Вадим Гуцул: Треба нам усім працювати над підвищенням рівня народжуваності

,

07551Чотири роки тому про діяльність обласної юстиції мало хто знав. Допоки на посаду керівника не прийшов Вадим Гуцул. Відтоді про роботу управління не тільки заговорили, а й захопилися результатами. До юстиції йдуть ті, хто хоче одружитися, розлучитися, зареєструвати дитину або стягнути аліменти. Про нові проекти, зміни і цікаві факти життя юстиції на Кіровоградщині Вадим Гуцул розказав в ефірі програми #редхотчиліпіпл, що виходить на каналі «Вітер».

Шлюб за добу

Один із проектів, який активно рекламують в обласній юстиції – «Шлюб за добу». Він дає змогу нареченим самостійно обрати зручні для них дату, час і місце реєстрації шлюбу.

Цією послугою у регіоні користуються третина пар, які бажають швидко побратися. Пілотний проект запустили у Кропивницькому та Олександрії. За два роки цією послугою скориста­­лися майже тисяча пар.

Часто так одружуються іноземці та люди, які проживають чи працюють за кордоном і приїздять додому лише на кілька днів. Цей проект з’явився завдяки тому, що військовослужбовці, які перебували у зоні АТО, хотіли одружитися. У них не було багато часу і тому треба було зробити обряд максимально швидким.

– Якщо раніше треба було чекати 30 діб, то зараз шлюб можна взяти за добу. Часто молодята хотіли одружитися в певну дату, наприклад, 8.08.2018 року. Але бувало, що великі черги унеможливлювали це. Відтак починалися корупційні дії. А завдяки послузі «Шлюб за добу» ті хабарі, які колись ішли комусь особисто, тепер ідуть офіційною сплатою в державну казну й організатору таких заходів. Організатором таких заходів не є відділ ДРАЦСу, бо ми не робимо шоу, а тільки реєструємо акти цивільного стану. У Кропивницькому організаторами таких шлюбів є обласний художній музей і обласна філармонія, в Олександрії – палац урочистих подій. Із ними є угоди, погоджені Міністерством юстиції, – пояснює Вадим Гуцул.

Коли керівник обласної юстиції йде вітати молодят, які беруть «Шлюб за добу», обов’язково несе квіти.

– Я – одна людина з тих, хто може приходити на ваше весілля без запрошення, – сміється він. – Щоб молодятам якось компенсувати це неподобство, завжди беру квіти. Їх купую за власні кошти.

Вадим Гуцул зізнається, зал для урочистих подій у Кропивницькому нині має не надто святковий стан.

– Коли я прийшов працювати чотири роки тому, побачив ганебний стан не тільки відділів ДРАЦСу, а й відділів виконавчої служби й інших підрозділів. Зміни потрібні були ще років 20 тому. Ми їх почали робити тільки зараз. Наприкінці 2016 року оновили Фортечний відділ на вулиці Попова. Центральний теж потрібно ремонтувати. Зміни відбуваються зараз в Олександрії, де буде відкритий опен-спейс – це прозорий офіс, де відвідувачі зможуть через скло бачити, чим займаються працівники на робочому місці – п’ють чай із кумою чи дійсно працюють. На початку травня такий опен-спейс відкриємо у Малій Висці. Оновлюємо урочисті зали в Новоархангельську і Долинській. Я працював над цим декілька років, – поділився він.

Цікаві випадки шлюбів

Надзвичайно вразила працівників юстиції історія, яка сталася у Світловодському районі п’ять років тому.

– Чоловік, якому сто років, одружився з жінкою, вдвічі за себе молодшою, – розповідає Вадим Гуцул. – На жаль, за три місяці чоловік помер. Але, сподіваємося, він цей час був щасливим у шлюбі.

Інший випадок стався в одному з районів області. Чоловік одружувався вдруге, а його колишня дружина принесла йому похоронний вінок.

– Десь через місяць мо­­лодята розірвали шлюб, – уточнив керівник юстиції.

Часто є заяви на оформлення шлюбів у місцях позбавлення волі.

– У селі Новий Стародуб Петрівського району є колонія №49. До нас звідти надійшла заявка. Дівчина знаходилася на волі, а чоловік відбував покарання. За працівником ДРАЦСу приїхала наречена з матір’ю нареченого. Але наречена напередодні святкувала в Олександрії дівич-вечір. І вона настільки добре святкувала, що у цей день геть не розмовляла. Мати дуже нервувала через це. Нареченій викликали «швидку», кілька годин її приводили до тями. Увесь цей час на території колонії грав оркестр, а наречений стояв із букетом квітів. У результаті шлюб вдало зареєстрували, – розповідає Вадим Гуцул.

Трапляються і сумні речі. Наприклад, жінка в одному з районів п’ять разів виходила заміж і всі її чоловіки помирали.

Був випадок, коли у 2017 році прийшла пара і попросила їх одружити. Коли працівники зайшли в реєстр, то виявилося, що вони одружені ще з 1990 року. Просто забули про це.

Здивував випадок і в Бобринецькому районі.

– Один чоловік кожні десять років розлучається зі своєю дружиною й знову одружується на тій, яка молодша за попередню дружину на десять років. Так він робив три рази. Востаннє це було в 2018 році. Тобто зараз його дружина молодша за нього на 30 років, – дивується Вадим Гуцул.

Був випадок, коли одна й та сама пара одружувалася і розлучалася тричі.

– Видно, дуже емоційні люди, які поспішають із висновками, – припускає очільник юстиції.

У 2018 році розірвань шлюбів було вдвічі більше, ніж у 2017 році, бо багато хто хотів отримати субсидію.

Імена дітей

Вадим Гуцул знає, як найчастіше називають дітей і які рідкісні імена своїм дітям обирають батьки.

– Раджу батькам замислюватися перед тим, як називати дитину, бо в майбутньому це може стати предметом булінгу, – каже він. – Для прикладу, називають дитину Левом із прізвищем Заєць. І тоді дитина не одразу зможе зрозуміти – чи він Лев, чи він Заєць?

Інколи на вибір людей впливає телебачення.

– Почули пісню Арсена Мірзояна «Джеральдіна», то так дитину і назвали. Цей випадок був у Світловодсь­­кому районі, – розповідає Вадим Гуцул.

Коли дитині виповнюється 18 років, вона може змінити ім’я та прізвище.

– У 2015 році вийшов фільм жахів «Кривава леді Баторі». А у 2016 році в Онуфріївському районі дів­­чина попросила перейменувати її на Баторі. У фільмі цей персонаж – серійна вбивця. І чому дівчина вирішила носити її ім’я – незрозуміло, – зазначає керівник юстиції.

Щодо статистики народжуваності дітей, Вадим Гуцул наголошує, вона – ганебна.

– Якщо у 2018 році у нас народилося приблизно сім із половиною тисяч діток, то за цей період померло більше 15 тисяч людей. Це вдвічі більше, чим народилося. У 1992 році шлюбів реєструвалося більше

15 тисяч. Зараз – трохи більше чотирьох тисяч. Тому треба працювати нам усім над підвищенням рівня народжуваності, – каже Вадим Гуцул.

текст: Ірина Іванова

фото: Григорій Зуб
e-max.it: your social media marketing partner