Мешканці новомиргородської двоповерхівки щоночі здригаються, бо їхній будинок тріщить

,

09010У Новомиргороді торік дощовими водами розмило фундамент двоповерхівки. На місці утворилося шестиметрове провалля. Втім, досі будинок на вісім квартир стоїть напівзруйнований. Двом родинам із осель довелося виїхати. Решта мешканців вночі чують, як будівля тріщить.

Із восьми квартир у будинку найбільше постраждало дві кутові. Стіна в оселі Бережних практично обвалилася. За кілька років до руйнування родина зробила у своїй двокімнатній квартирі ремонт.

Коли фундамент будинку розмило, Олександр із Наталією були за кордоном. Про зруйноване житло дізналися телефоном.

– Тут робоча стіна, красива кухня була, на замовлення робили..,– пригадує жінка.

– Мало не плакали, без помешкання зосталися, – додає чоловік.

Тоді рятувати житло кинувся батько Олександра разом із сусідами. Зовні встановили підпору, зсередини стіну зафіксували металевою розтяжкою. Підозрюють – обвал стався через підземні катакомби.

На те, щоб зупинити подальше руйнування будинку, його мешканці вже витратили 80 тисяч гривень. Але цього замало. Додає проблем і той факт, що двоповерхівка належить шахті, яка в Новомиргороді давно не працює.

– Вісім квартир уже тисяч по десять скинулися. Одна машина бетону з Кропивницького обійшлася десь 15 тисяч, – говорить сусідка Бережних – Галина Фляга.

– Будинок не стояв ніде на балансі. Він не обслуговувався більше 30 років. Проблематично надати допомогу, немає сьогодні правового механізму для вирішення, – пояснює міський голова Новомиргорода Ігор Забажан.

Нині будинок продовжує тріщати.

– Ось тут плитка посипалася. Будинок тріщить, страшно! Вночі спиш і чуєш тріск, – бідкається Галина Фляга.

Аби отримати матеріальну допомогу, мешканці будинку створили ОСББ. З міського бюджету отримали 20 тисяч. Таку ж суму чекають у вересні. Але й цього, переконані люди, не вистачить на відновлення житла. На порозі зима. Тому чекають на допомогу від обласних посадовців. Там про проблему знають.

 

текст: Юлія Бабак

фото CBN

e-max.it: your social media marketing partner