У Пантаївці хочуть закрити дитсадок, дитбудинок, будинок культури і музичну школу

,

10127На позачерговій сесії Олександрійської міської ради депутати прийняли рішення ліквідувати чотири заклади соціальної сфери у Пантаївці – дитячого будинку, дитячого садка, будинку культури і музичної школи. Кілька місяців тому селище розпочало процес утворення об’єднаної громади. Олександрія, куди входить селище, одразу заявила, що проти такого рішення. Тоді ж і попередила, що припинить фінансування закладів, фактичним засновником яких була. Жителі Пантаївки припускають – це помста міської влади Олександрії за бажання селища створити окрему громаду з навколишніми селами, яка не входитиме в склад міста. У відчаї люди вийшли на акцію протесту минулого понеділка.

– А куди подіти дітей? У дитсадку діти розвиваються, навчаються бути у соціумі, співпрацювати з іншими дітьми, –
жаліється жителька селища Валентина Зінченко. – Крім того, хочуть закрити і музичну школу, яку відвідує дуже багато дітей. Де їм проводити час після школи, чим займатися, якщо у Пантаївці немає більше нічого? Тим більше, закривають і будинок культури. У ньому нещодавно запрацював гурток «Арт-мікс». Діти зайняті і в будинку культури, і в музичній школі, а їх хочуть позбавити всього цього. Дитячий будинок також закривають. Для кого це краще? Ну, можливо, для посадовців, щоб зекономити кошти, але не для людей, які хочуть чогось більшого, кращого для дітей.

У пантаївському дитсадку – три дошкільні групи та одна група першокласників. Працюють у закладі 23 людини і навчаються 85 дітей.

– У нас єдиний дошкільний заклад у селищі. Дітей нема куди дівати. Найближче до Олександрії, але це майже 20 кілометрів. Спеціального автобуса у нас немає. А возити маленьку дитину двічі на день у місто не так і просто. Тим паче, якщо батькам на роботу, – каже директор дитсадка Дар’я Нерода.

Жителі Пантаївки кажуть, ліквідація – це помста міської влади Олександрії за бажання селища створити окрему громаду з навколишніми селами, яка не входитиме до складу міста.

– Ми працюємо з 1984 року, діти стабільно відвідують школу, дося­­гають високих показників. У нас тут немає практично нічого. Музична школа цю нішу закривала, – каже керівник музичної школи Володимир Карталиш.

– Я проти закриття будинку культури. І справа не тільки в моїй заробітній платні. Ми проводимо дуже багато заходів. І на кожне з них люди приходять із задоволенням, – додає художня керівниця будинку культури Наталія Кирилюк.

Селищний голова каже, наразі Пантаївка ще не отримала статус громади. Відповідно не може перейти на міжбюджетні відносини з Кабміном. А дотації на розвиток інфраструктури та інші сфери, як і раніше йдуть до олександрійського міського бюджету, у тому числі і з розрахунку на селище.

– При затвердженні селищного бюджету від міської ради не було звернень про те, що нібито у міському бюджеті не вистачає коштів на утримання цих закладів на території селища, – каже голова Пантаївської селищної ради Ігор Бульба.

В управлінні освіти Олександ­­рійської міськради кажуть, селищний голова відмовився підписувати акти прийому-передачі майна трьох закладів освіти.

– Керівникам тих закладів управління освіти направили листи з кошторисом на 2020 рік і рекомендаціями звернутися до селищного голови та депутатського корпусу Пантаївської селищної ради щодо їхнього подальшого утримання. На даний час відповіді не надійшло і територія так і не заявила про необхідність таких заходів для їхніх громадян, – пояснила начальник управління освіти, молоді та спорту міської ради Олександрії Вікторія Чернецька.

У міськраді запевняють, нічого вже виправити не можна.

– Сьогодні уже нічого поправити не можна. Бюджет затверджений. Немає додаткових коштів на утримання закладів Пантаївки. Ми закриваємо їх через той період, який нам дозволяє закон, – зазначила перший заступник міського голови Людмила Давиденко.

Тим часом жителі Пантаївки готують звернення до голови облдержадміністрації. Якщо той не допоможе – звертатимуться вище.

– Якщо закриють заклади, ми будемо у безвихідному положенні. Ми підготували звернення до губернатора і сільського голови, щоб допомогли вирішити це питання, – каже жителька селища Кудлай Світлана.

текст: Аміна Клюй, Наталка Маринець

фото: Наталка Маринець
e-max.it: your social media marketing partner