У Кіровограді більше тижня горіло сміттєзвалище, поки люди не забили на сполох

,

1234Більше тижня жителі мікрорайонів Завадівка й Масляниківка, а також селища Гірничого не могли ні спати, ні вести домашнє господарство, навіть нормально дихати було важко. Все – через страшенний сморід із завадівського сміттєзвалища. Страждали від їдкого запаху і дорослі, і малі. З відчаю люди стукали у всі можливі двері. Зрештою достукалися – загорання ніби погасили, утім сумніваються, що сморід зник надовго.

Кіровоградці Ларисі Брагинській влітку хоч виїзди із власних квадратних метрів. З року в рік жінка і її діти задихаються від смороду, що тягнеться з боку сміттєзвалища.

– У мене діти хворіють на астму, тож для мене це взагалі катастрофа. Не лише у мене діти є. Їхала сьогодні з людьми в автобусі, то кажуть, це ж страхіття було, дихати просто неможливо, – ділиться жінка і водночас дякує тим, хто нарешті загасив полум’я. Каже, нині можна дихати чистим повітрям, а не труїтися їдким смородом.

«КП» звернулася до начальника міського управління ЖКГ Олександр Хачатуряна за поясненнями, чому так довго ніхто не брався за займання. Чиновник відповів, що питання не в його компетенції.

–Я не знаю, що там. Якщо хтось підпалив, я не можу вам сказати, хто його підпалив. Все, що я знаю, так це те, що сміттєзвалище утримує конкретне підприємство. Його передали ще в минулому скликанні в оренду. Наскільки я знаю, у них є бригада, яка здійснює гасіння. Вони не приймають зараз всякі гуми, щоб там не було отаких займань, як ви кажете, – пояснює Хачатурян, а от яке саме підприємство орендує звалище – не сказав, бо нібито не знає.

«КП» з’ясувала, що завадівське сміттєзвалище належить кіровоградській філії №2 ТОВ «РАФ-ПЛЮС». Цікавимося там, чому допускають загорання.

– Ми займаємося лише вивозом сміття, – заявила працівниця ТОВ «РАФ-ПЛЮС Олена Коваленко.

«КП» зв’язалася з пожежними. Адресувала те саме питання: хто відповідальний за дискомфорт людей. Пожежні цілком умотивовано зазначили, що реагують лише на проблему, а не на її причину. Власне, і цього разу рятували людей від їдучого запаху.

Зрештою, «КП» вдалося дізнатися, хто ж таки орендує сміттєзвалище – ТОВ «КАТП-1128». Як пояснив газеті адвокат підприємства Віктор Радкевич, із 24 гектар сміттєзвалища підприємство орендує 18. І горить нині там не сміттєзвалище, а прилегла до нього територія, поле.

– У даному випадку горить не сміттєзвалище, а територія Первозванівської сільської ради. На Завадівці її називають «абрикосовий сад». Горить за метрів 100 від території смітника. Підприємству допомагають рятувальники, добровільна пожежна дружина. Це не наша територія. Горить не сміття, а суха трава, – переконує Радкевич.

Тим не менш, зараз жителі сусідніх із звалищем мікрорайонів заспокоїлися. Кажуть, сморід зі сторони гігантського тліючого смітника припинився, дихати стало легше. Проте люди тут же додають, що така радість не надовго – досвід підказує, що при нинішній погоді буде ще не одне загорання. Однак, хто відповість за це – не відомо.
e-max.it: your social media marketing partner