У дендропарку ледь не вбилася дитина (ДОПОВНЕНО)

,

1192Минулого четверга маленька Даніела з батьками з Севастополя приїхала на літні канікули до бабусі з дідусем у Кіровоград. Проте вже наступного дня життя дівчинки рятували в реанімації… За останній місяць це другий випадок, коли атракціони виходять з ладу. Однак ані чиновники, ані власники вперто не хочуть бачити небезпеку! Останні просто заробляють гроші.

Родина Федорових, а це мама Віталіна, тато Владлен і семирічна Даніела, за день по приїзду як завжди вирушила на відпочинок до дендропарку. Прогулянки там для сім'ї вже стали традиційними, коли бувають у Кіровограді. Однак відпочинок обернувся для сім’ї бідою: під час того, як Даніела з татком каталася на каруселі «Орбіта», люлька, в якій сиділа дівчинка, почала тріщати і розсипатися, а дитина просто вилетіла звідти, впавши долу майже з десятиметрової висоти!

1196– Владлен сів із донькою. Віта стояла біля атракціону. Під час роботи каруселі щось тріснуло, потім почало виливатися мастило. Тато тримав дівчинку, однак після удару її викинуло. Він не зміг її втримати. Пролетіла метрів 8 і впала просто на землю, вдарилася головою. Швидка за хвилин 5 приїхала, лікарі забрали до реанімації… – розповідає події того трагічного дня дідусь Даніели Юрій Іванович.

Нині дівчинка знаходиться в обласній дитячій лікарні. Учора її перевели з реанімації до окремої палати. Діагноз – черепно-мозкова травма, перелом кісток зводу черепа. До цього часу Даніела у важкому стані, констатують лікарі.

1195– Продовжується інтенсивна терапія. Зараз дівчинка потребує подальших консультацій нейрохірурга – у неї черепно-мозкова травма середнього ступеню тяжкості. Треба не пропустити розвиток важкого внутрішньочерепного ускладнення. Курс лікування триватиме близько місяця, – пояснює дитячий нейрохірург Людмила Душкіна і додає, що про реабілітацію Даніели зараз говорити зарано.

Тим часом дідусь дівчинки говорить, що мала постійно капризує і скаржиться на головний біль, а ще їй постійно колять знеболююче.

Тим часом на офіційному сайті корпорації «ХХІ століття», до якої входить дендропарк, а власниками є подружжя Онулів, з’явилася скупа заява. Її автори повідомили, що взяли на себе всі витрати на лікування. Проте Юрій Іванович каже, що від допомоги родина відмовилася.

– У п’ятницю підходили якісь люди, пропонували якісь гроші, але ми не взяли ні копійки. Все в лікарні є, а чого не вистачає, за власний кошт купуємо. Поки справляємося самі, – повідомив чоловік.

А ще дідусь постраждалої дівчинки переконаний, що такі випадки треба викорінювати, адже наступний інцидент може мати куди страшніший фінал.

– Я чув, що це вже не перший випадок, коли у дендропарку трапляються аварії на атракціоні. Для нас зараз головне – життя онуки. Я вважаю, що так цю справу полишати не можна. Слава Богу, що дитя живе. А якби на людей, які довкола стояли чи ходили, посипалися ці каруселі… Багато могло би бути жертв… Раніше чув про такі випадки, якось обходило стороною, а нині, коли відчув, як мовиться, на власному досвіді…не дай Боже, – бідкається Юрій Іванович.

Контроль за атракціонами у Кіровограді здійснює обласне управління Держгірпромнагляду. Керівництво установи запевнило «КП», що атракціон «Орбіта», як і всі інші атракціони, перевірку пройшов у квітні цього року, тобто, перед початком сезону. Порушень чи недоліків на каруселі, з якої випала Даніела, фахівці не зафіксували.

– На момент, коли відбувся цей випадок, у документації терміни не порушені, працівники дендропарку мали право експлуатувати «Орбіту». Вся дозвільна документація є. Атракціон відповідав вимогам безпеки, – переконує начальник територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в області Володимир Береславський.

Чиновник додає, що «Орбіта» – об’єкт підвищеної небезпеки. Чому під час роботи каруселі з усіма дозволами відбулася поломка, з’ясовуватиме профільна комісія. Єдині варіанти, які нині розглядає Володимир Береславський, як причини трагедії – «втомленість» металу чи дефекти, або ж якісь порушення експлуатаційного режиму. Однак на всі сто посадовець переконаний у тому, що поломка свіжа і має технічне походження.

1194Тим часом за справу взялися правоохоронні органи. Обласна прокуратура вже перевіряє управління Держгірпромнагляду. Попередньо справу кваліфікують за статтею «Службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки». Винним особам загрожує до 5 років позбавлення волі.

Поки правоохоронці шукають винних – дендропарк працює на повну. Як і раніше «Веселі гірки», що на ходу недавно втратили дві вагонетки, катають дітей. Тоді на щастя обійшлося без жертв. «Орбіта» ж, щоправда, стоїть. Її опечатали. А от чи понесуть відповідальність власники дендропарку – Онули – наразі не відомо. У них просто вилучили документацію.

e-max.it: your social media marketing partner