Кіровоградець самотужки затримав телефонного афериста, але підстав інкримінувати йому злочин міліція не знайшла

,

1310Кілька тижнів тому у неділю близько другої години ночі кіровоградцю Олександру Нелюбу зателефонувала мама. Стривоженим тремтячим голосом вона запитала в сина, де він та що робить. Як з’ясувалося, жінці серед ночі подзвонили на домашній телефон і сказали, що її син збив людину і зараз знаходиться у міськвідділі. Втім, проблему можна «зам’яти» за якихось 3,5 тисячі доларів. Якщо мати заплатить – проти сина порушать кримінальну справу і відпустять.

– Спочатку чоловік, який зателефонував мамі, представився мною, сказав «Мама, терміново запиши цей номер. Я тобі зараз з нього перетелефоную». Наступного разу він вже представився «слідчим» і сказав, мовляв, мені інкримінують статтю про тяжкі тілесні ушкодження і за це загрожує строк до 5 років. Запропонували вирішити питання за 3,5 тисячі доларів. Шукайте, – згадує подробиці тієї недільної ночі Олександр.

Він розповів «КП», що мама – гіпертонік. Телефонувала у страшній паніці. Довелося кілька разів повторити, що все нормально і насправді нікого він не збивав. Олександр запропонував мамі перетелефонувати псевдо-слідчому і сказати, що знайшлося лише 10-12 тисяч гривень і трохи золотих прикрас, якщо афериста влаштує – можна призначити час зустрічі.

– Мама так і зробила, а потім зателефонувала на 102. Міліція приїхала до неї додому, я також прийшов туди. Звідти нас повезли до міськ­відділу писати заяву. Там довелося чекати тривалий час. Мама пішла писати заяву. Я чекав на неї на вулиці. Міліціонери вели себе по-хамськи, весь час казали «Заждіть». А в цей же час мамі знову телефонує шахрай, вже на мобільний. Каже, що скоро приїде. Про це ми відразу повідомили правоохоронцям, однак вони чомусь відтягували виїзд. Потім сказали, що шахрай вже не приїде. Я взагалі думаю, можливо, вони там «в долі»? – обурюється потерпілий.

Чоловікові нічого не залишалося робити, як телефонувати знайомим і просити допомоги. – Врешті, я зателефонував другу з «органів», він узяв пару бійців і ми самі поїхали «зустрічати гостя». У засідці біля будинку ми провели близько години, втім ніхто так і не з’явився. Вже й світати почало, довелося відпустити друзів, а я пішов до себе додому, – розповідає Олександр про нічні пригоди.

Однак буквально за кілька хвилин йому знову подзвонила мама і повідомила, що липовий слідчий приїде через 15 хвилин. Чоловік бере з собою друга (не того, що з «органів» – ред.) і разом вони їдуть до мами.

– Коли ми під’їхали, у дворі стояло таксі, я навіть не запитував, хто там. Відразу розпочав «виховну» роботу, не сильну. Вдарив кілька разів чоловіка, який сидів біля водія, витягнув його з машини і ми викликали міліцію. Коли ж приїхали правоохоронці, шахрай почав вимагати написати заяву про побиття. Але йому відмовили. Водночас і мені сказали, що затриманому нічого «не світить», бо факту передачі грошей не зафіксували, а шахрай – не шахрай, а всього лише посередник. Та й телефонували з іншого номера, а не з його, – розповів Олександр і додав, що побитому ним чоловікові на вигляд – 40-45 років, схожий на колишнього «зека».

– Наостанок мені сказали, що телефонували мамі з колонії. Але з якої – чи то з Кіровоградської чи з Черкаської області, я не запам’ятав, – каже чоловік.

Насправді ж телефонували з Донецької колонії, розповів начальник Кіровоградського міськвідділу міліції Юрій Ткаченко. А ще зауважив, що лише протягом останнього місяця таких афер в обласному центрі злочинці хотіли провернути більше десятка. Відповідні кримінальні провадження направили до Донецької області. Розслідуватимуть їх там, адже ноги злочинів, серед яких і справа Олександра Нелюба, «ростуть» зі східного регіону.

– Достатніх юридичних підстав для затримання вказаної особи не було. Однак робота по перевірці вказаного громадянина (того, що приїхав на таксі – ред.) на причетність до злочину триває, – прокоментував Юрій Ткаченко.

– Ми не «повелись» на цю аферу. Просто образливо: у країні зараз таке відбувається, а тут ще й ці аферисти намагаються нажитися, а наша міліція ну просто не втомлюється «нас берегти», – наостанок заявив Олександр.
e-max.it: your social media marketing partner