Мистецтво онлайн: візуальні комунікації на допомогу пензлю і фарбам

,

10315Юні кропивничани із задоволенням відвідували інтерактивні тематичні заняття, студійні заняття з живопису, композиції та прикладного мистецтва, професійні майстер-класи в арт-студії «Совушка». Утім уже два місяці через карантин такої змоги вони не мають. Засновниця студії Тетяна Стороженко рішення знайшла у застосуванні телекомунікацій і відновила заняття онлайн. Які програми і гаджети використовує на заняттях, крім пензля, фарб і паперу, – розповіла «КП».

– Спочатку не могла адаптуватися, знайти себе в онлайн-заняттях. Адже творчість, яка робиться руками, треба показувати, демонструвати техніку, відчувати рухи. Вчитель має відчути руку дитини, показати, як правильно класти мазок, як тримати пензлик. Під час відео­­уроку фізично це зробити важко, вловити специфічні рухи дитини, щоб її малюнок вийшов гарним, – розповідає Тетяна Стороженко.

Майстриня каже: діти засумували за творчими заняттями і це підштовхнуло її до онлайн-спілкування. Перші відеозаняття записувала і виставляла у фейс­­бук й інстаграм. Діти дивилися, малювали свої роботи і також виставляли на свої сторінки в соцмережі. Щось їм вдавалося, а щось ні, утім під час роботи педагог не могла підказати і виправити помилку, бачила вже готовий результат.

10319– Тоді я вирішила, що треба вдосконалюватися і переходити від записаних відеоуроків до онлайн-занять. Для цього, звісно, усім «совенятам» треба було мати відповідні гаджети – комп’ютери, планшети, телефони, на які встановити програму ZOOM, щоб спілкуватися у режимі відеоконференції. На щастя, багато моїх «совенят» підключилися. Спочатку зібралася на онлайн-заняття одна група, а за тиждень уже дві. Були труднощі. Не всім одразу вдавалося налагодити зв’язок, вчи­­лися в програмі ставити питання, використовувати різні функції. Старші діти це швидко опанували, бо в такому режимі вони зараз дистанційно навчаються у школі. З молодшими довше дове­­лося налагоджувати комунікацію, дякую батькам, які допомагали розбиратися. Зрештою ми вийшли на нормальний режим занять. Одразу мені і дітям стало легше, бо ми могли бачити один одного, я могла проконтролю­вати, чи правильно дитина виконує завдання, підказати і виправити одразу помилку, – ділиться досвідом освоєння телекомунікації Тетяна Строженко.

Заняття в режимі онлайн почали з найпростішого – малювання, каже майстриня.

10318– Малювали лисичку. Діти впоралися із завданням чудово. Наступне заняття буде складніше – виготовлятимемо листівку до Дня матері. Діти і самі пропонують ідеї малюнків, які хотіли б реалізувати. У нас є спільний чат у вайбері, там ми часто обмінюємося думками й ідеями. Ось діти захотіли намалювати котиків і єдинорогів. Я підтримала їхнє бажання і маємо результат – прекрасні казкові малюнки Мілани Сергієнко, Марії Русінської, Софії Кваші, Валерії Соколової, – каже засновниця арт-студії.

Тетяна Стороженко говорить: з одного боку, карантин позбавив живого спілкування з її вихованцями, але з іншого, змусив зробити кроки до саморозвитку. Адже їй і самій довелося освоїти нові програми і гаджети.

10317– Програму ZOOM і онлайн-конференцію освоювала вперше. Зразу було важко, хтось випав з ефіру, хтось не міг підключитися, не знав як відповісти на запитання, говорити по черзі і звернути на себе увагу – вчилися з дітьми разом. В умовах карантину така форма спілкування стала для нас рятівною, – каже Тетяна Стороженко і додає: все ж уроки наживо набагато цінніші.

 

З нетерпінням засновниця «Совушки» і її вихованці чекають закінчення карантину. Мають багато планів та ідей, які хочуть втілити.

– Зараз у дітей з’явилося більше часу і вони хочуть займатися творчістю. Позитивом у навчанні онлайн є те, що до нього можуть долучитися не тільки діти, які живуть у Кропивницькому, а з усіх міст і сіл області і навіть України. З радістю запрошую всіх до нашої віртуальної майстерні. Приєднатися до нашої творчої спільноти можна за номером телефону у вайбері (050) 282-60-31. Заняття платні – одне коштує 50 гривень. Відбуваються вони в суботу і неділю, – запрошує до своєї студії Тетяна Стороженко і додає: інтернет, як одна з сучасних телекомунікаційних технологій, дає можливість займатися улюбленою творчістю навіть на далекій відстані.

текст: Любов Попович

фото: надане героїнею

e-max.it: your social media marketing partner