За сім років Кіровоградщина показала найнижчу явку на виборах – менше 50%

,

08547Участь у голосуванні 21 липня на Кіровоградщині взяли 360 тисяч 296 осіб – це 49,4% виборців. «КП» проаналізувала активність жителів області у виборах із 2012 року. Нинішня явка дійсно найнижча за останні сім років. Наприклад, у парламентських виборах 2012 року участь узяло 54,25% виборців. На позачергових виборах до Верховної Ради в 2014-му явка становила 53,72%, а на дочасних виборах президента того ж року – 60,25%. Найвищий рівень активності волевиявлення жителі Кіровоградщини показали цьогоріч навесні, коли обирали очільника держави. Тоді встановили фактичний рекорд – 60,53% виборців прийшло на дільниці. Від самого ранку в неділю, 21 липня, «КП» стежила за процесом голосування. У цілому вибори минули спокійно і без ексцесів.



Каструля замість сейфу08548

Коли за кількадень до голосування у соцмережі з’явилася світлина опечатаної каструлі з написом на ній «сейф» і поясненням, що так зберігаються бюлетені на одній із дільниць у Кіровоградській області, багато хто подумав, що це фейк. Однак – ні. У такому «сейфі» дійсно довелося зберігати виборчу документацію дільничній комісії у Великоандрусівській об’єднаній громаді Світловодського району. Як пояснила користувачка соцмережі Валентина Стеценко, тамтешній сільський голова просто відмовила у забезпеченні сейфом ДВК. Врятувала ситуацію старший лейтенант Світловодського відділення поліції Дар’я Негода – вона сама привезла на дільницю сейф, прапор і додаткове освітлення.

Порушення у день голосування

У день виборів поліція Кіровоградщини отримала 52 повідомлення про порушення законодавства. До Єдиного реєстру досудових розслідувань правоохоронці внесли п’ять фактів. Один – за незаконне використання виборчого бюлетеня і ще чотири – за незаконне знищення виборчої документації. Також поліція склала два адмінпротоколи за розпивання алкогольних напоїв у заборонених місцях або появу у громадських місцях у п’яному вигляді та за незаконну агітацію.

На випадок в Олександрії поліція не стала жорстко реагувати. Там на емоціях жінка викреслила у списку виборців неіснуючих людей за її адресою. Вона пояснила, знаходить чужих осіб за своїм місцем проживання не перші вибори.

– Я прийшла на вибори сьогодні і виявила, що другий раз у моїй квартирі приписана стороння особа – вона не існує, я не знаю її… Я емоційно висказалася, зчинився конфлікт, – коментує олександрійка.

– Їй подали список виборців, щоб вона за себе розписалася. Аж раптом стала черкати у списках. Це заборонено робити! Підійшли чергові поліції, відвели іі у бік. Потім слідчу групу викликали, – розповідає про інцидент заступник голови дільничної виборчої комісії №350761 Леонід Чаус і додає, жінка раніше зверталася до ДВК зі схожими претензіями, але їй порекомендували розібратися з проблемою у відділі державного реєстру виборців. – Це винятковий випадок такої реакції.

Чого люди чекають від виборів?

У Компаніївському районі, а це округ №100, люди йшли на дільниці з очікуваннями змін. Найактивніше у Сасівці і Мар’ївці голосували вранці. У Сасівці традиційно волевиявлення відбувалося у сільській школі, Мар’ївка облаштовує дільницю у сільському клубі.

– Зовсім не тяжко за наше майбутнє голосувати, – говорить Олександр із Сасівки.

– Хочу, щоб у нашій країні люди жили краще, щоб розігнали оцих бандитів, – ділиться надіями Володимир із Мар’ївки.

Попередні результати

У регіоні, як і у всій країні, лідирує пропрезидентська партія «Слуга народу». За неї жителі області віддали трохи менше 52% голосів.

У чотирьох одномандатних виборчих округах – 99, 100, 101 і 103 також конкурентів обійшли кандидати від «Слуги народу».

Зокрема у 99-му окрузі перемогу святкує Олександр Дануца – за нього, згідно з даними ЦВК, яка опрацювала 100% електронних протоколів, проголосували 28 тисяч 135 виборців, або 36,87%. У 100-му окрузі – Ігор Мурдій, за нього свій голос віддали понад 43% або майже 30 тисяч виборців. У 101-му 27 тисяч 509 виборців, або 42,15% підтримали Юрія Кузбита. У 103-му лідером перегонів став Олег Воронько, за якого проголосували 25 тисяч 964 виборці або 38,01%, за даними 100% опрацьованих електронних протоколів.

Єдиний округ – №102 – підтримав самовисуванця Олеся Довгого. Йому свої голоси віддали 28 тисяч 834 виборці, або 40,71%.

Виборчі схеми

На цих виборах, як заявляли експерти, чи не найбільшою проблемою, яку створювали конкуренти один одному, висунення кандидатів-двійників. Такі факти на Кіровоградщині мали місце у 100-му окрузі та 103-му.

У 100-му, наприклад, на вибори йшли двоє Крутьків Юріїв Миколайовичів. Один із кандидатів родом із Херсона, генеральний директор агрофірми «Славутич». Балотувався від Аграрної партії України. Інший – народився в Чернігові, на вибори йшов самовисуванцем. Однак незадовго до дня голосування Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію останнього на підставі поданої ним заяви. Тож у бюлетені на імені Крутька-двійника поставили штамп «Вибув» і голоси в основного Юрія Крутька ніхто не відтягнув.

Гірша ситуація склалася у виборчому окрузі №103. Там ЦВК зареєструвала двох Коваленків Сергіїв Петровичів. Основний кандидат – чин­­ний перший заступник голови облдержадміністрації, представник команди очільника Кіровоградщини у 2014-2019 роках Сергія Кузьменка й балотувався від «Європейської солідарності». Інший – уродженець Одеської області, нині живе в Києві. Працює керівником проектів у громадській організації «БФ «Слуга народу».

За основного Коваленка проголосували – 3 тисячі 926 осіб, за клона – 3 тисячі 105. Очевидно, що другий впорався зі своєю функцією і таки відтягнув голоси. Фактично мова йде про 4,54%.

– Це така політична технологія клонів, яких використовують для того, щоб знизити рейтинг конкурента. Таку схему досить часто застосовують, коли у кандидата є шанси або на перемогу, або бути в лідерах, – пояснює кандидат політичних наук, політичний експерт Руслан Стадніченко.

Як зазначається на сайті ЦВК, кандидат-клон подав документи на реєстрацію буквально на наступний день після основного Коваленка, а зареєстрували обох 24 червня.

У відомостях про себе клон вказав, що є керівником проектів громадської організації «БФ «Слуга народу».

Всеукраїнський рух ЧЕСНО нарахував 86 кандидатів-клонів на 55 округах у 18 регіонах і Києві, які так чи інакше вказували у своїх біографіях причетність до співзвучних пропрезидентській партії назв підприємств і організацій.

Громадська організація «БФ «Слуга Народу» по Україні зареєструвала 11 своїх кандидатів-клонів. Усі вони зазначили про себе в документах, що є керівниками проектів. Балотувалися як самовисуванці.

Відповідно до інформації, вказаній у держреєстрі, ГО «БФ «Слуга народу» виникла цьогоріч у березні. Її керівник – Віктор Христофор, а засновники юридичної особи – Анастасія Козловська з Рів­­ненщини і Андрій Нестріляй – житель столиці.

Разом із тим, громадська організація фігурувала у судових суперечках саме в частині виборів. Реальна партія «Слуга народу» позивалася до кандидатів-клонів ГО про скасування в тих реєстрації. Проте суди залишали рішення ЦВК у силі.

Хто фактично стоїть за створенням інкубатора клонів – з’ясувати доволі непросто. Втім Анастасія Віталіївна Козловська або її повна тезка числиться у засновниках чи у керівниках ще кількох юридичних осіб. Кінцевим бенефіціаром однієї з таких є жінка з пропискою у Донецькій області. Підприємство має мільйон гривень статутного капіталу…

– Єдині, кому це було вигідно, – «Слузі народу» і панові Цапюку. Припустимо, останньому, бо це питання боротьби в місцевій політиці. Але це тільки припущення, – коментує Руслан Стадніченко.

Раніше експерти зазначали, що на всеукраїнському рівні проросійські сили готуються до реваншу і наголошували на небезпеці таких тенденцій. Навіть попередні результати голосування вказують на знач­­ний відсоток підтримки партій лівого спрямування.

Саме 103-й округ дав «Опозиційній платформі – За життя» найбільшу кількість голосів, по­­рівняно з результатами на інших округах Кіровоградщини, – там партія Медведчука посіла друге місце.

Знайомі обличчя у Раді

За результатами виборів, до парламенту також потрапляє син крупного на Кіровоградщині фермера Олег Тарасов, який ішов у списках «Слуги народу».

Зустрінуться у Раді і двоє колишніх очільників регіону – Сергій Ларін, за списком «Опозиційної платформи – За життя» і Андрій Ніколаєнко – мандат отримає як представник «Батьківщини».

 

фото: Ігор Філіпенко, з соцмережі

e-max.it: your social media marketing partner