Наталія Чернявська: Важливо, щоб будь-яка дитина виховувалася в родині і була щасливою

,

07819Сьогодні на Кіровоградщині живе майже 170 тисяч дітей, із яких близько трьох тисяч потребують родинного тепла. 2822 дитини вже виховуються під опікою у більш як півсотні дитячих будинках сімейного типу та майже у двохстах прийомних сім’ях. Решта чекають свого щастя відчути батьківську любов. Начальник служби захисту дітей облдержадміністрації Наталя Чернявська переконана, чужих дітей не буває.

– Кожна дитина має право на освіту, відпочинок, змістовне дозвілля і щасливу родину. Саме в цьому полягає державна політика це право забезпечити. Якщо робота ведеться системно, то щасливих дитячих доль стає все більше і такі історії надихають інших брати дітей, позбавлених батьківського піклування, у родину – говорить очільниця обласної служби захисту дітей.

Наталія Чернявська розповідає, в одному з сіл Кіровоградщини живе родина, яка протягом одинадцяти років виховує прийомних дітей, дарує їм сімейний затишок, тепло, радість і любов. Батьки виростили двох власних дітей, мають рідних онуків, але це не завадило їм взяти в родину інших дітей.

– А почалося все ще у 2008 році, коли по сусідству з ними померла жінка, яка сама виховувала одинадцятирічного сина. Хлопчик прийшов до сина, з яким товаришував, обійняв його і заплакав з горя. Батьки залишили в себе осиротілу дитину. Відразу оформили прийомну сім’ю. Цей хлопчик називав прийомних батьків мамою і татом, товариш став для нього рідним братом, – ділиться Наталя Чернявська історією щасливого усиновлення і додає, на цьому вона не заверши­­лася. – Того ж року подружжя взяло до себе ще двох сестричок десяти і дев’яти років. Нині прийомні діти виросли, здобули професії і навіть дехто має вже власні сім’ї. Проте завжди повертаються у батьківський будинок до мами і тата, які обігріли їх своїм сердечним теплом.

Очільниця служби каже, держава надала гідну підтримку цій родині – усім трьом дітям придбали по однокімнатній квартирі.

– Коли прийомні діти «вилетіли» з родинного гніздечка, батьки засумували. Під їхнім піклуванням залишається ще одна донька, проте незабаром і вона стане повнолітньою. Тож не вагаючись, подружжя вирішило взяти у родину ще чотирьох дітей. Сьогодні це уже не прийомна сім’я, а дитячий будинок сімейного типу, – продовжує Наталя Чернявська і констатує, нині в області влаштування у сім’ю потребують близько 190 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Чинне законодавство передбачає різні форми сімейного виховання дітей-сиріт, аби тільки малеча потрапила в родину, зауважує співрозмовниця «КП». Це усиновлення, опіка і піклування, прийомна родина, дитячий будинок сімейного типу.

– Усиновлення, звісно, є найкращою з усіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини. Тобто її беруть у сім’ю на правах рідної. Дитина може бути усиновлена з будь-якої форми влаштування: опіки, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, інтернатного закладу, якщо вона перебуває на обліку як дитина, котра підлягає усиновленню. Особа, яка усиновила дитину має право на грошову допомогу при усиновленні, у розмірі, як при народженні дитини, на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на отримання одноразової відпустки тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, – пояснює очільниця служби.

Опіка й піклування встановлюються для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх прав чи з інших причин залишилися без піклування, а також для захисту прав таких дітей. Здебільшого опікуном призначають людину, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах із підопічним.

На утримання дітей, які перебувають під опікою, виплачується державна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів на місяць відповідно до вікової категорії.

– Узяти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, можна у прийомну сім’ю чи у дитячий будинок сімейного типу. На утримання таких вихованців держава виплачує соціальну допомогу у розмірі двох встановлених прожиткових мінімумів на місяць відповідно до вікової категорії та грошове забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях у розмірі 35% розміру соціальної допомоги, – уточнює посадовиця.

Наталія Чернявська зазначає, як альтернативу притулкам, центрам соціально-психологічної реабілітації та інтернатним закладам, держава запровадила послугу, що передбачає тимчасовий догляд і виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

– Це тимчасове перебування дитини, доки вона чи її батьки подолають складні життєві обставини, або до набуття дитиною статусу сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, та визначення форми її влаштування, – пояснює співрозмовниця «КП» і констатує, сьогодні в області дедалі більше родин приймають рішення стати патронатними батьками. – Це не може не радувати. Але найбільше щастя буде тоді, коли кожна дитина матиме справжню сім’ю з люблячими татом і мамою.

текст: Любов Попович

фото: Ігор Філіпенко
e-max.it: your social media marketing partner