У селі під Кропивницьким живе рідкісний птах-носоріг

,

10371Гомрай або хвилястий калао Патрік на Кіровоградщину приїхав зі столиці. Його господарі втомилися доглядати за екзотичною пташкою і перепродали її орнітологу Станіславасу Гужявічусу. У пернатого були викривлені лапи, зламані кілька пальців та грибок у дзьобі. Картину доповнювало обскубане пір’я, бо гомрай жив у тісній клітці і ламав собі пера прутами. Тепер Патрік проходить реабілітацію у Сонячному Кропивницького району та знову вчиться довіряти людям. Про свого підшефного Станіславас Гужявічус розповів «КП».

– Ці птахи живуть в Індії та Індонезії. Звідки привезли Патріка, точно не знаю. Я його купив у Києві у недбалих господарів, які придбали собі таку іграшку і не знали, що з нею потім робити. Птах досить непростий у догляді, дорогий і буває агресивним, тобто він дещо небезпечний, – розповідає Станіславас і додає, що коштує пернатий близько 4,5 тисячі євро, а у Європі – ще дорожче.

У птахів цього виду немає повік, тож очі в Патріка не закриваються і він не кліпає. Орнітолог каже, ніколи не бачив, як він спить. У пернатого є третя повіка для зволоження ока. Пальці у Патріка зрослі. А ще він не п’є воду через короткий язик. Тож вологу споживає із фруктів.

Апетит у пташки недитячий – за день, окрім каші, з’їдає декілька бананів, полюбляє гарбуз, помідори, огірки, курятину, яйця. У харчуванні Патрік вибагливий, фрукти, на відміну від папуг, обирає недозрілі.

– Він, мабуть, єдиний представник свого виду в Україні. Я об’їхав наші зоопарки, аби прилаштувати його, то не знайшов такого виду. Там є інші види птахів-носорогів – Патрік належить до цього виду, але саме такого, як у мене, я ще не бачив ніде. Побудував йому великий вольєр і лишив жити в себе, – каже Станіславас.

Птах практично ручний, але характер має бунтарський, сміється орнітолог.

– Його можна погладити, взяти на руки, але характер у нього доволі імпульсивний. Ніколи не знаєш, що він зробить наступного моменту. Він буває досить агресивним – кусає, шкіру знімає з рук, а інколи підбігає і лізе сам обійматися. Розправляє крила, голову на плече кладе і квакає, – розповідає про свого підопічного чоловік.

Зараз господар шукає самку для Патріка.

– Усі птахи зазвичай парні, вони живуть або у зграї, або в парі. Це не нормально – тримати птаха одного виду на самоті. Пернатий завжди має жити з собі подібним. Якщо цього не відбувається, то в нього гарантовано настають психічні розлади. Крім того, самотні птахи рано помирають, – пояснює орнітолог.

10372За гарного догляду середній вік птаха-носорога – 70-90 років.

– Патрік ще й мене переживе, – сміється Станіславас.

Зараз пернатому півтора року. Літає поки Патрік погано. Зараз він фактично тільки освоює це вміння. А ще вчиться знову довіряти людям, які матимуть його не за іграшку, а за друга.

У притулку для птахів Станіславаса Гужявічуса мешкають десятеро птахів – рідкісних для України видів. Крім Патріка є інші екзотичні пернаті, які мають свою історію і нелегку долю. Когось чоловік викупив у людей, які втомилися доглядати за красивою іграшкою, а когось підібрав просто на вулиці. Утримує підшефних власним коштом. Втім, грошей не рахує. Пернатих чоловік називає своєю сім’єю і кожному дає ім’я.

Папуга жако дуже комунікабельна. Її улюблене місце – на плечі свого рятівника. Частину пір’я Сьомочка, так назвав її господар, собі вирвала від нудьги і життя у тісноті у колишніх господарів.

– Виручили її з зоомагазину, де вона жила в жахливих умовах, на постійних протягах, практично повністю лиса, їла одну кукурудзу. Мені не хотіли її продавати, пізніше, коли я вже підключив журналістів, поліцію, почав туди щодня ходити, нормальну їжу носити птахові, мені його продали за 400 доларів, – розповідає про долю папуги орнітолог.

По-сусідству з жако живе крихітний Сашка. Екзотична пташка амадін з’явилася першою у притулку для птахів.

– Я його придбав у своєї подруги ще на 3-му курсі університету і це було 9 років тому. Він справж­­ній довгожитель, такі птахи у неволі не живуть більше п’яти років. Найголовніше для птахів – різноманіття в їжі. Екзотичні пернаті їсти полюбляють смачно, – каже Станіславас Гужявічус.

Доглядати за пернатими синові допомагає мама Оксана. Каже, домашні улюбленці – це гарний настрій і позитив кожного дня.

текст і фото: Лілія Кочерга
e-max.it: your social media marketing partner