Кропивницькі волонтери виходжують травмовану сову

,

10068У Кропивницькому виход­­жують травмовану сову. Небайдужі підібрали її на трасі. Хижого птаха закльовували ворони. Ймовірно, сову збила машина. Знайду принесли у ветеринарну клініку. Там її побачила місцева волонтерка, яка забрала птаха у притулок для тварин. Як нині почувається Софа – так назвали хижака – «КП» розповіла волонтерка громадської організації «Бім» Євгенія Цапенко.

Це вже третя сова, яку виходжують у кропивницькому притулку для тварин, розповідає Євгенія Цапенко.

– Перша потрапила сюди з льотком у травні. Її виходили, виростили і випустили на волю. Вона відлетіла в кінці листопада. Друга сюди потрапила буквально через пів року, теж із черепно-мозковою – виходили, випустили. В нас ця кімната спеціально зроблена, затемнена, скажімо так, для диких птахів, – каже волонтерка.

У притулку Софа живе менше тижня. Потрапила сюди у тяжкому стані. Однак нині птах почувається краще, констатує жінка.

– Ветеринари оглянули і сказали, що це наслідки черепно-мозкової травми. Травмовані око, крило і ніс. Видно було, що її вдарили. Тепер, бачите, око вже відкривається, – каже Євгенія Цапенко.

Як доглядати сову, консультуються у столиці. Орнітологів у Кропивницькому немає. У притулку навіть не розуміють, дівчинка це чи хлопчик. Окрім лікування, птахові потрібно правильно харчуватися. Їсть Софа мишей та курчат.

– Їсть тільки ввечері, після 22:00. Люди оплатили лікування й харчування. Є в Києві магазин, який постачає курчат одноденних, тож сова харчується правильно, – зауважує волонтерка.

Сова – спокійна і лагідна. Так хижак поводиться через стан здоров’я. Щойно одужає – людей до себе не підпустить, каже Євгенія Цапенко.

– Близько місяця потрібно для відновлення. Якщо вона не бачитиме на одне око, відпускати її у природу не можна, – пояснює волонтерка і додає, якщо сова не відновиться, її передадуть у реабілітаційний центр в іншому регіоні. Однак, волонтери мріють, що Софа одужає і полетить.

 

текст і фото: Ірина Павленко

e-max.it: your social media marketing partner