Учениця музичної школи з Кропивницького перемогла у конкурсі вокалістів імені Соломії Крушельницької

,

10003«КП» уже розповідала про талановитий творчий дует викладачки Кропивницької музичної школи №4 Любові Кардаш та учениці Ані Чумаченко. Вони створили мистецько-просвітницький проект «Секрет успіху Соломії Крушельницької», який уже побачили глядачі не тільки Кропивницького, а й багатьох інших міст України. Театралізована постановка отримала чимало нагород, а днями дівчата повернулися з Тернополя, де Аня Чумаченко отримала першу премію у конкурсі вокалістів імені Соломії Крушельницької. Своїми враженнями співрозмовниці поділилися з «КП».

– Минулого року, створюючи мистецько-просвітницький проект «Секрет успіху Соломії Крушельницької», я побачила інформацію про Перший відкритий конкурс вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької у Тернополі. Він зацікавив мене, бо головою журі конкурсу є народна артистка України, солістка Ві­­денської опери Вікторія Лук’янець. Чекала, коли можна буде подати заявку моєї учениці на участь, – розповідає викладачка музичної школи Любов Кардаш.

Конкурс імені Соломії Крушельницької на Тернопільщині має тридцятирічну історію. І хоча мав вимушені паузи, торік його відродили як Перший відкритий конкурс вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької.

Цього року учасниками стали багато виконавців із різних куточків України. Конкурс проходив у два етапи – вокалісти віком 10-18 років і 19-34 роки.

Аня Чумаченко у своїй віковій групі виконала арію Керубіно з опери «Весілля Фігаро» та укра­­їнську народну пісню «Гандзя».

– У день виступу звісно ми хвилювалися. За нас молилась вся родина, щирий глядач села Біле, де народилася Соломія Крушельницка. Налаштовуючи Аню перед виходом на сцену, сказала: Аня, ти добре підготувалася, сьогодні 14 листопада, тобі 14 років і ти на жеребкуванні витягнула 14 номер! Бог любить трійцю, помолись і вперед! – пригадує пережиті емоції педагог талановитої дівчинки і додає, хвилювання видалося не марними. Аня отримала першу премію! –
Я дуже вдячна Господу Богу та своїй родині, всім викладачам, у яких училась. За натхнення та підтримку дякую моїм друзям та колегам! Особлива подяка колективу Меморіального музею Соломії Крушельницької та щирому глядачу, який подарував сильний емоційний заряд після вистави «Секрет успіху Соломії Крушельницької».

Любов Кардаш каже, їхня вистава настільки сподоба­­лася глядачам, що дехто навіть розчулено плакав і дякував за враження.

Сьогодні авторка проекту із задоволенням згадує, як усе починалося і як проект досяг успіху.

– Спочатку була ідея, яку підтримала моя мама. Я дослідила і вивчила матеріал, а потім написала сценарій. Мої задуми допомагали втілити талановиті майстри Василь Ковпак, Станіслав Швець, Галина Краснобай та Тетяна Тимченко. Потім з’явився мистецько-просвітницький проект «Секрет успіху Соломії Крушельницької». Коли отримала гран-прі на міжнародному фестивалі-конкурсі «Україна – це ми», я доклала усіх сил, щоб театралізована замальовка стала повноцінною виставою та отримала свідоцтво авторського права, – розповідає Любов Кардаш і додає, була впевнена, що у неї все вийде, бо допомагали їй талановиті люди.

Виставу «Секрет успіху Соломії Крушельницької» уже побачили глядачі у Львові, Тернополі, у селі Біла.

– Для мене ця подорож була дуже вражаюча та насичена позитивними емоціями. Найбільше мені сподобалося в селі Біла, де ми з моєю учителькою Любов’ю Кардаш ставили виставу. Мене надихнула атмосфера, де досі живе дух Крушельницької. Особ­­ливо запало в душу те, як ставилися до нас люди. Їхня щирість і доброта дуже вразила. Конкурс також залишив позитивні емоції. Нагороди отримали ті, хто дійсно на це заслуговує, – ділиться емоціями Аня Чумаченко.

Подальші плани творчий дует пов’язує з іменем Соломії Крушельницької.

– Люблю мистецтво. Рухаюсь вперед, не зважаючи ні на що. Мрію, щоб кожен українець знав про цю історичну постать! – запевнила Любов Кардаш.

 

фото: надане героями

e-max.it: your social media marketing partner