Базарний день: із якими втратами пережили закриття ринків малі підприємці і фермери Кіровоградщини
Тонни гнилих овочів, зіпсованих ковбас й інших продуктів на смітнику… Це картина не з сусідньої Херсонщини, де фермери викидали урожай ранньої городини, бо не могли продати її навіть за копійки через закриті ринки збуту. Так викидали на смітник зіпсовані харчі на ринках Кропивницького. Майже два тижні всі ринки області були закриті. З 30 квітня уряд дозволив відновити торгівлю продуктами за умови дотримання усіх санітарних норм. Промисловими товарами не торгують уже майже два місяці і коли почнуть – поки не відомо. Як пережили малі підприємці торговельний простій, які збитки понесли і чи витримає економіка удар, – читайте у темі тижня.
Продовольчі ринки в Україні запрацювали, щойно Кабмін дозволив їм відновити роботу – 30 квітня. Щоправда, вдихнути на повні груди, розправити плечі і стати на міцні ноги не вдалося, як хворому, який щойно одужав і встав із ліжка. Під час карантину роботу ринків дозволили тільки за умови дотримання санітарних вимог, до того ж торгуватимуть лише продовольчими товарами.
Міська влада Кропивницького попередила керівників ринків про відповідальність за недотримання протиепідемічних заходів під час карантину.
– Робоча група, до якої входитимуть представники поліції, фахівці Держпродспоживслужби, управління торгівлі та побутового обслуговування населення, представники спеціалізованої інспекції, перевірятиме дотримання вимог. Порушників штрафуватимуть на суму від 34 до 170 тисяч гривень, – повідомив заступник міського голови Олександр Мосін.
Роботу ринків дозволили за умови перевірки температури, дезінфекції рук продавців і покупців, які заходять на ринок, дотримання дистанції між продавцями у торговельних рядах і між покупцями у черзі.
Підприємці, які торгують на міських ринках, чекали на рішення уряду. Щойно воно стало відоме, як вони почали завозити товар на торгові точки.
Найменше в обласному центрі працював Муніципальний ринок «Черемушки». Він відкрився лише на день. Уже наступного дня його закрили через недотримання санітарних норм. Люди ж, які хотіли продати на базарі свою городину, розклали крам прямо на пішохідному переході, хто на ящиках, хто на асфальті. Звісно, температуру їм ніхто не міряв і руки не дезінфікував.
Найбільший базар Кропивницького – Колгоспний ринок – ледь-ледь оживає. Лише третина яток і торгових місць відкрилася, покупців – десятки. На кожному вході в ринок охоронці дезінфікують руки покупцям, без маски вхід заборонено. Ще більший контроль до продавців. Кожному при вході вимірюють температуру, дезінфікують руки. Всі дані записують у спеціальний зошит. Протягом дня перевіряють, чи дезінфікують робочі поверхні своїх яток продавці, чи змінюють маски.
Всередині ринку десяток-півтора продавців м’яса, ще менше яток із овочами і фруктами, дехто продає ковбаси і сир. Загалом найнеобхідніше на борщ купити можна, утім вибір – обмежений. Більшість продавців каже, що не наважилися замовляти постачальникам багато товару, бо не впевнені, що продадуть його і що ринок знову не закриють. Занадто болісно і важко пережили майже два тижні без торгівлі.
– Найбільш образливо те, що нам на ринку заборонили торгувати, а супермаркетам і магазинам – ні. На ринку немає черг, можна витримувати дистанцію між покупцями, вони не беруть товар руками, не перебирають, продавець у рукавичках покладе в торбинку те, що вибрала людина. Звісно, всі ми зазнали збитків. Я продаю сир, масло, інші молочні продукти. Щойно стало відомо, що ринок закриють, одразу скасувала всі замовлення товару постачальникам. В останній день продавали те, що завезла раніше, а потім приймала замовлення від постійних покупців телефоном і доставляла продукти додому, – розповідає підприємиця Ганна. – Тільки тому, що я не замовляла новий товар, майже нічого не зіпсувалося і не довелося викидати. Я майже нічого не заробила, але однаково треба сплачувати оренду і податки, бо їх нам ніхто не скасував і не зменшив. Усі постраждали, скільки продуктів довелося викинути на смітник! А підприємці, у яких промислові товари, взагалі другий місяць без роботи…
Найбільше підприємці на ринку співчувають тим, хто торгує ковбасами й овочами. Кажуть, боляче було дивитися, коли мішками викидали на смітник ковбаси, редиску, огірки, цитрусові.
– Ви навіть не уявляєте, як те важко було робити… Ми ж перед Великоднем завезли багато товару, різні ковбаси, балики, м’ясо, щоб люди скупилися на свята, щоб мали що їсти. Вклали в те купу грошей, а продати не змогли. Це ж продукти, у них термін реалізації… Все довелося утилізувати, – каже продавчиня ковбасної ятки Тетяна і додає: навряд чи за кілька місяців зможе повернути збитки.
Трохи легше перенесли закриття ринку продавці бакалійної групи. Крупи, олія, спеції зберігаються довго, тож викидати не доведеться, каже продавчиня Ольга.
– Мій товар швидко не псується. Крупам за два тижні нічого не сталося, проте і я нічого не заробила, а витратитися доведеться, бо треба платити за оренду… – каже жінка.
Ще більше нарікають на карантин продавці промислових товарів. Кажуть, увесь весняний крам лишився непроданий, а вони без грошей.
– Ми з чоловіком обоє працюємо на базарі, продаємо взуття. За час карантину залишилися без доходів. Через інтернет взуття продавати не можемо, бо його треба міряти. Хтось із постійних клієнтів телефонував, то доставляли їм додому. На хліб заробили, але це дуже незначні заробітки. Ми не можемо розрахуватися з постачальниками, бо товар нам дають під реалізацію. Уже треба продавати взуття літнього сезону, а ми ще весняний не продали, – розповідає підприємиця Олена.
Жінка каже, уряд дозволив підприємцям, які не мають найманих працівників, не сплачувати єдиний соціальний внесок. Але решту податків і ринкових зборів вона мусить заплатити, їх не скасували.
– Замість того, щоб заробляти, ми витрачаємо на їжу останні заощадження. Зараз багато підприємців виходять на акції протесту, щоб їм дозволили працювати. Для нас кожен день має значення. Сподіваюся, що нас почують і дозволять відкрити ятки. Ми торгуємо на свіжому повітрі, скупчення покупців немає, – каже Олена.
Щодо цін, то карантин не надто їх знизив. Навіть не зважаючи, що платоспроможність людей і попит значно знизилися, ціни тримають досить високу планку. До закриття ринку деякі продукти можна було купити навіть дешевше, ніж зараз. Утім, варто відзначити надзвичайну ввічливість продавців і готовність торгуватися. На Колгоспному ринку за сало правлять 120 гривень, за м’ясо – 130, але щойно покупець відходить, ціну одразу можуть збавити на 5-10 гривень. Стару картоплю, капусту можна купити по 10 гривень за кіло, за цибулю просять від 15 до 22 гривень, а за яблука 20-25. Кіло свіжої капусти коштує 25 гривень, редиска – по 15, огірки по 40, а помідори від 40 до 70 гривень за кілограм.
Утім фермери кажуть, що високі ціни на свіжі овочі вже не врятують сільгоспвиробників від збитків. Вони вклали кошти у ранню городину, які не повернули. Вже скоро треба закладати майбутній врожай, проте грошей на це вони не мають. Тож навіть бояться прогнозувати, що сіятимуть і скільки коштуватиме городина у наступному сезоні.
А тим часом уряд подовжив карантин до 22 травня. З 11 травня в країні почнуться перші послаблення обмежень, зокрема відкриють парки, сквери, зони відпочинку, салони краси, перукарні, літні майданчики окремих кафе та ресторанів. Також дозволять оптову і роздрібну торгівлю непродовольчими товарами. Тож у продавців, котрі торгують на ринках, зажевріла надія, що їхній бізнес виживе після карантину.
текст: Любов Попович
фото: Ігор Демчук