, який можна відвідати всією родиною, подорожуючи як на власному авто, так і у складі автобусної екскурсії. Для розвитку туризму над «Лісовою козою», як кажуть, зійшлися усі зірки.

10561Місце для будівництва ферми обрали не випадково, каже один із співвласників ферми Сергій Григір. Господарство розташоване неподалік траси на Черкаси і Київ у дуже мальовничому місці Чорноліського масиву. Крім того, місце, де знаходиться ферма, це епіцентр кратеру від падіння гігантсь­кого астероїда, який близько 68 мільйонів років тому впав на Землю. Цей кратер, який у наукових кругах назвали Бовтиський, має діаметр 27 кілометрів та є сьомим за розмірами на планеті. А ще тут можна побачити кіз Альпійської породи у контактному зоопарку, подивитися у сироварні, як виготовляються сири, і купити продукцію у магазині.

– Як з’явилася ідея створення ферми? Напевно вона не була спонтанною. Я народився і виріс у Підгайцях, із дитинства бачив і знав, що таке кози і яке їхнє молоко. Але майже все життя займаюся будівництвом. Коли почався кризовий період, треба було приймати рішення і розкладати кошти, як кажуть, у різні кошики, вирішили паралельно із будівництвом розвивати напрямок виготовлення харчової продукції. Так дійшли до ідеї створення козиної ферми і виготовлення сирів, – розповідає Сергій Григір.

Почали чотири роки тому з підготовки приміщення для майбутньої ферми, підбору персоналу і заготівлі кормів. А вже за рік купили у Франції кіз Альпійської породи – основи майбутнього племінного фонду. З трьома сотнями кізочок у Підгайці приїхало і 12 відбірних цапиків, кожен із яких був вагою під 120 кілограмів. Доїльну залу обладнали автоматичною доїльною лінією італійського виробництва «Мilkline».

Нині поголів’я кіз збільшилося удвічі, а фермерське племінне господарство – цілий комплекс, до якого, крім ферм, входить «дитячий садок», де дорощують молодняк, кормоцех із виробництва гранульованих кормів для кіз, сироварня, фірмовий магазин і контактний зоопарк.

10562Від початку створення ферми тут передбачали проведення екскурсій на сироварню з дегустацією сирів, відвідуванням контактного зоопарку та погрібця.

Утім основною родзинкою господарства звісно є козиний сир і молоко. Директор із маркетингу Олександр Романов розкриває секрет відмінності козиного молока від коров’ячого.

– Секрет відмінності козиного молока від коров’ячого полягає у лактозі. Вона має інший склад і тому значно краще і швидше засвою­­ється, не викликає ніякої алергічної реакції. Жири, які містить козине молоко, також знач­­но легші і тому це молоко можна пити навіть немовлятам, – каже Олександр Романов.

Натуральна продукція

Сьогодні на сироварні «Лісова коза», крім молока, виготовляють напівтверді і м’які сири. Це 100% натуральні сири, що не 10563містять жодних хімічних домішок, штучних барвників та консервантів. Натуральні напівтверді сири вироблені за класичними рецептами з натурального козиного молока та спеціальних органічних ферментів і заквасок. Такі сири визрівають у спеціальних камерах із контрольованою температурою та вологістю від двох місяців до декількох років. Багаті на кальцій, фосфор, калій та містять вітаміни А, В1, В6 і В12.

М’які сири також виготовляються як у класичному виконанні, без додатків, так і з додатками у вигляді спецій або ароматних трав. Мають тонкий аромат, ніжний смак та вершковий післясмак. Дуже багаті на кальцій та містять велику кількість вітамінів групи В. Цей тип сирів можна назвати сирами щоденного споживання, оскільки вони є ідеальними до сніданку, у вигляді закуски та бутербродів.

Сергій Григір каже, сири з «Лісової кози» пробували французи, у яких це один із основних продуктів споживання. І хоча вони люблять сири з більш вираженими екстравагантними смаками, український продукт вони оцінили на відмінно.

Збереження генетики

Щоб виготовити десять кілограмів сиру, потрібно надоїти сто літрів молока, каже співвласник ферми. В середньому коза після першого окоту дає до 3,5 літрів молока, а після повторних – до п’яти літрів. Завідуючий фермою Анатолій Русаченко добре слідкує, аби всі кізочки були здорові і ситі, а ще, аби у новонароджених малят зберігався генетичний потенціал батьків.

10559У господарстві введено прогресивну систему управління стадом, ведеться племінний облік, моніторинг продуктивності, плодючості, загального розвитку та стану здоров’я тварин. Найціннішим у цій справі є наявність в господарстві елітних цапів-плідників, що є батьками здорових та енергійних козенят, яким вони передають генетичні властивості породи. Тричі на рік у господарстві проходять планові тури окотів, які дають якісний молодняк для поповнен­ня власного стада, а також дозволяють реалізовувати його в чималій кількості на ринку племінних кіз України.

Тримати таких елітних кіз – задоволення не з дешевих. Сергій Григір каже, поки фермерське господарство не приносить бажаних прибутків, утім на такі власники ферми сподіваються.

– Корми для кіз доводиться купувати, бо власної паші не маємо. Сіно купуємо у Дніпропетровській області, а сухі гранульовані корми імпортуємо. Сьогодні наша продукція продається, крім Кропивницького, в усіх великих містах України. Продаємо і кіз, які вже відпрацювали свій ресурс, і молодняк. В середньому одна коза коштує п’ять тисяч гривень, – розповідає співвласник ферми.

Контактний зоопарк

«Лісова коза» – цікаве і гарне місце і для дорослих, і для малечі, бо тут дивним чином відбувається єднання з природою. Діти можуть погодувати кіз у контактному зоопарку. До речі, кози Альпійської породи на диво миролюбиві. А дорослі можуть насолодитися смачним козиним сиром.

Дістатися сюди дуже просто. Господарство та його туристичний комплекс знаходяться на 35-му кілометрі дороги від Кропивницького до Києва та Черкас, за селом Підлісне.

 

1056410565

текст: Любов Попович
фото: Ігор Демчук



e-max.it: your social media marketing partner