«КП» дослідила, скільки треба витратити зусиль і коштів, аби отримати права

,

10180За даними Міністерства внутрішніх справ України, в 2019 році вперше отримали водійське посвідчення більше 360 тисяч громадян. Яка ситуація складеться у 2020 році, адже тепер однією з умов для проходження практичного іспиту з водіння є наявність відеокамери в салоні учбового автомобіля? Чи застосовується нововведення, ставлення до нього звичайних людей та чи насправді важко зараз отримати права – досліджувала «КП».

З кінця минулого та початку цього року практичний іспит на право водіння транспортного засобу фіксується на камеру. Так протидіють корупції та забезпечують прозорість процедури екзамену. Усього в регіонах працюють 440 приладів.

– Зараз усі відмовляються від цього. У сервісному центрі МВС говорять, якщо не хочете відеофіксації, то пишіть відмову. Нещодавно ось здавала екзамен група і всі відмовилися від відеофіксування, – прокоментував нововведення секретар однієї із шкіл водійської майстерності.

Думка громадян із цього приводу розділилася.

Катерина, студентка:

– Я вважаю, що це правильне рішення. Відеофіксація зможе запобігти корупції, махлюванню, а також, якщо жінка з якихось причин боїться домагань з боку інструктора, то це зменшить її хвилювання.

Володимир, водій:

– Не бачу в цьому сенсу. Захочуть купити права, то якось куплять. Народ у нас винахідливий. Я не бачу в цьому нічого поганого, але й хорошого теж.

Загалом алгоритм отримання водійських прав у 2020 році не змінюється. Кандидат у водії повинен пройти навчання та іспити в акредитованій регіональним сервісним центром МВС автошколі, обов’язковий медогляд та іспити у сервісному центрі МВС, які можна буде складати не довше, ніж за два роки після закінчення навчання в автошколі. Також отримати водійське посвідчення можуть студенти професійно-технічних навчальних закладів, які пройшли навчання з курсу підготовки водіїв. Їх допускатимуть до складання іспитів у сервісному центрі без попереднього навчання в автошколі. Перше посвідчення, яке має обмеження з швидкості в 70 км/год для водіїв-початківців, видається терміном на два роки і без екзаменів замінюється, якщо у водія було не більше двох адміністративних порушень. В іншому ж випадку водію доведеться перескладати іспити в сервісному центрі МВС. Обміняти посвідчення можна незалежно від місця реєстрації, але у випадку відсутності документів чи відсутності в Єдиному державному демографічному реєстрі, особу не допустять до складання іспитів.

У посвідченнях нового зразка відтепер вказується група та резус-фактор крові.

Ігор, директор автошколи:

– Доволі багато охочих отримувати водійські права – повні групи набираються завжди. Сама процедура навчання розпочинається з укомплектування групи. Потім розпочинаються заняття. Паралельно йдуть і практичні, і теоретичні заняття. Загалом навчання триває два місяці. Після того, як закінчується повний курс водіння, складається шкільний екзамен. Хто успішно склав шкільний екзамен, допускається до екзамену в сервісному центрі і вже той, хто склав успішно екзамен там, отримує посвідчення водія. Обійти складання екзамену неможливо. Його все одно доведеться складати і в школі, і в сервісному центрі.

Олена, водійка:

– Я отримувала права півроку тому. Найскладніше було з теорією і здачею тестів у сервісному центрі. Зараз є безліч можливостей, аби вивчити правила – від друкованих видань до онлайн-тестів. Тому тут головне бажання вивчити. Найбільше переживала за практику, але в мене був хороший інструктор, тому швидко навчилася керувати автомобілем. Просто треба перебороти страх машин і вмикати максимум уваги. Бо коли ти пішохід, відповідальності відчуваєш менше. А за кермом одразу помічаєш всі порушення і дуже хочеться, аби пішоходи були уважнішими і більше дотримувалися правил дорожнього руху.

Ціна навчання залежить від автошколи та категорії, яку намагається отримати водій. Середня вартість навчання коливається від 4500 до 6000 гривень. У цю суму входить оплата за теоретичні курси та практичні заняття, а також вартість пального.

текст: Олена Павлюк

фото: Ігор Демчук
e-max.it: your social media marketing partner