Дослідження «КП»: Що може собі дозволити студент у Львові?

,

10119Львів – єдине українське місто, яке ввійшло в сотню найкращих туристичних місць у Європі. Місто приваблює людей не тільки пам’ятками архітектури, різноманітними заходами, а й привітними львів’янами, чистими вулицями та збереженими українськими традиціями. До міста Лева приїжджають гостювати не тільки українці, а й люди з-за кордону. Для іноземця – це дешевий відпочинок. Тоді як звичайний українець змушений відкладати гроші на таку відпустку. Що ж тоді говорити про студента? Сьогодні «КП» досліджує, що може дозволити собі студент на стипендію у Львові.

Бюджет

Розмір стипендії встановлює уряд. Але ця виплата залежить ще й від категорії стипендії, навчального закладу. Тому студенти одного вишу можуть отримувати стипендію вищу, ніж інші. В державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка тільки 46% студентів мають право отримати стипендію. При тому, для студентів із пільгами стипендія становить 1100 гривень, для студентів на державній формі – 1300 гривень, але для фізико-математичного факультету – 1600 гривень. Розмір підвищеної стипендії для відмінників складає 1892 гривні.

Дорога

Повна вартість квитка до Львова – 177 гривень, якщо їхати у плацкартному вагоні. Для студента пільговий проїзд вартуватиме 125 гривень в одному напрямку. Отже, 250 гривень за дорогу. Чай у потязі коштує 10 гривень.

 

10121

Житло

На жаль, на житло знижку ніхто не дасть, навіть студенту. Але можна знайти дешеве та комфортне. Наприклад, ліжко-місце у хостелі коштуватиме від 160 гривень, при тому персонал надає рушник та засоби особистої гігієни. Приватний номер потягне від 700 гривень. Квартиру винайняти коштуватиме від 350 гривень, якщо ночуватиме одна людина.

Їжа

У Львові кожна будівля, кожна вулиця здається унікального. Кав’ярні вирізняються особливою оригінальністю. І звісно, захочеться зайти в кожну. Відома «Копальня кави», де можна спуститися в шахту та випити запашну каву, слухаючи живу музику. Меню недешеве, адже філіжанка запаяної (карамелізованої) кави коштує 50 гривень, а якщо ви подорожуєте в парі, то вам можуть запропонувати «каву для закоханих», яка коштує 90 гривень.

Не менш відоме кафе, яке вважають архітектурною пам’яткою Відродження, – це «Італійський двір». Меню там насичене. Можна обрати, буквально, що заманеться. Еспресо обійдеться в 30 гривень. Піца – від 75 гривень. З’їсти тарілку супу можна за 70 гривень, втім хліб дорогий – 30 гривень. Найдешевше морозиво – 60 гривень.

Але студентам підійде і дешевший варіант – «Макдональдс». Там гамбургери коштують від 24 гривень, картопля фрі – від 22, а напої – від 16 гривень.

10120Транспорт

Містом можна переміщатися автобусами та трамваями. Ціни на проїзд складають сім гривень. Для порівняння, найдорожчий проїзд у Києві – вісім гривень, а найдешевший – у Дніпрі – дві гривні, якщо їхати тролейбусом.

Розваги

Хто приїжджає до міста Лева, одразу хоче відвідати Львівську Ратушу. До речі, вежа – частина міської ради. Вхід коштує 40 гривень, а для дітей до 14 років – 20 гривень. Підкоривши 306 сходинок, можна побачити панораму старого міста.

Популярною пам’яткою є і «Личаківське кладовище». Там можна побачити могилу Івана Франка, Соломії Крушельницької, Маркіяна Шашкевича та інших відомих просвітителів української культури. Вхід до кладовища вільний.

Найвищою точкою Львова є Високий замок, висота якого сягає 410 метрів. Аби піднятися на замок та побачити Львів, як на долоні, гроші не потрібні. Ви можете придбати дешеві сувеніри поряд із пам’яткою. Наприклад, магнітик за вісім гривень.

Стипендії вистачить

Львів – місто, куди можна подорожувати як з друзями, так і вдвох. І навіть студент може дозволити собі дешеві, але насичені яскравими емоціями вихідні, на які вистачить 700 гривень на одного. А відтак – студентом якого б вишу ти не був і яку б стипендію не отримував – її буде достатньо для подорожі у Львів.

текст і фото: Дар’я Британ

e-max.it: your social media marketing partner