«Агровіста» висадила плантацію лохини у Приютівці і вже збирає перший урожай
Холдинг «Агровіста» у селі Приютівка Олександрійського району вирощує лохину. Полем під назвою «Lucky Berry» опікується Інна Потєхіна – агроном садового господарства. Рослину, не дуже типову для грунтів Кіровоградщини, наважилися висадити три роки тому на чотирьох гектарах. Кажуть, головне – правильний і турботливий догляд. Нині вже збирають перший повноцінний урожай і діляться з «КП» першими результатами своєї справи.
З чого почалося?
Поле висадили у 2017 році на місці колишнього смітника. Торік до граду, який вибив увесь урожай, встигли зібрали до двохсот кілограмів. Цьогоріч збирають перший повноцінний урожай.
– Якщо висаджувати трирічні саджанці, то на наступний рік можна мати плоди. Тут садили дворічні саджанці, тому на цей рік вони почали вже активно плодоносити. Торік погода завадила, тому у 2020 році – це наш перший урожай, – розповідає Інна.
Вона тут – і агроном, і керівник, і маркетолог, і рекламник – активно веде соцмережі та популяризує і без того вже модну ягоду.
– Я працювала в цій фірмі шість років. Здебільшого це була робота в офісі. І тому робота в полі – це для мене новий досвід, – каже Інна. – Мене призначили сюди рік тому і я одразу захотіла покращити стан поля. Їздила в Житомирську область на популярну ягідну ферму «Озеряна», набиралася досвіду в одного з її засновників Ярослава Мовчуна, вчилася правильній обрізці, адже це – один із найважливіших процесів. Чим правильніше обрізати, тим кращий буде приріст і тим швидше закладуться плодові бруньки. Це важливо для розміру ягоди. Багато мені допомогли члени клубу ягідників SAP. Чимало досвіду у них переймаю. І мене радує, що цей досвід допоміг кущам піти у ріст і вже цього року ми можемо продавати ягоди.
Замовлення отримують не лише з Приютівки, а й Олександрії і сусідніх районів.
За день можна зібрати до ста кілограмів
Із початку збору урожаю зібрали більше пів тонни ягід і вже все продали. На початку ціна була 320 гривень за кілограм. Нині вартість трохи знизилася, оскільки ягід в Україні стало більше. Кілограм зараз можна придбати за 280 гривень. Від двох кілограмів – по 260 гривень, від п’яти кілограмів – можна взяти по 230 гривень.
– Дуже швидко розходяться, – констатує Інна. – Зазвичай ціна залежить від розміру. Але ми цього року не фасуємо ягоду по калібру. Дуже радію, що люди активно замовляють. У планах зібрати цього року – до півтори тонни. Але я боюся робити прогнози.
Усього в «Lucky Berry» плодоносних кущів – шість із половиною тисяч. Сад має до десяти тисяч кущів.
Вирощують два сорти – Дюк і Блюкроп. Відрізняються вони формою ягоди, терміном дозрівання і смаком. Дюк із кислинкою, а Блюкроп солодший і має ніжніший смак.
З великого куща можна зібрати від трьох до п’яти кілограмів.
Команда
– Часто люди беруть ягоди для своїх діток, – зазначає Інна. – Тому ми не використовуємо гербіциди, у нас ручна прополка, для якої потрібно багато фізичної сили. Збираємо вручну і бажано збирати з інтервалом у кілька днів, щоб встигала достигати. Кілограм ягоди можна зібрати за пів години. Поки що особистий рекорд команди – 210 кілограмів за день.
Команда Інни – крім неї, ще семеро людей.
– Механізатор Руслан Харченко працює на тракторі, косить травичку між рядами, монтує крапельний полив. Ще – Наталя Тереля, Аліна Бугайченко, Наталя Кривулько, Сергій Падалиця, Валерій Онищенко, Оксана Орлова. Не розрізняємо, у кого які посадові обов’язки – робимо все разом – і сапаємо, і полемо, і секаторами працюємо, і ягоди збираємо. Без них би у мене нічого не вийшло у цьому саду. Вдячна їм, що вони зі мною, – дякує керівниця.
Лохина не типова для Кіровоградщини
Сприятливий клімат для лохини – це Житомирська, Чернігівська, західні та північні області.
– Найголовніше – це грунти, – зазначає агроном садового господарства. – У Кіровоградській області вони близькі до нейтральних – кислотність (pH) складає 6,5-7. Для лохини потрібна кислотність 3,5-5,5. Але закордонні спеціалісти зараз відмічають, що близька до нейтральної кислотність не шкодить лохині. Чорниця, яка вважається «мамою» лохини, росте на торф’яниках, в горах, де є піски, і в лісах, де легкі грунти й корінню є чим дихати. На Кіровоградщині грунти суглинкові –
дуже важкі, багато глини. Тому цю рослину треба вирощувати у субстраті – ми робимо його із торфу з підмішуванням соснової кори або тирси. Бо корені лохини постійно мають дихати і бути зволоженими.
Вологість має бути не менше 70%. На Кіровоградщині – зона нестійкого зволоження. Тому можна вирощувати тільки на поливі.
– Зараз ми облаштовуємо водонакопичувальний басейн – він був нашою мрією, – каже Інна. – Наша вода жорстка, у ній багато металів і кальцію, а у басейні вона відстоюватиметься, насичуватиметься киснем і пом’якшуватиметься.
Лохина – ніжна культура і потребує багато уваги.
– Можна і потрібно боротися з бур’янами, підсипаючи кору, – додає. – Ми підсипали восени і взимку, але кора і торф постійно опускаються. Використовуємо нідерландські добрива Mivena. Сучасні технології не стоять на місці – і за бажання можна вирощувати будь-що на будь-якій території.
Ягідний тренд
Зараз лохина – смачний тренд у соцмережах і кулінарії. Вона приваблює розміром, кольором і красою. Кондитери її цінують за те, що вона при розморозці не втрачає своєї форми.
Корисна для зору, при діабеті і для травлення. Це суперфуд – у ній великий комплекс вітамінів, антиоксидантів. Її можна їсти свіжою, заморожувати на зиму чи робити варення.
Втім цей рік видався випробувальним не тільки для лохини, а й усього ягідного бізнесу. Тепла зима, холодна весна, яка супроводжувалася то зливами, то градами, то несподіваними заморозками.
– Ягідний бізнес дуже цікавий, бо це – як рулетка – ти вкладаєш гроші і від одного заморозку чи граду можеш позбутися всього. Займатися тільки цією справою – дуже небезпечно. Але якщо до душі, то варто вкладатися на повну, – каже Інна.
текст: Олена Сідорова
фото: Олександр Майоров