Вакцинуватися чи ні? Батьки розділилися на два табори через щеплення

, КП

10021Досить часто люди вагаються – робити щеплення собі й дітям чи ні. Прихильники вакцинації вказують на численні багаторічні наукові дослідження. Переконують, це чи не єдиний спосіб уберегтися від захворювань і зміцнити імунітет. Противники вакцинації наполягають на неефективності і небезпечності щеплень. Крім того, заявляють про обмеження прав людини обов’язковими щепленнями.

В епідеміологічному сезоні 2019-2020 років людей попередили про циркуляцію грипу чотирьох штамів – два типу А – «Брісбен» і «Канзас» та два типу B – «Колорадо» і «Пхукет». Фахівці уже зареєстрували перший випадок грипу в цьому епідсезоні.

– Наразі в області зареєстрували циркуляцію збудника грипу. Перший лабораторно підтверджений випадок грипу типу А «Брісбен» виявили у трирічної дитинки з Олександрівки, батьки якої звернулися за медичною допомогою і на четвертий день від моменту захворювання її госпіталізували з діагнозом пневмонія, – розповідає заступник директора обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

Вона зауважує, вакцинування від грипу не входить до календаря профілактичних щеплень – вакцинація не обов’язкова, а має рекомендаційний характер. Однак фахівці таки радять робити щеплення.

– Торік в Україні від грипу померли 64 людини, 10 із них – на Кіровоградщині. Під час епідрозслідування встановили, усі вони були не щеплені, – уточнює співрозмовниця.

Нині зі старту епідсезону – з 7 жовтня до грудня, від грипу вже вакцинувалися 5243 особи. Це на 1043 особи більше, ніж за весь минулий епідсезон. Тоді щеплення зробили 4200 людей, зазначає Надія Оперчук.

Та якщо вакцину від грипу люди купують за власний кошт, то є перелік безкоштовних щеплень із національного календаря профілактичних щеплень.

В Україні є обов’язкова імунізація проти десяти інфекцій – туберкульозу, дифтерії, кашлюку, правцю, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції типу В. Вакцини проти цих препаратів закуповують за кошти державного бюджету. Щеплення проводять безоплатно дорослим і дітям.

Хоча імунізація проти цих інфекцій, згідно з чинним законодавством, обов’язкова, досі чимало людей відмовляються від щеплень.

– Із початку року зареєстрували 3463 відмови батьків від вакцинації дітей. Торік було 3729 відмов. Якщо дитина не отримала профілактичні щеплення і не має медичних протипоказань, то вона не має права наражати на небезпеку оточуючих, ходити в школу, дитсадок, батьки мають вибирати інший спосіб навчання – індивідуальне, альтернативне, –
розповідає Надія Оперчук. – У разі, якщо профілактичні щеп­­лення дітям проведено з порушенням установлених термінів у зв’язку з медичними протипоказаннями, при спокійній епідеміологічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів, їх можуть взяти до дитячого закладу.

Відмови батьків від профілактичних щепленнь дітей фахівці пояснюють браком вакцин, який був у попередні роки, а також широкою антивакцинальною кампанією.

– Це сприймається, як примушування, а також обмеження прав на освіту. Якщо немає щеплення і медичних протипоказань до нього – не ходи в школу. Але ж діти і працівники дитсадків та шкіл можуть заразитися не тільки в закладах, а й у громадських місцях, – пояснює свою позицію кропивничанка Вікторія Поляновська.

А от родина Ксенії Ліснічук виступає за вакцинацію.

– Ми з чоловіком робимо щеплення зараз, а також щеплюємо двох дітей. Старша донька Маша отримала усі необхідні вакцини за календарем. На щастя, ніяких проблем і сильних реакцій у неї не було, лише місцеві. Але то нормально. Коли ми вирішили віддати молодшого сина у дитсадок, то гостро постало питання, він має бути вакцинований як мінімум однією АКДС – комбінована вакцина від правця, дифтерії та коклюшу. Сумнівалися, чи робити. Переживали, щоб не було важких реакцій. Ми пішли до лабораторного центру і здали передвакційний пакет на складові вакцин. Коли прийшли результати, що немає негативної реакції на них, зробили щеплення, – розповіла Ксенія.

Самі ж лікарі кажуть, аби уникнути негативних наслідків після вакцинування, між батьками дітей і медиками має бути налагоджена комунікація.

– Обов’язково, окрім того, що лікар має оглянути дитину, потрібно поспілкуватися з батьками, пояснити, що є передбачувані і необхідні реакції. У будь-якому разі, для того, щоб сформувався імунітет, обов’язково повинна бути місцева реакція. Симптоми пройдуть за два-три дні, але у цей період не треба приймати антигістамінні, протиалергійні, антибіотики, робити компреси чи примочки. Якщо турбує реакція після щеплення, краще таки проконсультуватися з лікарем, – зауважує сімейний лікар Дмитро Корольков.

– Кіровоградська область забезпечена вакцинами КПК – це комбінована вакцина від кору, краснухи, паротиту, яка сьогодні надзвичайно актуальна і потрібна. Вакциною БЦЖ забезпечені на 290%. Також достатньо вакцин АКДП, АДП і АДП-М проти дифтерії, правцю, кашлюку, – відзначила Надія Оперчук.
e-max.it: your social media marketing partner