В обласному центрі презентували мурал за мотивом картини Ліпатова «Променад на Дворцовій»

,

08549Мурал-репродукцію картини Андрія Ліпатова «Променад на Дворцовій» офіційно презентували у Кропивницькому. Ідея створити стінопис виникла два роки тому, коли зайшла мова про утеп­­лення стіни обласного художнього музею. Власне тоді вирішили, що енергоефективність можна поєднати з мистецтвом.

З того моменту науковці, художники й представники влади провели з півсотні комісій. Тривалий час визначалися з композицією муралу. Згоди дійшли лише в травні цього року. Обрали жанрову сцену Андрія Ліпатова.

– Художник цікавий тим, що він без освіти, його творчість можна визначити як наївний живопис, але він настільки цікавий і самобутній, що його картини відомі не тільки в нашому місті, а й за межа­­ми України, – говорить заві­­дувач відділом обласного художнього музею Анатолій Кімнатний.

Оригінал «Променаду на Двор­­цовій» знаходиться у приватній колекції. Автор створив дублікат картини для своїх знайомих.

– Мотиви для своєї картини Андрій Ліпатов брав із листівок старого міста. Повтор вирішив зробити для своїх знайомих, які всиновили дитину з Америки, і попросили його, щоб щось він передав, якісь чудові місця нашого міста, – розповідає головний зберігач фондів обласного художнього музею Валентина Ноженко.

Використати сюжет картини для стінопису ініціатори муралу не могли без дозволу родини художника. Дружина та син Ліпатова не заперечували, навпаки хотіли, щоб «Променад на Дворцовій» став прикрасою міста.

– Ми звернулися до Марини Валентинівни, дружини Андрія Ліпатова, і до сина. Вони одразу сказали, якщо це не комерційний проект, то будуть раді. І дали дозвіл використовувати різні роботи, – ділиться директор обласного художнього музею Тетяна Ткаченко-Суханова.

Над муралом працювали четверо майстрів із Києва. Робота тривала 21 день. За кілька днів до презентації художники допрацювали композицію – справа у вікні зобразили автора картини – самого Андрія Ліпатова. Він виглядає у вікно і ніби стежить, за тим, що відбувається біля обласного художнього музею.

Площа полотна – майже 300 метрів. На створення муралу витратили 50 літрів фарби. Таке оновлення стіни музею кропивничанам до вподоби.

– Радісно, що на стінописі зобразили картину Ліпатова. Він був нашим другом протягом багатьох років. Дуже світла і радісна людина, дуже талановитий художник. Тому це великий позитив для нашого міста, – коментує кропивничанка Людмила Іванцова.

У перспективі музейники сподіваються облаштувати поряд зі стінописом зону відпочинку. Проект уже подали до міської ради.

 

0855008551

 

текст: Марія Тарасенко

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner