У Кропивницькому під час затримання патрульними помер водій легковика

, КП

08546Минулого тижня Кіровоградщину сколихнула новина – у Кропивницькому під час затримання патрульними помер водій легковика. Трагедія сталася у ніч із 16 на 17 липня. На розі вулиць Садової і Паризької комуни поліцейські зупинили водія за порушення правил дорожнього руху. Під час затримання застосували спецзасоби. Чоловік помер на місці. Родичі загиб­­лого заявили, що винні у смерті копи. Поліція закиди спростовує. І перша, і друга сторони оприлюднюють відео. На одному видно, як патрульні б’ють чоловіка кийками. На іншому, як той провокує правоохоронців.

Загиблий – 51-річний майор міліції у відставці Олександр Собченко.

За словами сина померлого Богдана, того вечора вони з батьком були вдома, але хтось зателефонував і він терміново поїхав.

– Я навіть не почув, як він поїхав. Невдовзі батько зателефонував і сказав, що його зупинили поліцейські біля повороту на Садову, попросив мене привезти документи. Я зателефонував брату, який був зі своєю дівчиною там неподалік. Ми приїхали всі разом і побачили, що його витягували з машини. Моя дружина підійшла до патрульних і намагалася поговорити з ними, віддати документи та з’ясувати ситуа­­цію, але вони сказали: «Хто ви такі? Ідіть звідси!». Один із них почав нас бити кийком – батька, мене, брата, дружину. У брата і дружини залишилися сліди. Мене затримали одразу. Я знімав інцидент на відео, телефон забрали, відео видалили, – розповідає Богдан Собченко. – Також патрульні застосували перцеві балончики. На вулицю вибігли мешканці сусідніх будинків, почали кричати: «Що ви робите?!». Батько вже лежав у наручниках, але вони все одно продовжували його бити. Один із поліцейських сів йому на голову, інший добивав кийком.

Невістка Ольга Собченко додає, свекор не намагався чинити опору. Тільки коли в Олександра Собченка кров пішла через рот, поліцейські припинили бити.

– У батька вже посиніли губи, ми просили викликати швидку, але ті не реагували. Медиків викликали люди. Поліцейські, які прибули згодом, намагалися надати йому допомогу, але він уже був мертвим.

У патрульній поліції кажуть, що водій сам спровокував бійку.

– Водій всіляко намагався уникнути спілкування з патрульними, затягував час, намагався піти з місця події. Під час спілкування з водієм виявили ознаки алкогольного сп’яніння, викликали допоміжний екіпаж. Водій відмовлявся називати себе і надавати будь-які документи. Казав, що їх привезуть родичі. Коли приїхали його родичі, водій почав вести себе дуже агресивно. На неодноразові попередження патрульних про застосування мір фізичного впливу або спецзасобів – не реагував. Через це сталася сутичка. Трьом патрульним нанесли тілесні ушкодження. Поліцейські були змушенні застосувати міри фізичного впливу і спецзасоби, в тому числі сльозоточивий газ і резинові палки. Водія затримали, поклали на землю, йому одягли кайданки, – озвучує свою версію подій керівник патрульної поліції Кіровоградщини Антон Цюцюра і додає, після цього патрульні почали затримувати родичів водія, оскільки з ними теж виникла сутичка. – За хвилину після затримання водія, патрульні помітили, що він втратив свідомість і перестав подавати ознаки життя. Патрульні почали проводити реанімаційні дії, надавати домедичну допомогу і викликали швидку. За кілька хвилин після прибуття, лікар констатував смерть потерпілого.

Антон Цюцюра повідомив, що департамент поліції ініціював службове розслідування, також відомості за цим фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Родина майора міліції у відставці Олександра Собченка звернулася до президента Володимира Зеленського з тим, щоб слідство «було правдивим».

– Ми звернулися для того, щоб він вчинив своє прези­­дентське втручання і слідство було правдивим. Були покарані ті, хто бив, хто був там присутній, ті, хто втекли і ті, хто зараз сидять у начальниках і генералах за те, яких людей вони набирають і за те, що їх прикривають, – заявила невістка загиблого Ольга Собченко.

У неділю Собченки поїхали до столиці, аби зустрітися з президентом. Рідні загиблого майора фактично упіймали Володимира Зеленського на виборчій дільниці. Під час короткої розмови, за словами Ольги Собченко, президент пообіцяв допомогти.

У вівторок близько півтори сот­­ні містян вийшли під стіни міської ради на акцію «Поліція вбиває».

Захід почали з хвилини мовчання за загиблим. Учасники тримали у руках плакати «Поліція вбиває», «Винних за грати», «Поліція має захищати», «Ми не для того вас наймали, щоб ви нас вбивали». Перед присутніми виступили рідні покійного. Вони заявили, що проводитимуть незалежну експертизу на встановлення причин смерті Олександра.

Водночас начальник поліції в області Роман Козьяков заявив, що експертиза не встановила тілесних ушкоджень на тілі загиб­­лого.

– Судмедексперт не зафіксував тілесних ушкоджень. Смерть настала з інших причин. Як записано в акті судово-медичного дослідження, причина смерті встановлюється, – зазначив він.

Уже в день акції протесту начальник патрульної поліції Кіровоградщини Антон Цюцюра заявив, що чотирьох його підлеглих, причетних до сутички, відсторонили від виконання службових обов’язків.

 

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner