Наталка-Полтавка скоро повернеться на Театральну площу

,

1266Після того, як скульптуру Наталки-Полтавки, яку встановили торік на Театральній площі в Кіровограді, понівечили вандали, кіровоградці монумент більше не бачили. Полтавку відвезли на реставрацію до її автора – скульптора Григорія Савченка. У нього вона знаходиться й понині.

Усі, хто брав участь у святкуванні Дня міста торік, напевно, пам’ятають урочисте відкриття скульп­тури Наталки-Полтавки на Театральній площі. Тоді автор розповідав, що його витвір – це втілення образу української дівчини. З красунею фотографувалися всі охочі городяни й гості міста. Та за кілька місяців перехожі побачили скульп­туру вже в іншому вигляді – відра, які тримала Наталка, відірвали вандали. А сама дівчина позбулася руки. Зрештою, її забрали на реставрацію.

Відновлювати скульп­туру довелося її творцеві. Нині Григорій Савченко звітує: монумент готовий, аби знову прикрасити Театральну площу.

– Я був дуже засмучений, що мій труд спаплюжили. Це, я вважаю, або скульптура комусь не подобається, або прояв вандалізму, – каже майстер і додає, щоб пошкодити скульптуру, вандалам знадобилися чималі зусилля. Адже поліефірні смоли, з яких виготовили Наталку, мають неабияку міцність.

– Щоб її розбити, треба було дійсно витратити немало сил і часу, – пояснює Григорій Савченко.

Зараз Наталка-Полтавка числиться на балансі театру імені Кропивницького. Проте там вважають, що долею архітектурної роботи мають опікуватися комунальники, а не діячі культури. Через це обласна рада ініціювала передачу монумента місту.

– Обласна рада підготувала певний пакет документів і передала їх листами на розгляд міської ради. Я думаю, що найближчим часом міська рада розгляне це питання, – каже начальник відділу обліку, відчуження та управління майном обл­ради Андрій Шепель.

Тим часом автор Наталки-Полтавки запевняє, що кіровоградці незабаром знову милуватимуться його творінням. Сподівається, городяни піклуватимуться про скульптуру краще, ніж торік.

– Ми робимо скульп­тури не для себе, а для людей. Хочеться, щоб Наталка вже стояла на місці. Зараз вона відреставрована, – каже Григорій Савченко і додає, що до дня народження міста вона вже, напевно, стоятиме на Театральній площі.


e-max.it: your social media marketing partner