Сергій Кузьменко створив на Кіровоградщині благодійний фонд «Турбота»

, КП

10430Епідемія коронавірусу показала, скільки всього не вистачає лікарям – засоби індивідуального захисту, обладнання. Медики відзначають, активно у боротьбі з COVID-19 заклади підтримують благодійники. Надсучасні високоякісні апарати швейцарської фірми «Hamilton» для лікарень Кіровоградщини закупив благодійний фонд «Турбота». Його заснував президент футбольного клубу «Олександрія» Сергій Кузьменко. Цього тижня апарат встановили в обласній лікарні, трохи раніше – у дитячій обласній та олександрійській міській лікарнях. Усього на обладнання для трьох закладів витратили близько п’яти мільйонів гривень. Чому саме це обладнання і за які кошти підтримують лікарів – «КП» розповів засновник фонду, очільник облдержадміністрації у 2014-2019 роках Сергій Кузьменко.

Апарати ШВЛ від благодійного фонду «Турбота»

– Коли в світі й в Україні виникала проблема, пов’язана з COVID, усі, хто міг, шукали можливості чим допомогти лікарям. Я дуже багато спілкувався з медиками, разом вирішили, що необхідні апарати ШВЛ. Однак, ніхто з них не сказав, що вони готові працювати на китайському обладнанні при всій повазі до цієї крайни. Тому що сьогодні найкраще обладнання – європейського або американського виробництва. Зв’язалися з найкращими – але ті через карантин не могли надіслати апарати. Спільно з лікарями вирішили витримати паузу, заспокоїтися, укласти контракт, внести аванс. Тим більше, лікарі сказали, що вони потрібні не тільки під час пандемії коронавірусу. З їхньою допомогою зможуть лікувати травми легень і тяжкі пневмонії. Сподіваюся, за допомогою цього обладнання вони врятують не одне життя, – розповідає Сергій Кузьменко.

Окрім самих апаратів вентиляції легень, у лікарні благодійний фонд придбав спеціальні монітори, дефібрилятори, бронхоскопи, дозуючі насоси для ліків, ліжка-трансформери.


10434Остап Сабат, завідувач відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії

 

«Апарат «Hamilton» – це один із найсучасніших апаратів штучної вентиляції легень. З усіма можливими режимами вентиляції. Цінність його в тому, що він має два інтелектуальних режими. Апарат самостійно допомагає лікарям скоригувати й адекватно підібрати респіраторну терапію хворому. У нього є комплекс тривог. Якщо мигає жовтим – треба звернути увагу і по можливості усунути причини сигналу. Коли червоним – це дуже небезпечно. Треба негайне втручання лікаря. Наприклад, пацієнт дихав сам і з якихось причин перестав дихати. Апарат переключиться, дасть кисень, допоможе правильно дихати пацієнту, але буде сигналізувати, що з хворим щось не так. Крім апарата – надсучасний монітор, який вимірює всі параметри організму, що потрібні для діагностики і лікування різних захворювань. Функціональне ліжко зі спеціальним матрацом»


10432Не спостерігати, а діяти

– Коронавірус однозначно став поштовхом до створення благодійного фонду. У складний період знайшли механізми. Я не хотів, щоб ця робота була під якимись політичними гаслами. Є мої власні кошти. Є агрокомпанія «Агровіста», яку ми 20 років будували разом із моїми друзями, партнерами. Є футбольний клуб «Олександрія». Це соціально-відповідальні об’єкти, які прийняли рішення не спостерігати за тим, що відбувається в країні, не критикувати, не заважати, а просто діяти, – каже Сергій Кузьменко. – Я зараховую себе до тих людей, у яких є досвід, що потрібно робити у різних форс-мажорних ситуаціях. Ми зібралися великою командою з друзями, з тими людьми, з якими п’ять років працювали в області, коли я був на посаді голови облдержадміністрації. Почали аналізувати, що потрібно зробити? У першу чергу – захистити лікаря. Антисептиків немає, масок немає, костюмів немає. Купити щось неможливо. Починаємо залучати підприємства, щоб шити маски, робити антисептики. Розвозимо все по лікарнях. Далі – через карантин вдома залишилися малозабезпечені люди, немає за що купити продукти. Ми запускаємо гарячу лінію «Турбота» і розвозимо продуктову допомогу.

За час жорсткого карантину за допомогою на гарячу лінію звернулися 15 тисяч людей.

– Оскільки я живу в Олександрії, агрохолдинг і футбольний клуб також там, благодійний проект був розрахований саме на Олександрію та Олександрійський район. Однак зверталися й з інших територій – Петрівського та Долинського районів. Фурами закуповували продукти, щодня волонтери допомагали пакувати і розвозити благодійні набори. Потім, щоб це все систематизувати, ми вирішили створити благодійний фонд «Турбота». Це мій благодійний фонд, фонд Сергія Кузьменка, – каже президент футбольного клубу.

 


 10433
Максим Задирака, футболіст ФК «Олександрія»

 

«Це заслуговує поваги, чудова ініціатива нашого президента, що він у такий час заснував «Турботу», допомагає малозабезпеченим, лікарням – закуповує апарати ШВЛ, маски, респіратори»

 

 


Сергій Кузьменко відзначає, завдяки створенню благодійного фонду зможуть реалізувати більше проектів і залучити більше коштів на їхню реалізацію.

– Але благодійність виникла ж не під час коронавірусу. Це, скажімо, такий стрес, коли все суспільство починає думати по-іншому, швидше ухвалювати рішення. В принципі, цим я і мої партнери займалися не один рік у різних напрямках: підтримка у навчанні обдарованих дітей, придбання для них музичних інструментів, спортивного інвентарю. Коли біда і потрібні кошти на лікування – ми допомагали людям. Ремонтували дитсадки і школи. Робили як власним коштом, так і за кошти компанії чи футбольного клубу. Просто не так часто говорили про це. Але робили, – каже Сергій Кузьменко. – Коли виникла проблема з коронавірусом, стало зрозуміло, що не можна працювати в режимі «рішення однієї людини – допомогти іншій людині». Треба було побудувати такий механізм, де велика кількість людей могла допомогти великій кількості людей, а також щоб була можливість залучати кошти не тільки Сергія Кузьменка, компанії «Агровіста» та футбольного клубу. До цього зможуть долучатися й інші люди, якщо будуть бачити, що це прозорий механізм, що є директор, людина, яка управляє цими коштами, яка звітує, що ось ми отримали тисячу гривень, ось на це ми її витратили. «Турбота» – для того, щоб турбуватися. І от обладнання, як на мене, хороший початок роботи. Далі з колегами визначатимемося, в яких напрямках працювати. Якщо хтось буде потребувати допомоги, безумовно, «Турбота» допомагатиме.

10435Географія і напрямки благодійного фонду

– Спочатку був акцент на Олександрію, оскільки там і компанія, і ФК, і я живу в цьому місті. Але вже так скла­­лося, що зверталися люди з інших районів. І лікарні обласні підтримуємо. Тому, що стосується географії – це Кіровоградська область. Не тільки медициною опікуємося. Зараз працюємо над реконструкцією парку в Олександрії. Він досить великий. Роботи розпланували на два етапи. Там буде велика алея, квіти, газони, система поливу, зробимо освітлення, облаштуємо пляж. Думаю, це стане гарним місцем відпочинку. Перший хочемо реалізувати вже у цьому році. Його вартість – у межах 7-10 мільйонів гривень. Другий етап плануємо завершити у наступному році, – розповідає Сергій Кузьменко.

Також під опіку благодійний фонд планує взяти театр і кінотеатр в Олександрії.

– Мені шкода, що за рік після того, як наша команда передала новообраній владі театр, на жаль, його досі не відкрили. Мені здається, це красиво, культурно й оптимістично, коли у місті працює такий заклад. У театр інвестували чималі кошти. Майже все готове. Шкода просто залишити це. Я спочатку був в емоціях і намагався пояснити, що це неправильна позиція. А потім вирішив – все робиться на краще. І якщо влада не вважає за потрібне, щоб театр був в Олександрії, то я думаю, що ми знайдемо можливості і закінчимо реалізацію цього проекту коштом благодійного фонду, – каже Сергій Кузьменко. – У центрі Олександрії є кінотеатр, який колись міська влада продала незрозумілій компанії. Ті власники викопали всередині котлован, фундаменти почали висіти над прірвою, дах спалили і всі чекали, коли це приміщення просто завалиться у той котлован. Кілька років тому прийняли рішення, що не дозволимо зробити руїну у центрі міста. Викупили приміщення і протягом останніх двох років залучили близько 20 мільйонів гривень інвестицій олександрійського цукрового заводу, щоб відреставрували фасади, зробити новий дах. Ми завершимо цей проект.


10431Благодійність – це відповідальність

– Я особисто переймаюся фондом, у більшості ідеї, які ми реалізуємо зараз, – це мої ініціативи. Я не готовий сказати команді – керуйте далі самі. Звичайно ж, братиму участь. Благодійність – це складне і просте водночас поняття. Це відповідальність. Взаємодопомога. Мабуть, це мораль або стан душі, бажання змінювати світ на краще. Якщо маєш можливість щось зробити, то зроби це, щоб те, що тебе оточує, стало кращим. Переконаний у тому, що благодійністю можуть займатися не тільки люди, у яких трохи більше грошей, ніж у когось. Хіба ті, хто місяць допомагали пакувати продовольчі пакети для «Турботи», не займалися благодійністю? З їхнього боку – це бажання допомогти. Можна бути студентом, лікарем, вчителем – і робити гарні речі, – підсумував Сергій Кузьменко.

 



НОМЕР ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ «ТУРБОТА»: 0 800 751 911

 



текст: Наталка Маринець
фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner