У Петрівському районі громада розділилася через перехід до помісної церкви

,

08656Через перехід із Української Православної Церкви Московського патріархату до Православної Церкви України громада Чечеліївської сільради Петрівського району розділилася на два табори. Півроку тому там провели збори. А минулого тижня люди знову зібралися, аби аргументувати своє рішення.

– Оце дивлюся я на вас усіх, шановні українці. Ви ж ходите всі по українській землі, їсте українське… Шановні священики, благородіє, чи як там по-руському, скажіть мені, чого ви добиваєтеся з цієї церкви нашої чечеліївської?! Чого ви усі з владикою в оцю Чечеліївку пішли?! Всі прийшли на готове, – запитує на емоціях тамтешня жителька Ніна Нетюхайло.

Священики наполягають, рішення громади про перехід незаконне. На їхнє переконання, вони і є представниками української церкви. Тож змінювати канонічну приналежність наміру не мають.

08661– Ми як священики заявляємо: нікуди переходити не збира­ємося, ми є УПЦ і молимося ми за свого предстоятеля митрополита блаженнішого Онуфрія, молимося ми за свою владу, ніякі кулі ми не купуємо в серця наших хлопців, а ще й навпаки – допомагаємо їм і завжди молимося за них, – апелює благочинний Петрівського району Олександрійської єпархії УПЦ Дмитро Городецький.

– Ми залишаємося вірними УПЦ на чолі з митрополитом Онуфрієм і будемо молитися за тих людей, які, знаєте ото, недопонімають і не слухали свого священика… Прийде час і вони все поймуть, – додає протоієрей Свято-Покровського храму в Чечеліївці Микола Бойко.

За священнослужителя заступається дружина. Каже, отець Микола – світла людина і щодня молиться за громаду.

08663– Я до вчителів ніколи в житті не прийшла і не сказала, як дітей вчити. Я їм довіряю. А ви – ні! Ви прийшли мене тут топтати… За отця Ніколая я хочу сказати, ви не знаєте, яке в нього складне життя. Ви не знаєте, як він молиться за кожну людину… Який священик насправді, – заявляє дружина священнослужителя Ніна Бойко.

Натомість очільник села бачить інший вихід із ситуації. Вважає за краще зареєструвати дві релігійні громади і проводити богослужіння в храмі по черзі.

– Слід зареєструвати дві громади. Є храм, який побудований в 1905 році, він є археологічною пам’яткою. Визначаються години проведення богослужінь – одні в один час, інші – в інший. І всі питання вирішені, – пропонує голова Чечеліївської сільської ради Сергій Дяченко.

Утім прихожани налаштовані категорично. Прихильникам Православної церкви України радять звести власний храм, а тим, хто відстоює Українську Православну Церкву – забиратися в Москву. Крапку в протиріччях поставить спеціальна комісія облдержадміністрації. Саме її фахівці дадуть висновок, наскільки законним було рішення громади про перехід до помісної церкви.

 

0866008662

 

текст і фото: Лілія Кочерга

e-max.it: your social media marketing partner