Спільна перемога: мобілізованого вчителя географії Вільшанської школи поновили на роботі

,

1124Нещодавно «КП» писала про вчителя географії вільшанської школи Олександра Красоту, якого попри двадцятидворічний педагогічний стаж і величезний арсенал досягнень, звільнили з роботи після того, як він мобілізувався на захист країни. Публікація в «КП» тоді наробила чимало галасу. Обурилася не лише освітянська спільнота, а й батьки учнів і навіть зовсім незнайомі з учителем люди. Всі як один стверджували, що вчинили з педагогом не лише непорядно, а й незаконно.

Згодом своє слово сказала і прокуратура. У відомстві підтвердили, що звільнення вчителя з посади у зв’язку з його мобілізацією суперечить Кодексу законів про працю та вимогам Закону «Про військовий обов’язок і військову службу».

– За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності, – прокоментували «КП» у прокуратурі області, зауваживши, що керівництву школи внесено подання з вимогою поновити незаконно звільненого вчителя на роботі зі збереженням за ним заробітної плати.

Сам учитель географії каже, що хоча справа і завершилася на його користь, проте відносини з начальником відділу освіти Вільшанської РДА й досі напружені.

– Він тепер не вітається зі мною. Він просто не хотів такого розголосу на всю область. Сказав, що треба все тихо робити. А як можна було тихо, якщо минуло два місяці, а він не хотів вирішувати проблему, – обурюється Красота.

Зі слів учителя, про його звільнення якимось чином дізналися і в міністерстві освіти, проте запевняє, що він до цього руку не докладав.

– Я не знаю, хто зробив дзвінок у міносвіти, я туди не телефонував, але мені це дуже допомогло, – каже географ.

Відповідно про ситуацію дізналися і в департаменті освіти облдерж­адміністрації, після чого, власне, і почала вирішуватися ситуація.

– Департамент освіти теж зі мною зв’язувався. Все ж таки спільними зусиллями вдалося вирішити дане питання. Департамент освіти дав вказівку, щоб мене поновили на роботі. Було анульовано попередній наказ і мене прийнято на роботу зі збереженням середнього заробітку. Чекаю на оплату. Йому (начальнику відділу освіти РДА – ред.) до 15 червня треба виплатити заборгованість. У наказах таки прописали увільнити, як я того і вимагав. – Дякую вам за допомогу. Я вдячний і Ельзі Лещенко. Саме вона мене дуже підтримала і сказала: «Жодного освітянина скривдити не дам, тим більше такого, як ви, який зробив багато для області». Все відбулося по-людськи, – зазначає вчитель, щасливий тим, що все позитивно завершилося.

Олександр Красота уже четвертий місяць поспіль гідно несе службу при Добровеличківсько-Вільшанському об’єднаному районному військовому комісаріаті. Каже, роботи вистачає.

– У нас зараз створюється рота самозахисту із 50 осіб. Наби­рається батальйон самооборони. Задача зараз – провести весняно-літній призов, – розповідає про військові будні учитель і додає, що всі чекають демобілізації, проте, коли вона відбудеться, – не знає ніхто.

У департаменті освіти і науки обл­держадміністрації «КП» кажуть, що про звільнення Красоти почули не зі слів начальника відділу освіти Вільшанської райдержадміністрації, як це мало бути, а взагалі з інших джерел.

– Уперше про проблему ми дізналися, коли Красота звернувся на гарячу лінію голови ОДА і з газети «Кіровоградська правда». І після цього почали проводити роботу з начальником відділу освіти і головою райдержадміністрації, – розповідає директор департаменту Ельза Лещенко.

Посадовиця уточнює, що звільненого вже повернули на роботу, з 1 вересня він і далі працюватиме вчителем географії Вільшанської школи. Більше того, уже в червні він має отримати всі кошти.

Водночас у департаменті освіти і науки облдержадміністрації «КП» пояснили, що збереження заробітної плати поки не урегульоване чинним законодавством. Проте вже підготовлений законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації», який нині на розгляді у Верховній раді. Власне, ним і передбачена виплата в межах середнього заробітку мобілізованим працівникам за рахунок коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабміном.

Через те, що Олександру Красоті доводилось кілька місяців добиватися правди у начальника відділу освіти Вільшанської РДА, «КП» поцікавилась, чи нестиме посадовець відповідальність за прийняте рішення.

– Я думаю, що він повинен нести відповідальність. Але приймає рішення про це голова райдержадміністрації, і лише в тому випадку, якщо буде подання прокуратури, – зазначила Ельза Лещенко.

Аби схожих випадків більше не траплялося з іншими освітянами, у департаменті планують порушити це питання на черговій колегії.

– У нас 18 червня буде колегія департаменту освіти, де будуть присутні усі директори шкіл, начальники відділів освіти області, де підніматиметься не просто проблемне питання, а питання з рішенням колегії до виконання. Прикладом з учителем географії Красотою ми покажемо, як не потрібно працювати державним службовцям, – наголосила Ельза Лещенко.
e-max.it: your social media marketing partner