У Новомиргороді створюють європейський парк

, КП

07811У Новомиргороді триває робота над створенням сучасного парку відпочинку за останніми тенденціями європейських країн. Там уже облаштували фонтани, доріжки для пішоходів і газони. Парків із подібною концепцією в Україні майже немає.

Раніше Новомиргород славився п’ятитонним пам’ятником Леніну. Там, де нині розташували сучасний європейський парк, колись були суцільні хащі.

– Раніше були просто дерева, більшість із них в аварійному стані, було багато чагарників і сміття. Багато нетверезих тут ходили. Було лише кілька доріжок, але це так – як у лісі. І грати можна було хіба що в Мауглі. А зараз тут багато людей, діти катаються на роликах, на велосипедах. Загалом, мені, як батькові, порівняно з тим, що було, парк став значно кращим, – розповідає житель Новомиргорода Олександр Шестаков.

Тепер за будь-якої погоди щодня у парку багато відвідувачів – як дорослих, так і дітей. Тут часто влаштовують акції, флешмоби, фотосесії.

– Стало багато доріжок, атракціонів. Діткам подобається, вони хочуть сюди приходити, кажуть, мамо, ходімо в парк, ходімо кататися на павутинку, – додає мама шестирічної дівчинки Інна Дементій.

П’ятирічна Оксанка Воймаренко найбільше любить гратися біля фонтанів, а її старший братик Віталій – бігати з друзями.

– Я люблю бігати по травичці і біля фонтанчиків, бризкатись водичкою, – розповідає Оксана.

– І ми з друзями бігаємо там, на качелях відпочиваємо, – додає братик Оксани – Віталій.

 

07812

Масштабну реконструкцію центрального парку міська влада спільно з компанією «Велта» розпочали майже два роки тому.

– Це спільний проект громади, влади і бізнесу. Вирішили обрати саме центральний парк міста, тому що у нас фактично не було, де провести людям дозвілля, – каже міський голова Новомиргорода Ігор Забажан.

Під час реконструкції парку використовували новий підхід до паркобудування – геопластику. Сьогодні він позитивно зарекомендував себе в країнах Європи. В Україні використовують нечасто.

– Геопластика – це штучні елементи, які зроблені з землі. Це змінювання поверхневого шару грунту для того, щоб було привабливо і багатофункціонально. За допомогою геопластики ми утворили різні зони. Подібних парків в Україні досить мало. У нас поки що, на жаль, елементи геопластики у паркобудуванні використовують не так часто, бо це досить затратно, – продовжує Ігор Забажан.

 

0781307814

Площа парку – трохи більше п’яти гектарів. Нара­­зі облаштували близько 80% території.

– Ми використовуємо різні елементи освітлення. Це більше десяти видів елементів. Уже висадили більше сотні видів різних зелених насаджень – червоні клени, катальпи, лаванда і ще чимало різних видів кущів і квітів. Родзинкою, я думаю, стане, сакурова алея, яку цьогоріч будемо висаджувати спільно з громадою міста, – розповідає «КП» міський голова Новомиргорода.

Завершити реконструкцію парку планують уже наступного року.

– Ми плануємо розширити ще дитячий майданчик, облаштувати сцену, висадити дерева і кущі, які саме – зараз ще узгоджуємо з громадою і дизайнерами. Там будуть уже інші елементи освітлення й відпочинкові зони, – каже Ігор Забажан.

За два роки на створення парку витратили близько 10 мільйонів гривень. Загальна вартість всієї реконструкції за попередніми підрахунками – 20 мільйонів.

 

07816

 

фото: CBN

e-max.it: your social media marketing partner