Кредити ледь не довели кропивничанку до самогубства

,

10194Жителька обласного центру навіть не сподівалася, що її життя перетвориться на пекло після кредитів, які вона оформила у кількох фінансових конторах. Погрози їй та родичам, залякування, вимагання продати коштовні речі і житло, щоб повернути гроші, ледь не довели молоду жінку до самогубства. Повчальною історією героїня поділилася з «КП», аби застерегти від подібних помилок інших людей.

Розпочиналося все доволі просто. Дівчина відкрила кредитний ліміт в одному із місцевих банків і почала користуватися кредитними грошима. Сплачувала відсотки банку, але за якийсь час виникла заборгованість. Аби сплатити цей борг, послухала пораду своєї знайомої, яка розповіла про мікрозайми, які можна отримати у фінансових установах у мережі інтернет. Знайома розповіла, що сама користувалася цими мікрокредитами. Щоб оформити позику, треба зайти на сайт і заповнити анкету онлайн. Усе, що потрібно – паспорт, код та заповнена анкета.

В інтернеті Марія (ім’я героїні змінено – «КП») побачила дуже велику кількість пропозицій від фінансових установ, які пропонували взяти гроші під нуль відсотків. Тоді вона вибрала собі онлайн-кредит, який рекламують майже кожного дня по телебаченню, і навіть не думала, яким випробуванням стане для неї ця позика.

– Це була перша моя велика помилка оформити мікрозайм, – каже дівчина і картає себе, бо далі все було, наче снігова лавина. Коли нульові відсотки закінчилися, їй запропонували продовжити кредит ще на деякий час під відсотки, які нараховуються кожного дня.

– Це була пастка. Тоді не розуміла, що такі великі відсотки заженуть мене у боргову яму. А далі почали тиснути кредитори, які постійно вимагали продовжувати лонгацію, якщо не можеш віддати повністю кредит. Мені довелося взяти інший мікрозайм, аби віддати кошти за попередній борг. Я зрозуміла, що опинилася в борговій ямі. Постійний тиск, погрози не давали часу зрозуміти, як правильно вийти з цієї складної ситуації. Коли постійно залякують, погрожують, то перестаєш взагалі думати. Страх блокував здоровий глузд. Наступною помилкою було, що я не одразу звернулася за допомогою до родичів. Не розповіла про погрози і не попросила про допомогу. Коли до мене почали дзвонити невідомі особи з погрозами, що вони прийдуть до мене додому з нотаріусом, щоб забирати житло, тоді у мене виникла думка про самогубство. У цей час колектори добралися до моїх родичів, яким теж почали погрожувати фізичною розправою та вимагати продати майно. Вони представлялися спілкою кредиторів, факторинговою компанією або зовсім не представлялися і зразу погрожували. Мої родичі напозичалися великих грошей, щоб допомогти мені «відбитися» від фінансових установ. Тепер залишилося розібратися з місцевими банками. Чи чинитимуть вони такий же тиск, не знаю, бо в інтернеті знайшла форум боржників, де люди пишуть про залякування тих самих колекторів, що ледь не довели мене до самогубства, вже від відомих банків, – розповідає кропивничанка.

Мати дівчини зверталися за допомогою до різних державних установ, щоб дізнатися, як вийти законно з цієї складної ситуації. Всі радили звертатися до поліції, у суд або просто писати звернення та скарги у фінансові установи. Поки вона це робила, в цей час продовжувався психологічний тиск та кожного дня зростали у геометричній прогресії величезні штрафи та відсотки.

– Можливо, і потрібно було звернутися до суду, але постійні погрози від колекторів тримали мене в страху, бо я маю інвалідність і мені не можна нервувати. Мені кожного дня по декілька разів дзвонили і погрожували фізичною розправою, вимагали продати майно, хотіли відібрати житло. Коли ж я відповіла, що звернуся до поліції, почула вимогу повернути ще більшу суму, ніж взятий кредит. Незрозуміло, чому ці нелюди телефонують мені, адже я у них кредит не брала, – розповідає мати Марії і додає, її донька має неврологічні проблеми, тому, можливо, це зіграло на руку «фінансистам». Вони ввели її в оману, а під погрозами та тиском вона нічого не розуміла і продовжувала брати інші кредити.

Жінка розповідає, психологічний тиск був нестерпний, то дзвонили колектори, то комп’ютерний телефонний робот виносив мізки. Аби повернути спокій у своє життя, родина вирішила заплатити всі штрафи і відсотки фінансовим установам.

– Складається таке враження, що в Україні процвітає колекторсь­ке свавілля, фінансові схеми сплановані та тягнуться кудись на гору. Наш випадок не поодинокий. Працівники фінансових установ та колектори так знахабніли, що запропонували мені звертатися до Зеленського або їхати на телебачення, щоб з мене посміялися, – каже мама Марії.

Ця драматична історія ще не закінчилася для Марії. Але вона прагне, аби ця розповідь стала застереженням для багатьох людей, які можуть потрапити на «гачок» таких швидких мікрозаймів. Нав’язлива реклама кредитів заманює під малі відсотки, хтось пропонує ставку 0,01%, а хтось 1% за день. Але дрібним шрифтом десь у кінці сайту можна прочитати, що відсотки можуть досягати більше 700% у рік. З кожним наступним місяцем кредит повернути все важче, бо шалені відсотки, штрафні санкції та пені ростуть із кожним днем.

текст: Ігор Філіпенко

фото: ілюстрація
e-max.it: your social media marketing partner