Дитсадки Кіровоградщини відновлюють роботу

,

10401Дошкільні навчальні заклади Кіровоградщини завзято го­­туються до прийняття своїх вихованців після карантину. Станом на 1 червня в області відкрилися і працюють 34 дитячі садочки. З них 20 в Олександрії, 6 у Новоукраїнській об’єднаній громаді, по три заклади в Долинському та Кропивницькому районах, по одному в Добровеличківському та Світловодському районах. Як саме триває підготовка, які садочки вже відновили роботу, кого пускатимуть і за яких умов, – дізнавалася «КП».

До відкриття дошкільні виховні заклади готувалися з сумлінною ретельністю. З директорами та медичним персоналом дитячих садочків провели наради, на яких фахівці Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів пояснили питання щодо організації протиепідемічних заходів на період карантину та дотримання вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України.

10404– Ми контролюємо всі необхідні заходи та чекаємо спецкомісію для перевірки дитячого садочка та надання необхідного дозволу для відкриття. Прийматимемо три групи: дві старших діток – по 12 осіб і одну молодших – 10 осіб. Наша площа дозволяє саме таку кількість. На подвір’ї вихователі та медична сестра зустрічатимуть діток. Батьки мають бути у масках, але до закладу вони не заходитимуть. Вихованцям мірятимемо температуру. Якщо вона менша за 37,2°C, то дітки займатимуться в садочку, якщо ж більша – то їх у заклад не допускатимуть. Таку ж перевірку проходитимуть і працівники. Протягом дня температуру мірятимемо кожні чотири години. Також у садочку облаштували ізолятор на випадок, якщо у дитини погіршиться самопочуття. Якщо раптом що-небудь не так, то викликаємо батьків. Контакт між дітками буде мінімальний. Сподіваюся, що почнемо працювати з 10 червня, – розповідає завідувачка Кропивницького дошкільного навчального закладу №3 «Незабудка» Валентина Приліпко.

Кожен працівник дошкільного навчального закладу вже приніс довідки про стан власного здоров’я від сімейного лікаря та заповнив спеціальну анкету, де вказав середовище, у якому він перебував під час карантину. Працівники віком 60+ поки перебуватимуть на самоізоляції, тому багатьом закладам не вистачає робітників.

10402– У нашому садочку проводяться всі необхідні підготовчі заходи, які прописані у постанові головного санітарного лікаря. Ми розставляємо столи та ліжка відповідно до дозволеної дистанції, відкреслюємо дистанційну мітку. Прибрали килимки, тканинні рушники та м’які іграшки. Ми розробляємо графік прогулянок та занять, щоб не допустити змішування груп. Також зараз готуємо всю документацію для перевірки комісією, – повідомляє завідувачка Кропивницького дошкільного навчального закладу №21 «Струмочок» Наталія Брояковська.

Наразі більшість дитячих садочків здійснюють підготовчий етап перед відкриттям. Закуповують засоби індивідуального захисту, безконтактні термометри, паперові рушники та засоби для дезінфекції. У дитсадках ство­­рюють максимально безпечні умови для вихованців та працівників закладу.

– Зараз ретельно обробляємо та дезінфікуємо приміщення, у якому перебуватимуть діти. Садочок повністю забезпечений усіма засобами індивідуального захисту: масками, рукавичками, серветками, антисептиками. Кожен працівник ознайомлений із правилами використання цих засобів та їхньої утилізації. Працюємо над організацією харчування, планом занять, вправ та ігор, які не порушуватимуть жодних карантинних норм, – говорить вихователька-методистка Кропивницького спеціального дошкільного навчального закладу № 29 «Червона шапочка» Ольга Артеменко.

Про радісну звістку – початок роботи усіх дитячих садочків у Новоукраїнці повідомив голова об’єднаної громади Олександр Корінний у фейсбуці.

– Після довгої перерви розпочали роботу всі зак­­лади дошкільної освіти Новоукраїнської громади. О сьомій ранку 1 червня маленькі мешканці поспішали до них. Це, мабуть, найкраща подія в День захисту дітей. За довгий період карантину добряче засумували і працівники, і вихованці, тож дуже швидко підготувалися до поновлення роботи. Заклади забезпечили антисептиками, безконтактними термометрами, паперовими рушниками, засобами для дезінфекції поверхонь. А про дотримання соціальної дистанції дітям і їхнім батькам нагадують кольорові наліпки на підлозі. Уже першого дня до садочків завітали 163 дитини. Заклади готові до повноцінної роботи. Тож чекаємо нашу малечу, – повідомив Олександр Корінний.

10403Деякі дитячі садочки здійснили всі необхідні протиепідемічні заходи: забезпечили готовність приміщення закладу, провели санітарну обробку і, отримавши дозвіл від спецкомісії, розпочали свою роботу.

– Наш садочок відновив свою роботу 1 червня. Перший день пройшов дуже добре. Дітки прийшли з нестримною радістю, адже вже скучили за своїми друзями та вихователями. Прийом дітей у чергові групи вівся згідно з рекомендаціями, розробленими МОЗ України. З батьками проводився інструктаж щодо запобігання та профілактики розповсюдження COVID-19. Наразі у садочку перебуває лише 20 осіб. Вихованці тримаються на відстані. Більшість часу проводимо на вулиці, на свіжому повітрі. Ми виключили заняття, які потре­­бують значної кількості додаткового інвентаря. Розробили нові ігри, що дозволяють не контактувати тісно діткам один з одним. У закладі проводимо кожні дві години дезінфекцію поверхонь, провітрюємо кімнати, а в кінці зміни робимо вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів, – акцентує старша медична сестра Олександрійського закладу дошкільної освіти №18 Наталія Істраті.

Поки не пішов до дитячого садка трирічний кропивничанин Микита. Його мама Анна каже, їхній садочок поки ще не відкрився.

– Батькам повідомили, що садок поки не відкривається, і коли це станеться – не відомо. З сином зараз сидить бабуся. Звісно чекаємо цього моменту, бо вже всі втомилися від карантину. Малий про садочок навіть не згадує. За цей час уже забув, що це таке. Буває вмикаю відео зі святами, які були у дитячому садочку, то Микита дивиться, не відриваючи очей. Сподіваюся незабаром він нарешті піде до садочка, – каже молода мама.

10400Відвикла від дитячого колективу і чотирирічна Марійка. На час карантину батьки з Кропивницького відвезли дівчинку в село до бабусі і дідуся. Кажуть, три місяці на свіжому повітрі пішли дитині на користь. Коли ж вона піде до садочка, поки не знають, бо їх попередили, що кількість дітей, яким дозволять відвіду­­вати заклад, буде обмежена, тож братимуть у першу чергу дітей тих батьків, які обоє працюють і не мають із ким залишити дитину.

– Донька відвикла від садочка і зовсім не хоче туди повертатися, їй добре в селі на свіжому повітрі. Каже, мамо, я буду жити у бабусі. Але ж ми розуміємо, що садочок – це виховання, навчання і розвиток, та й батьки ще зайняті, не можуть постійно доглядати дитину. Чекаємо, коли зможемо піти у садочок, бо вже всі втомилися від незвичного життєвого ритму, – каже мама дівчинки Ольга.

До дитсадків першочергово зможуть ходити діти батьків, які працюють. Наразі йдеться про майже 800 дітей. А вже з 22 червня, з урахуванням сприятливої епідемічної ситуації, зможуть прийняти усіх охочих.

текст: Аміна Клюй

фото: Ігор Демчук, Олександр Корінний
e-max.it: your social media marketing partner