Жителі 50 років Жовтня, 24а: Наш підвал залито фекаліями. Ми хвилюємось за власне здоров’я

,

1273Неприємний запах у квартирах і під’їзді, фекалії у підвалі – це все наслідки несправної каналізаційної труби. Утім, схоже, до цього немає нікому діла. Жителі будинку 24а по вулиці 50 років Жовтня у Кіровограді кажуть, що вже близько трьох років звертаються в різні інстанції з проханням допомогти вирішити проблему, однак у відповідь чують, що все гаразд.

– Лише за липень п’ять разів проривало каналізаційну трубу і ми викликали аварійну службу. Особисто я тричі її викликала. У мене в цьому будинку живе мама, їй 85 років, вона учасник війни, інвалід, – розповідає Віра Ременяк. – Там каналізацію прориває і вода з нечистотами стоїть по кісточки. У підвалі – неприємний запах, поки він вивітриться – тут жити неможливо. Минулого літа так було, і цього теж.

Жінка каже, що особисто у неї нарікань на комунальників немає, адже вони реагували на виклики, проте після того, як лагодили трубу, за якийсь час проблема знову виникала.

– Я не скажу, що комунальники не реагують, із ЖЕКу приходять дуже часто. Я звертаюся до них, а вони кажуть, що все добре. Натомість аварійники як приїздять – дивуються: там просто страшно – там і нахил не такий, і труба не така. Із ЖЕКу приходили, чим-небудь обмотали, помазали і пішли. Минає буквально доба, ну максимум кілька днів і знову прориває. Вони реагують – це добре, але ж результату немає ніякого, – бідкається Віра Ременяк. – Одного разу ми приводили навіть головного інженера. Вона прийшла, за носа взялась, постояла і сказала: «Хлопці, зробіть так, щоб цього більше не було». Вони обмазали трубу і все.

Жінка розповідає «КП», що оскільки дана проблема виникає не вперше, то жителі будинку самотужки намагалися її вирішити.

– Порушувалося питання, щоб ми зібрали кошти і придбали нову трубу, але у нас не хочуть брати ці гроші. Ми самі не можемо туди втручатися, бо скажуть, що хтось щось робив. Я їм кажу: наші гроші – ваші майстри, а вони відповідають: не треба ніяких грошей, ми все самі зробимо і буде нормально, – розповідає кіровоградка, чим завершилося бажання сусідів навести лад у підвалі.

Проблемі з трубою – майже три роки. За цей період, люди розповідають, просили допомоги в різних інстанціях, але результат нульовий.

– Упродовж трьох років ми неодно­разово зверталися в різні інстанції з приводу затоплення підвалу під першим та другим під’їздами будинку. Ми викликали аварійну службу, але там радили всі претензії адресувати ЖЕКу. У результаті наш підвал знову у фекаліях. Ми хвилюємося за наше здоров’я, за порушення цілісності водовідводу та в цілому за стан будинку, – розповідає «КП» жителька будинку Валентина Ревенко, додаючи, що насправді це не єдина претензія до ЖЕКу у мешканців.

Вона каже, у підвалі будинку під першим, другим та третім під’їздами торік взимку жили безхатченки. Через це, зауважує жінка, у підвалі двічі виникала пожежа.

– Там і нині є облаштовані безхатьками місця. Це дуже ризиковано. А якщо знову буде пожежа? Ми вже не кажемо про те, що підвал захаращено відходами їхньої життєдіяльності, – скаржиться Валентина Ревенко, сподіваючись, що комунальники нарешті звернуть увагу на проблему.

На цю тему «КП» намагалася поспілкуватися з начальником ЖЕКу №7, проте він, як з’ясувалося, у відпустці, а голов­ний інженер на той момент саме був на виїзді. Проте пояснити позицію комунальників погодилася секретар ЖЕКу №7 Антоніна Філоненко.

– Там не каналізаційну трубу прориває. Там дуже часто забивається дворова каналізація, колодязі, що знаходяться на території будинку. Коли вони заповнюються, то в будь-якому будинку все йтиме в підвал. Водоканал промивав ці колодязі, але там жировики, гарячої води немає, тому і підтоплює, – говорить Антоніна Філоненко, пояснюючи, що замінювати трубу сенсу немає, адже це проблему не вирішить.

«КП» уточнила, чи живуть у будинку безхатьки, як запевняють мешканці. Секретар ЖЕКу запевнила газету, що там їх і близько немає.

– Та ні. Ми виходили туди неодно­разово, – переконує вона.

Проте фотографії, які надали «КП» жителі будинку, вказують на протилежне: у підвалі є обладнане місце для ночівлі безхатченків, поряд – побутові відходи, а ще й фекалії плавають...
e-max.it: your social media marketing partner