Не такий страшний Крим, як його малюють?

,

1236Якщо взяти за мету переконати наших співвітчизників у тому, що після анексії Криму життя на півострові погіршилося, це можна зробити. Власне, над цим і працюють нині центральні медіа, формуючи міфи і страшилки про тамтешнє сучасне життя. Так само, якщо захотіти, можна знайти купу фактів про позитивні зміни в Криму після приєднання до Росії. Тож, аби не бути голослівними, «КП» публікує фотодокази зі «столиці» півострова, які самі про все розкажуть.

Провал курортного сезону?
1240Безперечно, значна частина українців цьогоріч принципово не поїхала на відпочинок у Крим, обравши замість комплекту «море+гори» або гори – Карпати, або море – Одесу, Херсон чи Миколаїв, або взагалі – закордон. Проте у Севастополі пляжі, як і торік, добряче заповнені відпочивальниками. Навіть на так званих диких, куди треба діставатися більше години і трьома видами транспорту, теж не завжди знайдеш вільні місця для власного коцика.


Російська пропаганда
1239Про те, що Крим відтепер у складі РФ, чи не на кожному кроці нагадують триколори. Вони і на балконах, і на магазинах, і на адмінбудівлях… Машина пропаганди там працює просто шаленими темпами.

Паралельно на півострові розвивають культ особистості – Путін в основному персонаж позитивний і жодного натяку на агресора.

Футболки з «президентським» принтом можна придбати чи не в кожному кіоску на Приморському бульварі Севастополя.

Належність півострова до Росії також на кожному розі підкреслюють біл-борди партій РФ, які радо вітають Крим «вдома» і пропонують на виборах віддати голоси за них.
 

Валюта – рублі
1237Розраховуватися рублями звикли ще далеко не всі жителі півострова. Зізнаються, аби зорієнтуватися, про себе конвертують вказані ціни в рублях у гривні.

Щодо «космічної» вартості на продукти у Криму – все вигадки. Фактично, у крамницях ті самі ціни, що й в середньому по Україні, зокрема, в Кіровограді. З різницею у кілька копійок, ну максимум у гривню-дві. Єдине, що дійсно подорожчало, так це свинина і яловичина. Там за неї правлять в середньому 250-300 рублів. У гривнях ділимо на три – це десь 85-100 гривень за кіло!

Ще один міф – порожні полиці у супермаркетах. Дійсно, у деяких магазинах, наприклад, у мережі «Фуршет» відсутня у продажу риба, а деякий час через переоформлення ліцензії не відпускався алкоголь. Однак, для порівняння, в «АТБ» можна придбати будь-які продукти. Щоправда, асортимент на деякі товари збіднів.

 
Проїзд – внутрішній і зовнішній
1242Вартість проїзду у громадському транспорті в Криму не змінилася. У тролейбусі квиток коштує 5 рублів, в автобусах і маршрутках – 6, 8, 10 рублів. У розрахунках на гривню – все, як і до анексії.

До речі, вартість квитків на потяг до самого Криму також не зазнала разючих змін, як про це повідомляли деякі центральні мас-медіа. Насправді, мова йде про подорожчання квитків на потяг лише на кілька гривень. Це звичний процес на «Укрзалізниці».

До слова, аби потрапити у Крим, закордонний паспорт не потрібен. Спочатку вас зустрінуть вітчизняні прикордонники, а потім російські. Вони лише перевіряють український паспорт. Російським ще треба віддати видану провідником потягу міграційну картку, в якій слід вказати прізвище, дату народження, паспортні дані та мету поїздки до Криму.

Ще однією очевидною зміною у Криму є оновлення парку міського транспорту. Кримчани задоволені новими автобусами й тролейбусами – їхню появу називають «гуманітарною допомогою». Кажуть, з «гуманітаркою» отримали не тільки новий транспорт, а й технічне обладнання для навчальних закладів.
 

Крим ще не до кінця втрачений!
Приїхати в Крим українцеві і бачити, як на ще вчора рідній території майорять чужі прапори і як новоспечені росіяни радіють новому життю в РФ, згадуючи нестерпне життя в Україні, звісно, дуже боляче. Так само боляче усвідомлювати, що тепер приїздиш у Крим милуватися краєвидами не рідними, а уже іншої держави, що тепле море, яке вчителі в школі називали нашим, українським, майбутні учні знатимуть як окуповане і чуже. Та попри всі втрати, на душі стає так тепло і так світло, коли на Приморському бульварі Севастополя увечері вуличні музиканти грають знайомі хіти «Океану Ельзи».

1241

e-max.it: your social media marketing partner