На Кіровоградщині закривають відділення «Ощадбанку»

, КП

10386З початку року припинили діяльність 17 відділень. Зокрема, у Кропивницькому – 6, по одному відділенню закрили у Павлиші Онуфріївського району, у Підвисокому Новоархангельського району, Олександрійському Олександрійського району, Заваллі Гайворонського району, у Компаніївці, у Добровеличківському районі в селі Липняжка і п’ять у Знам’янському – у Дмитрівці, Трепівці, Суботцях, Богданівці і Знам’янці Другій.У Дмитрівській громаді, що у Знам’янському районі, відділення не працює вже місяць. Через це люди не можуть отримати пенсії, вчасно розрахуватися за комунальні послуги чи сплатити кредити. У банку кажуть, закривають нерентабельні відділення.

– Я отримую пенсію на картку. Зараз зняти готівку без комісії немає можливості. Треба їхати в Знам’янку, витратити гроші, час. А транспорту немає і не відомо коли буде. Не всюди можна розраховуватися карткою, – скаржиться жителька Дмитрівки Анна Філіпова.

Аби здійснити платежі, люди змушені їхати до райцентру за 40 гривень в обидва боки або вистояти чергу на пошті.

– Зараз за усі послуги платимо на пошті. Там маленьке приміщення, а через карантин ще й по одному запускають. Працює чотири дні на тиждень. Коли приходить час платити комунальні послуги, черги довгі, аж на вулицю. Ми цілий день можемо простояти і не заплатити, нерви не витримують. Добре, коли тепло, гарна погода, а коли вітряно, холодно, спробуй вистояти. У банку приміщення більше, є де сісти. Тому ми хочемо, щоб банк працював! – каже голова ветеранської організації у Дмитрівській громаді Катерина Дячкова.

Через припинення роботи відділення банку під загрозою зриву відкриття Центру з надання адміністративних послуг. Згідно з умовами меморандуму, який громада підписала з європейськими партнерами, у ЦНАПі мають бути всі зручності. Центр запланували облаштувати на першому поверсі сільради – через коридор від «Ощадбанку». Він має обслуговувати всіх жителів громади – 6 тисяч 400 людей із дев’яти населених пунктів.

Уперше про те, що відділення мають намір закрити, громаду повідомили у лютому.

– Прислали нам протокол зустрічі представників філії обласного управління «Ощадбанку» з громадою Дмитрівки. Ця зустріч ніби відбулася 27 лютого. Але це все неправда. Ніякі представники до нас не приїжджали. Тому не зрозуміло, на якій підставі сільська рада повинна підписати цей протокол, – каже голова Дмитрівської ОТГ Наталія Стиркуль. – У банку нам відповіли, що відділення не рентабельне, тому його закриють. Ми запросили звіти, але їх нам не надали. Ні я, ні громада не віримо, що відділення не рентабельне. Люди активно користу­­ються послугами банку. І всі будуть відстоювати, щоб банк не закривали, поки нам дійсно не доведуть, що це відділення нерентабельне.

Однак у банку запевняють, витрати на утримання відділення перевищують прибуток.

«Позитивної динаміки в діяльності установи АТ «Ощадбанк», розташованої на території Дмитрівської сільської ради, не спостерігається, а навпаки ефективність відділення значно знизилася, це в свою чергу доводить, що відділення є збитковим», – зазначили у філії-Кіровоградському обласному управлінні «Ощадбанку».

фото: Ігор Демчук
e-max.it: your social media marketing partner