Кропивничани зібрали унікальну колекцію ляльок-неваляйок

,

10005Кропивничани Вадим Лефтор разом із дружиною Тетяною Онул мають «дитяче» захоплення – збирають ляльки-неваляйки. Уже зібрали найбільшу колекцію в Україні. Скільки часу захоплюються і які ляльки мають у колекції, – розказали «КП».

Колекціонери збирають ляльки сім років. Кажуть, знаходять експонати в антикварних магазинах, на аукціонах та блошиних ринках. Найдешевшу неваляйку придбали за десять гривень, найдорожчу – за 350. Є ляльки від шести з половиною сантиметрів до сорока. Неваляйки різні за кольором, деякі мають унікальний розпис, зроблений вручну, розповідають про своє захоплення колекціонери.

Існують різні неваляйки: звірі, хлопчики, клоуни. Подружжя вирішило збирати неваляйок-дівчаток. Перевагу надають антикваріату. Перші неваляйки виготовлені у 50-60 роках. Виробляють ляльки і зараз, але сучасні неваляйки колекціонерів не цікавлять.

– Лише раз колекцію презентували у Кропивницькому, коли фіксували рекорд із найбільшої кількості ляльок. Два роки тому неваляйок було 65. Зараз – 82. Подібні іграшки з’явилися ще у середньовіччі, однак популярності набули у 20 столітті. Першу неваляйку, котра потрапила до нашої колекції, знайшли в занедбаному домі, коли з друзями там наводили лад. За нею пішли неваляйки, які були у наших родичів. І потроху колекція набирала обертів, – розповідає Вадим Лефтор.

10006Вартість неваляйки значною мірою залежить від її стану. Зла­­мані ляльки колекціонери реставрують. Зібрання тримають
під склом і подалі від сонця, – ділиться дружина колекціонера Тетяна. Про свій улюблений екземпляр каже, що це неваляйка, яка досі залишилася в заводській упаковці разом із талоном. Там прописано, де вона зроблена і вказано номер.

Цікаво, що великі неваляйки дивляться вліво, маленькі найчастіше – вправо. Зрідка лялька дивиться прямо. Червоні, жовті, зелені й помаранчеві неваляйки трапляються частіше за інші. Найцікавішою колекціонер вважає мармурову ляльку. Таких у зібранні три. Різняться ляльки й за формою рук, матеріалом, із якого їх виготовили. Бувають навіть гумові.

– Це такі цікаві неваляйки, якими діти могли бавитися не лише у кімнаті, а й у ванній, – каже колекціонер.

Подружжя мріє поповнити зібрання. Із проханням поділитися екземплярами, які, можливо, у когось припадають пилом, звертаються до земляків.

– Може у когось є рідкісні екземпляри або такі, які в нас уже є, щоб у подальшому ми могли обмінюватися з кимось, – закликає Тетяна Онул.

Процес пошуку неваляйок цікавіший за результат – зізнаються колекціонери. Щоразу радіють, коли знаходять нову.

– Коли неваляйка до нас потрап­­ляє, це маленьке свято, ми передивляємося наші стелажі, де знаходяться неваляйки, шукаємо нове місце, де б її там поставити, – посміхається Вадим Лефтор.

Колекцію подружжя оцінює приблизно в десять тисяч гривень. Однак продавати неваляйок не планують. Кажуть, гроші не вартують задоволення від збирання ляльок.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner