Піцерія на дровах «32 см» у Кропивницькому святкує рік роботи
Сьогодні здивувати піцою, яку пропонують безліч кав’ярень і піцерій, доволі складно. Утім у Кропивницькому один заклад вартий уваги, бо тут можна спробувати піцу на дровах, якої в обласному центрі більше не знайдеш. Запашна і смачна, з легким ароматом димку і смачною скоринкою, з широким вибором щедрих начинок. Саме такою частують гостей у піцерії «32 см». Про здійснення смачної мрії, про оригінальні рецепти піци, про благодійну діяльність і як доводиться сьогодні працювати в екстремальних умовах, «КП» розповів власник закладу Андрій Лейбенко.
Піцерія «32 см» у Кропивницькому існує рік. Хоча у місті піцерій багато, ця має свою родзинку – тут піцу випікають на дровах. Така піцерія – єдина в обласному центрі.
Відкрити піцерію Андрій Лейбенко мріяв давно. Власне цей бізнес став для нього радикальним поворотом, адже до цього працював у банку, в органах виконавчої влади. Каже, попередній досвід згодився у новій справі.
– Попередній досвід – то робота з людьми, з їхніми проблемами. Тому завжди моя діяльність була пов’язана з людьми. Але дійсно, піцерія – це щось нове. Ідея виникла, коли відвідав один із італійських ресторанів у столиці і захотів, щоб моя майбутня піцерія готувала продукт такої ж високої якості, як і в цьому ресторані, – розповідає Андрій Лейбенко.
Співрозмовник «КП» каже, є як багато спільного, так і відмінного у роботі державного сектору і комерційного.
– Банки пропонують кредити, депозити, але люди чомусь обирають той чи інший банк. Чому? Вони обирають сервіс, якість, професіоналізм персоналу. У комерційній справі – це, мабуть, найголовніше. Якщо ти не надаєш якісну послугу, якісний продукт, то до тебе ніхто не прийде. Тому відкривати піцерію було складно, адже зі сферою громадського харчування я ніколи не стикався. У мене немає спеціальної освіти, але є поняття, як це повинно бути. Я ставив собі завдання, що піца має бути найкращою в місті і чимось вирізнятися. А вирізняємося ми на сьогоднішній день тим, що у нас є піч на дровах. Піца, випечена на живому вогні, має особливий смак і аромат. Це саме та фішка, якої немає ні в кого, – розповідає про втілення ідеї Андрій Лейбенко.
У піцерії «32 см» використовують тільки якісні продукти і на цьому не економлять. Технологію і рецептуру не змінювали жодного разу.
– Щодня стежу за тим, щоб піца була, як у перший день відкриття. Піч – це живий організм, тож може бути у піци окраєць круглий, десь більш пишніший, а десь трохи нижчий. Але це нормально, бо кожну піцу піцайола виготовляє власноруч і двох однакових вийти ніяк не може. При цьому кожна піца має розмір 32 сантиметри. Це основне правило, – пояснює технологічний процес Андрій Лейбенко.
Не зважаючи на те, що усі піци – 32 сантиметри, найпопулярнішим питанням все-таки є: а який розмір піци?
– Якось один клієнт написав в інстаграмі: коли вперше прийшов до вас, було чотири піци, а зараз – 21. Я кажу, це ми себе ще стримуємо. Бо, насправді, якщо цього не робити, в меню було б не менше пів сотні видів. Але я не прихильник великих меню. У нас увесь перелік вміщується на одній сторінці, – каже співрозмовник «КП».
Особливістю закладу є атмосфера. Запах дерева і смачної випічки наповнюють заклад домашнім затишком. Крім того, увесь кулінарний процес тут відкритий. Можна спостерігати, як піцайола розкатує тісто, як викладає начинку і кладе піцу у піч, де горить живий вогонь. Особливе захоплення це видовище викликає у дітей. Власне їм у піцерії приділяють особливу увагу. До карантину для них щотижня проводили майстер-класи з виготовлення піци. Яке ж задоволення вони отримують, коли потім можуть спробувати її і пригостити власною випічкою батьків! Частину зароблених коштів від майстер-класів власник піцерії перераховував у благодійний фонд «Дивожиття» на лікування тяжкохворих дітей.
Відкрити власну справу досить затратно. Утім скільки вклав у реалізацію мрії грошей – Андрій Лейбенко не каже. Мав орендоване приміщення, у якому зробив ремонт. Заздалегідь планував, де стоятиме піч, щоб її усі могли бачити, де буде кухня, стіл для розкатування тіста, зала для відвідувачів і туалет для персоналу і для гостей, сходи і пандус. Усі зручності приміряв до себе, якщо йому комфортно, то і людям так буде. Каже, для початку головним було придбати основне обладнання – піч, стіл із гранітним покриттям, холодильники, тістоміс, слайсер для заготовок, а ще нержавіючі рукомийники. На ремонтні і будівельні роботи, оснащення устаткуванням пішло близько двох років.
– Я познайомився з піцайолою італійського ресторану у Києві Юрієм, почали спілкуватися, потім він приїхав до нас у Кропивницький, учив наших працівників місити тісто, пекти піцу. Довго визначалися, які піци готувати, який вигляд вони мають мати. У Києві, Дніпрі та Одесі відвідав піцерії, які для мене мають певний статус. Їздив у Італію. Шукав формат. І зрештою зрозумів, що хочу. Київський піцайола досі приблизно раз у місяць приїжджає і контролює всі технологічні процеси.
За час роботи у піцерії з’явилися постійні клієнти. Їх тут упізнають і завжди раді.
– Якось замовлення надіслали дві дівчини і уточнили: нас двоє і нам треба дві піци (сміється – ред.). Хоча однієї піци цілком достатньо, аби наїстися двом дорослим людям. А ще був випадок, коли на столі замовники залишили маленьку записку, що піца була дуже смачна, але останній шматочок просто не вліз. Це дуже приємно, ми зберігаємо такі відгуки в нашій історії. Насправді піца дуже легка, можна не хвилюватися, що погладшаєш, – хвалиться Андрій Лейбенко і додає, найбільше містянам полюбилася м’ясна піца. В неї входить три види м’яса – бекон, шинка і мисливські ковбаски. А ще надають перевагу піці «Чотири сири» і незвичній «Конференції» з карамелізованими з розмарином грушами. Є кілька видів сирних піц із різними добавками, овочеві, грибні, з морепродуктами. Веганам у піцерії пропонують піцу «Овочі гриль». За бажанням гостей у піцу можуть покласти будь-який інгредієнт. А кому мало, додадуть подвійну порцію сиру чи м’яса. Головне, щоб кожен замовник залишився задоволений.
Сьогодні піцерію «32 см» можна знайти у соцмережах – фейсбуці, інстаграмі, телеграмі. Розробка сайту – на стадії завершення.
Піцерія знаходиться у спальному мікрорайоні міста, тож тут подбали й про доставку піци замовникам. Найкраща реклама – базарне радіо в цьому випадку спрацювала відмінно.
– Ми запустили доставку, щоб тим, кому не зручно їхати далеко, могли спробувати нашу піцу на роботі, вдома, в офісі. При мінімальному замовленні, а це 250 гривень за дві піци і соус, – доставка безкоштовна. Натомість доставка по вулицях Попова, Жадова, Волкова і Пацаєва – безкоштовна незалежно від суми замовлення, – каже власник піцерії.
Ціна на піцу абсолютно конкурентна – від 100 гривень.
Піцерія «32 см» працює з 10:00 до 22:00. О 10:00 починають гріти піч, а об 11:00 видають перше замовлення. Ще можна зробити попереднє замовлення на доставку на певний час. Замовити піцу можна через колцентр, а оплатити готівкою чи картою через термінал. При доставці варто зазначити, щоб кур’єр його взяв. Піцерія має власний колцентр, де працівники приймають замовлення, а також повідомляють про акції, новинки. Телефон: (0800) 75-32-32.
Літній майданчик зараз у процесі будівництва, тож іще більше відвідувачів зможуть тут смачно поїсти і відпочити, відзначити день народження чи інше родинне свято.
Гостей завжди радо чекають у піцерії «32 см» у Кропивницькому по вулиці Пацаєва, 6.
текст: Любов Попович
фото: Ігор Демчук, Олександр Крючков