У Бобринці відкрили торгово-ярмарковий простір, а в Дмитрівці – молодіжний

,

10079Децентралізація дала поштовх для розвитку територій. У цьому переконані громади, які об’єдналися і вже змогли реалізувати якісні зміни на своїх територіях. Прикладом таких перетворень є Бобринецька і Дмитрівська ОТГ. Тут днями презентували кілька проектів, які ініціювали жителі цих населених пунктів і реалізували спільним коштом місцева влада та Програма Агентства США з міжнародного розвитку «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Обидві громади створені у різний час – Бобринецька існує вже п’ять років, Дмитрівська Знам’янського району – третій рік. Але обом пощастило мати ініціативну громаду і співпрацювати з Програмою DOBRE. Ця взаємодія дала можливість реалізувати у громадах кілька проектів. Зокрема, днями у Бобринці відкрили торгово-ярмарковий простір та капітально відремонтований зал засідань громади.

У центральному парку міста облаштували шість дерев’яних будиночків і генератор для їх освітлення у вечірні години. Усе це придбали й облаштували за кошти Програми DOBRE. Зі свого боку, Бобринецька громада планує збудувати у парку громадську вбиральню. Тут кажуть, торгово-ярмарковий простір можна використовувати не тільки у період новорічних свят, а й протягом усього року. Цей проект передбачає підтримку підприємців та створення умов для реалізації продукції місцевого виробника.

Ще зробили реконструкцію залу засідань громади. Коштом місцевого бюджету зробили ремонт приміщення, а Програма DOBRE надала підтримку у придбанні будівельних матеріалів, мультимедійного обладнання та меблів. Відтепер тут буде комфортно працювати не тільки депутатам, а зможуть збиратися на різноманітні тренінги і заходи всі жителі громади.

10080За словами голови Боб­­ринецької міської об’єднаної громади Валерія Сніжка, співпраця із Програмою DOBRE дозволила спільно вирішувати проблеми, які накопичувалися ще до об’єднання громади.

– Уже є багато проектів, реалізованих у Бобринецькій громаді і які ще плануємо реалізувати спільно з Програмою DOBRE. Ми отримали у спадок колишнє приміщення кінотеатру, яке було в аварійному стані, і спільними зусиллями його реконструювали. Воно використовуватиметься для проведення різноманітних заходів, і не тільки депутатсь­­ких засідань. Ми хочемо, щоб саме жителі були залучені до вирішення проблем і впливали на життя у громаді. Для нас також важливим є ярмарково-торговельний простір, який дозволить підтримати місцевих виробників і активізувати підприємців. Торговельні павільйони використовуватимемо під час проведення заходів та фестивалів у центральному парку. Маємо ще кілька великих спільних проектів із Програмою DOBRE такі, як покращення якості питної води, створення медового кооперативу, – зазначив голова громади.

Директор Програми DOBRE Беррі Рід зауважив, що у Бобринецькій громаді відбуваються значні зміни.

– Вражений змінами, які побачив у Бобринецькій громаді. Дуже приємно, що тут покращують і рекреаційні зони, надання освітніх та позашкільних послуг, підтримують розвиток туризму. Бобринецька громада – одна з перших, що реалізувала проект із місцевого економічного розвитку. Це добре, що будиночки для торгівлі розташовані у центральному парку, недалеко від історичних об’єктів, громадських установ та шкіл. Це нові умови для розвитку бізнесу, це можливість для того, щоб генерувати та створювати нові робочі місця і розвивати малий бізнес. Ми познайомилися з місцевими майстрами та підприємцями і я навіть придбав кілька сувенірів. Сподіваємося, що у майбутньому вдасться втілити багато проектів для підтримки місцевого бізнесу, – поділився враженнями Беррі Рід.

10082Пощастило і молоді Дмитрівської об’єднаної громади Знам’янського району. Кілька років підлітки і молоді люди мріяли про місце, де могли б збиратися, спілкуватися і проводити дозвілля. Коли утворилася громада, цю ініціативу підтримала голова Наталія Стиркуль, а реалізувати знову ж таки допомогла Програма DOBRE. Днями тут відкрили Молодіжний простір «Youth space». Крім того, у селі Плоске, яке входить в ОТГ запрацював Центр громадської та фізичної активності жінок-лідерок. А 10081ще незабаром у Дмитрівці з’явиться власна міні-пекарня і цех із виготовлення макаронних виробів.

– Молодіжний простір відкриває для нас багато можливостей. До того ж, тут можуть збиратися не тільки підлітки, а й молоді мами і батьки, можна тут влаштовувати читальні вечори, перегляд фільмів. Можемо навіть самі знімати фільми, – хвалиться одна з ініціаторок проекту одинадцятикласниця дмитрівської школи Юлія Новосельцева і радіє, що мають тепер для цього усе необхідне обладнання.

Для Молодіжного простору Дмитрівська сільська громада здійснила ремонт приміщення, за підтримки Програми DOBRE придбали меблі, мультимедійне обладнання, термопрес, біндер, ламінатор, фотокамеру. Тепер молоді люди зможуть не тільки розважатися у Центрі, а й самі заробляти гроші.

Відремонтувала сільська рада і частину приміщення будинку культури у Плоскому, де розмістився Центр громадської активності. За кошти Програми DOBRE придбали мультимедійне обладнання, ноутбук, звукове обладнання, спортивний інвентар. Хоча село маленьке і живе у ньому мало людей, проте вони дуже люблять його і роблять усе, щоб жити в ньому було добре.

– Молодь отримала у Дмитрівці приміщення і обладнання, яке сьогодні, окрім відпочинку, освітніх заходів та тренінгів, їм дозволить навчитися азам підприємницької діяльності. Наприклад, за допомогою термопресу та іншого обладнання вони зможуть заробляти кошти. Ми їм сьогодні даємо вудочку, а вони вчитимуться ловити рибу. У селі Плоске у місцевому Будинку культури ми відкрили громадський простір, який згуртовуватиме людей. Нам дуже важливо, щоб усі села громади жили дружньо і проводили спільні заходи. Мені дуже приємно, що представники громадської організації «Назавжди разом», які мають досвід реалізації проектів на вулиці Молодіжній у Дмитрівці, допомогли жителям Плоского створити Центр громадської та фізичної активності жінок-лідерок. Жителі власними силами зробили ремонт, незважаючи на погодні умови та температурний режим. Такі проекти об’єднують та згуртовують людей в одну громаду, – каже голова Дмитрівської громади Наталія Стиркуль.

Директор Програми USAID/DOBRE Беррі Рід відзначив, саме жителі вирішували, які заклади їм потрібні, щоб життя у громаді ставало кращим. А допомога Програми сфокусована на тому, аби втілити задуми людей, щоб голос жителів та їхні ініціативи були почуті і реалізовані.

– Молодіжний простір створили у центральній садибі громади, молодіжна ініціативна група підготувала проект, вони подумали над тим, як він має виглядати та які заходи у ньому проводити. Центр громадської активності жінок-лідерок вирішили зробити у невеликому селі Плоске і це відкриває можливості для розвитку цього населеного пункту. Люди отримали простір для проведення різноманітних заходів, відпочинку і навчання. Крім того, там дуже активні жінки-лідерки, у них дуже багато ідей та натхнення і вони писатимуть свої проекти і надалі, – зазначив Беррі Рід.
e-max.it: your social media marketing partner