Постраждалі від вибухів автоцистерни отримали компенсацію від міськради Кропивницького

,

09944Міська рада Кропивницького виділила 29 тисяч гривень на шість домогосподарств, які постраждали внаслідок вибуху автоцистерни наприкінці березня. Тоді місто здригнулося від семи потужних вибухів. На автостоянці біля газової заправки, неподалік житлового масиву, в повітря злетів газовоз. З нього, під час перекачування скрапленого газу в автоцистерну, стався витік палива. Після вибухів почалася пожежа. Вона знищила зо два десятки машин на парковці. Також вибухи пошкодили будинки, розташовані поряд.

– Таке враження, що ці хати підняло і поставило назад. Розумієте? Земля під ногами ходила. Зрозуміло, підуть і тріщини, і все… Подивіться, он, вагонка облетіла, але то таке. Її відновимо. А з цими тріщинами, що робити? – запитує господарка пошкодженого будинку Валентина Додоліна.

Від вибухів будинок Валентини вкрився тріщинами. Хвилею пошкодило стелю, розхитало вікна, розплавило двері. Оселя жінки від епіцентру події розташована за тридцять метрів. На ліквідацію пошкоджень від міської влади вона отримала сім тисяч гривень.

– На сім тисяч я можу лише відновити оцю вагонку і поставити двері. Все, – говорить кропивничанка.

Ремонт потрісканих стін до переліку збитків не врахували, переконана Валентина. У міськраді ж пояснюють, виплачувати компенсацію взагалі не були зобов’язані.

– Люди показували, що в помешканнях були тріщини, встановити, чи виникли вони внаслідок пожежі, чи ні, це, звісно, важко. Але, відповідно до висновку, який нам надало управління з надзвичайних ситуацій, прийняли рішення на засіданні комісії компенсувати конкретні суми по кожній адресі, – зауважує начальник управління соціальної підтримки населення міськради Юлія Вовк.

Усього на ремонт шести осель із міського бюджету людям виділили 29 тисяч гривень. Компенсацію виплатили всім, хто звернувся за допомогою, та мав право власності на будинок. Автостоянка ж, на якій вибухнув газ, і далі працює. Газова установка – ні. Про пожежу нагадує лише гора обгорілих автомобілів. Компенсацію власники не отримали. Кропивничанка Ольга, у якої згоріла «Нубіра», чекає на 77 тисяч гривень. Так підрахував незалежний експерт. Аби їх отримати, юрист порадив звернутися до суду.

– Поки чекаємо, що нам слідчі скажуть. Уже два місяці минуло, а результатів – нуль, – констатує власниця обгорілого авто Ольга Липкан.

Дехто з потерпілих компенсацію за згорілі машини вимагає від підозрюваних у спричиненні вибухів. Це директор і головний інженер фірми, що того дня перекачувала паливо з криворізького газовозу. Обоє й досі під домашнім арештом. Наполягають – витік газу спричинив технічний стан саме газовозу. Тому нічого не відшкодовуватимуть до завершення слідства.

– На офіс телефонують люди ледь не щодня і вимагають, щоб ми їм повернули кошти. Я розумію їхню біду, але поки слідство не встановить винного, жодних дій ми не вчинятимемо, – коментує підозрюваний Олександр Слюсар.

На закінчення слідства чекає і керівник криворізького підприємства.

– Ми ініціювали створення трьох комісій. Коли завершать всі слідчі дії, коли будуть оформлені всі матеріали, тоді я щось зможу коментувати, – заявляє підприємець із Кривого Рогу Сергій Решотка.

У поліції жодних подробиць слідства не розго­­лошують. Винним у спричиненні вибухів загрожує до восьми років позбавлення волі. Вони і компенсуватимуть збитки автовласникам.

 

текст: Юлія Бабак

фото: архів «КП»

e-max.it: your social media marketing partner