СхідГЗК має намір звільнити дві сотні гірників Інгульської шахти

,

07468У Кропивницькому Східний гірничо-збагачувальний комбінат має намір звільнити дві сотні шахтарів внаслідок збитковості підприємства. Майже шістдесят гірників уже залишилися без роботи. Вони нарікають – це незаконно, адже рішення про скорочення ще оскаржують у суді. Керівництво гірничо-збагачувального комбінату наполягає – це вимушені заходи. Уже рік шахта працює у збиток. Відтак іншого виходу наразі не бачать.

Кілька десятків гірників вийшли на протест проти скорочення. Минулого тижня без роботи вже за­­ли­­шилося 57 осіб. Серед них і Дмитро Поярков. На Інгульській шахті пропрацював більше 20 років. Звідси планував вийти на пенсію.

– Працював на шахті майстром сортувального комплексу, у відділі планового управління сім років… Три роки був заступником начальника автобази. Нині мене скоротили. Вирішили, що нібито ця посада не потрібна, – говорить чоловік.

Рішення про скорочення двох сотень гірників адміністрація державного підприємства Схід ГЗК прийняла ще в січні цього року. Аби скасувати наказ, шахтарі звернулися до суду. Тому звільнення шести десятків робітників вважають незаконним.

– Ми подали заяву про те, щоб на час розгляду справи призупинили дію наказу. Донині її не розглянули, – зауважує голова незалежної профспілки шахтарів Дмитро Бондарєв.

Більше року Інгульська шахта, що входить до складу Східного гірничо-збагачувального комбінату, збиткова. Її керівник пояснює, згідно зі сформованою НКРЕ вартістю, у 2018 році ціна тонни урану не повинна перевищувати 75 доларів. Собівартість сировини, що видобувається у Кропивницькому, вдвічі більша.

– 2018-й шахта закінчила з великими збитками. І в 2019 році, маючи таку ціну на реалізацію урану, наш підрозділ фактично ризикує припинити роботу. З огляду на це, керівництво комбінату прийняло рішення вжити усіх можливих заходів для зменшення вартості з оптимізації виробництва і відмовитися від розробки нерентабельних родовищ, – коментує директор Інгульської шахти ДП «Схід ГЗК» Вадим Косаренко.

Кропивницькі шахтарі припускають – скорочення не останнє. У подальшому воно торкнеться й інших трьох шахт, що входять до складу «Схід ГЗК».

– Наприкінці травня очікуємо звіль­­нення більше трьохсот праців­­ників нашої системи охорони, – по­­відомив голова профспілкової організації ДП «Схід ГЗК» Борис Філіпов.

Врятувати комбінат від подальших скорочень і збитковості можна лише за рахунок державної компенсації. Для цього необхідно приєднати комбінат до державного підприємства «Енергоатом». Відповідне рішення розглядатимуть під час найближчого засідання Кабміну, сподівається керівник Інгульської шахти.

Тим часом Дмитро Поярков ра­­зом із іншими звільненими кропивницькими шахтарями планує оскаржувати своє скорочення в суді.

текст: Юлія Бабак, Ірина Іванова

фото: CBN
e-max.it: your social media marketing partner