МАРИНА УШАКОВА-ДЯЧЕНКО: Через стрибки долара ми не знаємо, як сплачувати іпотеку. Чоловікової пенсії не вистачає, а ще треба лікувати хвору дитину

,

1274До редакції «КП» звернулася кіровоградка Марина Ушакова-Дяченко. Сім’я жінки опинилася в скрутній ситуації. Каже, крім газети, їй шукати підтримки ніде. Розповідає, сім років тому оформила в «Ощадбанку» іпотеку, аби викупити однокімнатну квартиру в скандальному гуртожитку по проспекту Університетському,21. Проте через стрибки долара уже не має можливості сплачувати кредит.

– У чоловіка інвалідність – третя група. У нього на лівій руці майже немає пальців. Через це він не може влаштуватися на роботу бодай охоронцем у супермаркет. Усюди відмовляють. Тож ми живемо за його пенсію. Допомогу отримуємо ще на 6-річного сина, який має інвалідність із двох місяців. У нього гемофілія А (важка форма) і ще купа хвороб, окрім цього дитині занесли ще й гепатит Б. Лікування дороговартісне. Фактично всі гроші йдуть на ліки і на виплату іпотеки, – розповідає свою історію Марина.

Жінка каже, кредит оформила в «Ощадбанку» у 2007 році. Запевняє, зробити це змусили юристи фірми, яка є власником гуртожитку по проспекту Університетському,21.

– З 1999 по 2005 рік у квартирі ми жили за договором. А у 2007-му нас почали тероризувати: або викупляйте квартиру, або виселяйтесь. Юристи приходили до мене на роботу в супермаркет і казали, що я мушу взяти іпотеку. Бо якщо цього не зроблю, виселять із квартири. А тоді й справді таке було. Просто виставляли всі речі у коридор і змінювали замки. Вони тоді ж і допомогли мені оформити іпотеку в доларах. Кредит узяли на 20 років. Нам підрахували так, щоб ми могли покривати виплату пенсією чоловіка, якщо він не зможе влаштуватися на роботу. Спочатку так і було. На місяць ми платили 120 доларів – це було 600 гривень. Але долар весь час дорожчав, а зараз узагалі нечувано стрибнув. Не полегшує наше становище навіть те, що іпотека з кожним роком зменшується. Ми не знаємо, що робити і як сплачувати банку. Зараз пенсії чоловіка не вистачає. Сьогодні ми платимо 82 долара на місяць – це 1067 гривень, – підраховує Марина.

– Якось я ходила у кредитне відділення, аби дізнатися, чи можна перевести сплату з доларів на гривні. Але мені сказали, що від цього нічого не зміниться. На цьому і все. Що робити – нічого не порадили. Сказали лише, чекайте, надійтеся, може, Верховна рада щось прийме, – додає жінка.

Виплачувати кредит її родині треба ще 13 років. Каже, не знає, як погашати борг, враховуючи хронічні стрибки долара. Доходу сім’ї вже зараз не вистачає.

– Я в розпачі, не знаю, що мені робити. У країні таке відбувається, я не знаю, до кого звертатися. Ціни на все піднялися, здорожчали ліки, комуналка. За які гроші ще сплачувати іпотеку, яка весь час вимагає більше коштів? Я звернулася у вашу газету, бо взагалі не знаю, до кого йти, – ділиться Марина. – Можливо, банк піде нам на поступки. Адже треба ще 13 років виплачувати кредит. Навіть не уявляю, наскільки за цей час курс долара може вирости. Треба якось вирішувати проблему, а як – я не знаю. Тому й прошу допомогти.

Із запитанням, як діяти жінці у ситуації, яка склалася, «КП» звернулася до начальника філії Кіровоградського обласного управління «Ощадбанк» Юрія Кабова.

– Ви ж самі розумієте, що до курсу долара ми ніякого відношення не маємо. Є Національний банк, який регулює це питання, а ми працюємо, як і всі. Щодо ситуації цієї жінки, ми не можемо коментувати це без її безпосередньої згоди. Я рекомендую їй прий­ти до банку, написати письмову заяву. Вона отримає відповідь банку. Жінка має в першу чергу прийти і розібратися, у банку порадять, що треба робити, – зазначив Юрій Кабов.

«КП» триматиме цю справу на контролі. Сподіваємося, банк знайде можливість допомогти сім’ї Дяченків.
e-max.it: your social media marketing partner