Жінка, яку звинувачують у вбивстві доньки, вимагає скасувати рішення суду про примусове лікування

,

07931Жителька обласного центру Олена Добродій вимагає скасувати рішення суду першої інстанції про примусове лікування. Її звинуватили у вбивстві півтора року тому рідної 12-річної доньки Каті. Жінка просить повторно дослідити обставини та докази кримінального провадження. З таким клопотанням адвокат звернулася до апеляційного суду. Як уже повідом­­ляла «КП», той злочин став одним із найрезонансніших за останні роки. Школярку Катю Добродій шукали усім містом. Правоохоронці, рятувальники, військові, а разом із ними сот­­ні добровольців прочісували Кропивницький і околиці. На п’ятий день дівчинку знайшли з пробитою головою і численими колотими ранами на тілі неподалік баз відпочинку в Обознівці Кропивницького району.

Тоді правоохоронці у вбивстві Каті запідозрили її маму Олену. Слідчим жінка зізналася – посварилася з донькою та у стані люті вдарила кухонною сокирою по голові. Потім тіло дитини вивезла на власній автівці за місто. Олену заарештували. Їй загрожувало до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. Та в ході слідства жінці провели психіатричну експертизу. Медики встановили, Олена має серйозні психічні розлади. Що вбивала рідну доньку – не усвідомлювала. Тож потребує примусового лікування.

«Як раніше було зазначено та встановлено висновком судово-медичної експертизи №9 від 2017 року Добродій О. М. під час вчинення правопорушення страждала на психічний розлад, що позбавляв її здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними. (…)Добродій О. М. потребує застосування примусових заходів медичного характеру з поміщенням у медичний заклад із суворим наглядом», – йшлося в ухвалі суду в лютому цьогоріч.

Саме це рішення сьогодні й оскаржує захист Олени Добродій.

– Оскаржили ми дане рішення лише тому, що воно винесене з порушеннями і не досліджено всі докази, які є по даній справі, – коментує адвокат Олександра Любович.

Якщо рішення про примусове лікування скасують, Олену випустять із психіатричної лікарні. А це поставить під загрозу життя молодшої доньки, переймається бабуся дівчинки.

– Її можуть випустити і тоді мені з шестирічною внучкою дове­деться просто їхати звідси… Ніхто не думає про маленьку Софію. Вона тільки-тільки піднялася, почала радіти життю. Коли їй говорять «мама» – дитину аж трясе. Вона вже все розуміє, – зауважує бабуся молодшої доньки Олени Добродій – Надія Городова.

У прокуратурі ж підкреслюють, якщо клопотання сторони захисту апеляція задовольнить, справу повернуть на дослідження до першої інстанції. Однак Олену при цьому з лікарні не випустять.

текст: Юлія Бабак

фото: архів «КП»
e-max.it: your social media marketing partner