Очільника Кіровоградщини Андрія Балоня затримали на хабарі: Що відомо?

,

10466Голову Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Балоня і його помічника Сергія Шевченка, який і виступав посередником, затримали на хабарі. Сталося це 25 червня. За кілька годин до того, як в обласній адміністрації почали працювати правоохоронці, уряд прийняв рішення звільнити Балоня. Підстава – зая­ва за власним бажанням, подана до затримання. Уже надвечір стало відомо, що Балонь разом зі своїм посередником хотіли незаконно заробити 1 мільйон 800 тисяч гривень і частину грошей уже отримали. Їм повідомили про підо­­зру і взяли під варту. Скільки вимагав грошей
і за що?

Першу інформацію про хабар повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

«В одній із областей викрили голову однієї з обласних держадміністрацій та посадовця цієї ж ОДА на гарячому», – так безособово повідомили в НАБУ. Втім у місцевих ЗМІ одразу просочилася інформація – йдеться саме про очільника Кіровоградщини Андрія Балоня.

Як встановило слідство, чиновники у змові запропонували керівникові регіонального осередку одного з органів державної влади в області надати їм неправомірну вигоду в сумі 1 мільйон 800 тисяч гривень. В обмін на гроші обіцяли не чинити перешкод у діяльності. За умовами «пропозиції», кошти мали передаватися траншами.

Згодом стало відомо – хабар вимагали від керівника Держ­­продспоживслужби в області Ігоря Бойчука.

Перший транш у 100 тисяч гривень посадовці ОДА отримали в червні 2020 року, що зафіксовано в матеріалах слідства. Під час передачі другого – у 250 тисяч гривень – їх викрили на гарячому. В обмін на гроші чиновники обіцяли не чинити перешкод у його діяльності.

Обшуки проводилися як в ОДА, так і вдома у Балоня. За інформацією «КП», у кабінет голови ОДА правоохоронці вибили двері.

Операцією займалися детективи НАБУ спільно з працівниками СБУ за процесуального керівниц­­тва спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Скільки ще знайшли грошей?

За інформацією НАБУ, за місцем роботи та проживання пі­­дозрюваних знайшли ще готівку: 4 мільйони 500 тисяч гривень, 320 тисяч доларів та 24 тисячі євро.

Хто такий Балонь?

Йому 38 років. Його 8 листопада 2019 року призначив своїм указом президент Володимир Зеленський. Представляв на посаді перший заступник керівника Офісу Президента України Сергій Трофімов. Свою посаду Балонь обіймав недовго – всього вісім місяців. Втім за цей час встиг налагодити хабарну систему.

Андрій Балонь закінчив Національний університет внутрішніх справ України. За іронією долі, у 2015 році він захистив дисертацію на тему «Методика розслідування злочинів, вчинених із використанням службовою особою своїх повноважень» і отримав науковий ступінь кандидата юридичних наук.

Свого часу працював в органах МВС у Львівській, Житомирській та Полтавській областях.

Одне з останніх місць роботи Балоня – посада заступника голови Херсонської облдержадміністрації з гуманітарних питань, фінансів та взаємодії з правоохоронними органами.

На Кіровоградщину із Херсонської області він після свого призначення привіз за собою чимало чиновників.

Жадібність фраєра згубила

Керівник громадської організації «Центральноукраїнський антикорупційний офіс» Андрій Лаврусь активно писав у своєму телеграм-каналі про підозру у злочинних діях Балоня ще задовго до затримання його на хабарі. У день, коли розпочалися слідчі дії, Андрій Лаврусь продовжив розкладати усе по поличках.

«Пам’ятаєте, раніше я писав, як у Кіровоградській ОДА, прикриваючись ініціативою Президента, через програму «ЛІФТ» заводили своїх людей на посади голів РДА? Одним із перших був Новомиргородський район. Алла Сергіївна Дворніченко стала головою райдержадміністрації. Це донька Сергія Шевченка – керівника Держпродспоживслужби в Херсонській області. Товариш Балоня. А син його Сергій Сергійович прийшов із Балонем у Кіровоградську облдержадміністрацію. Він мав стати керівником апарату. Але призначили начальником патронатної служби. Виконував різні доручення, в тому числі особисті, голови адміністрації.

Для Андрія Балоня сьогодні чорний день не тільки в кар’єрі, а й у житті. Те саме для херсонсь­­ких заробітчан, яких привіз із собою на Кіровоградщину.

Все було прогнозовано відразу після його призначення на посаду в область. Нова команда працювала не на Президента, не на область, а на власні кармани. Землі під собою не відчували. Відкати, підряди, призначення своїх на посади. Розумні люди це бачили, а пристосуванці розказували, що це плітки. Як там кажуть: жадібність фраєра погубить? Погубила!», – написав Андрій Лаврусь.

10467Напередодні виборів викриття голови ОДА на хабарі – красномовний симптом, але ж система поборів процвітає не тільки в Кіровоградській області. Якість кадрів, які висувають Володимир Зеленський і Сергій Трофімов, просто вражає – суцільна кадрова чехарда, а ось якраз Балонь чомусь був у Трофімова на хорошому рахунку, користувався довірою. Зараз головне питання – а якщо голова ОДА збирає гроші за призначення, то це його самодіяльність чи Трофімов у курсі? Без відповіді на це питання розслідування буде неповним.
Журналіст Юрій Бутусов

Що сказав Зеленський?

Президент сказав, що дізнався про можливу корупцію призначеного ним чиновника кілька днів тому від Служби безпеки України.

«Закон один для всіх. Тому, коли я одержав цю інформацію, одразу сказав, що звільню голову облдержадміністрації. А правоохоронні органи мають займатися всім іншим. Немає «наші – не наші». Вкрав – сідай», – зазначив Зеленський.

Указ про відставку Балоня президент підписав наступного дня – 26 червня.

Хто наступний?

За інформацією «КП», на посаду очільника Кіровоградської ОДА можуть призначити нардепа від «Слуги народу» Богдана Торохтія. Йому 36 років.

Він працював завідувачем юридичного сектору Держінспекції сільського господарства в Кіровоградській області, пізніше – юрисконсультом філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Одеський зерновий термінал».

Був 105-м номером у виборчому списку партії «Слуга народу» на позачергових парламентських виборах.

 


Відповідно до частини 1 статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду


 

фото: НАБУ

e-max.it: your social media marketing partner