«КП» з’ясувала, як повинні дотримуватися трудові права в умовах карантину

,

10219Епідемія коронавірусу (а дехто її вже класифікує як пандемію), яка охопила майже всі країни світу, випробовує не тільки людство, а й економіки країн. Фахівці передбачають, якщо не вживати невідкладних заходів, світ охопить ще й глобальна економічна криза. Очевидно, що бізнес, змушений закритися або перейти на дистанційну роботу, несе колосальні збитки. Роботодавці кажуть, у таких умовах страждають усі – і підприємства, і працівники, бо вони можуть залишитися без роботи і без зарплати. Та все ж, не зважаючи на форс-мажорні обставини, варто дотримува­­тися чинних законів про працю, радять юристи. Які права мають наймані працівники і роботодавці, з’ясовувала «КП».

Чи має право працівник на заробітну плату під час карантину?

За загальним правилом, ситуацію, що склалася, варто кваліфікувати як простій. За частиною 3 статті 113 Кодексу законів про працю за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Отже, за законом роботодавець має зберегти за працівником його середній заробіток на період ситуації, що склалася.

Чи законно роботодавець зобов’язує йти у відпустку «за власний рахунок»?

Під час карантину працівник не зобов’язаний іти у відпустку без збереження заробітної плати – це його право, а не обов`язок.

Юристи наголошують, згідно з Законом України «Про відпустки», мати, батько, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території можуть отримати відпустку без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку.

За проголосованим 17 березня законопроектом №3219 щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), на період карантину також знімається обмеження щодо 15 днів відпустки без збереження зарплати.

Чи можна працювати вдома?

У зв’язку з карантином багато організацій переходять на дистанційний режим роботи. Чинним законодавством не врегульовано в повній мірі питання віддаленої роботи, але законопроект щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) передбачає, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, виконувати протягом певного періоду роботу вдома, а також надавати відпустку за його згодою.

Утім, наголошують правознавці, це лише право, а не обов’язок роботодавця. В будь-якому випадку – вимагайте офіційного документа про встановлення дистанційного режиму роботи зі збереженням заробітної плати, аби не опинитися в подальшому в неприємній ситуації звільнення «за прогул» через відсутність на робочому місці.

Що робити, якщо людина працює неофіційно?

Дана ситуація є вкрай поширеною. За неофіційне працевлаштування передбачено штрафи для роботодавця – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

Чи можуть батьки піти у відпустку зі збереженням заробітної плати у зв’язку з закриттям шкіл та дитячих садочків?

На період карантину працівники можуть скористатися правом на відпустку, гарантовану чинним законодавством. Для догляду за дитиною можна взяти частину щорічної відпустки, якщо вона ще не використана в цьому році або ж додаткову щорічну відпустку по догляду за дитиною, радять юристи.

текст: Любов Попович

фото: ілюстрація
e-max.it: your social media marketing partner